Projekty
   
Share |

Konkurs "ArchiTOPTEN" - Najpiękniejsza Polska Uczelnia WYBRANA!!!

Konkurs "ArchiTOPTEN" - Najpiękniejsza Polska Uczelnia WYBRANA!!!


Internauci wybrali Najpiękniejszą Polską Uczelnie!


Najpiękniejszą Polską Uczelnią
w Polsce jest...


Uczelnia to przede wszystkim nauka. Poziomem nauczania polskie uczelnie spokojnie mogą konkurować ze światową czołówką. Jak pokazuje nam architektoniczna rzeczywistość ostatnich lat, nie tylko nauka jest naszą mocną stroną. Polskie uczelnie pięknieją! Szarobure, betonowe bloki odchodzą do przeszłości, tworząc miejsce okazałej architekturze. Spektakularne, zaprojektowane według najnowszych standardów bryły uczelni, cieszą oczy nie tylko swoich studentów. Nowoczesne, funkcjonalne, świetnie wyposażone zapraszają młodych (i nie tylko:) ludzi, oferując przestrzenie, w których design wychodzi na spotykanie wyzwolonych umysłów. Jest czego zazdrościć! Ech! Pięknie jest tym studentom tam być...:)

Z puli kilkudziesięciu polskich uczelni wybraliśmy 10, które naszym zdaniem, dzięki walorom wizualnym, zasługują na szczególną uwagę.

Czytelnicy portalu z wytypowanych przez redakcję dziesięciu budynków, wybrali w drodze głosowania najpiękniejszy obiekt.


W piątek zakończyliśmy głosowanie w plebiscycie "ArchiTOPTEN - Najpiękniejsze Polskie Uczelnie". W przeciągu 3 tygodni oddanych zostało 26701 głosów. Olbrzymie zainteresowanie, które towarzyszyło rywalizacji o miano NAJPIĘKNIEJSZEJ POLSKIEJ UCZELNI przerosło nasze oczekiwania. Cieszymy się bardzo, że polska architektura wzbudza tyle mocji.

Dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w zabawę i dyskusję.




10. Wydział Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego 

638 głosów


Przemyślana i wyrafinowana architektura. Bryła genialnie wkomponowana w otoczenie. Nadająca lekkości szklana elewacja od strony ul. Dobrej odbija sąsiadujący z uczelnią budynek Budzyńskiego. Od strony ul. Wiślanej elewację wykończono patynowaną miedzią. Kontrastujące z szarą powierzchnią żółte płyty HPL, którymi wykończono glify okienne nadają północnej, ciemniejszej stronie budynku finezji i lekkości.

Budynek UW współgra z przyległą biblioteką uniwersytecką oraz z terenem Skarpy Warszawskiej. Efekt ten udało się osiągnąć dzięki zaprojektowaniu wielokondygnacyjnego holu głównego, który biegnie wzdłuż całego budynku.
Wnętrze budynku jest ściśle powiązane ze światem zewnętrznym, podlega nieustannym zmianom, jest żywe i dynamiczne. Transparentne ściany łączą przestrzeń holu z przestrzenią miasta, co pozwala na wzajemne ich oddziaływanie. Od północnej strony holu, przestrzeń przenika się z wewnętrznymi dziedzińcami, nawiązującymi do podwórek dawnego Powiśla i mieszczącymi ogrody tematyczne. Forma obiektu jest organiczna i rzeźbiarska, a jednocześnie uporządkowana, z czytelnym układem przestrzennym. Sposób kształtowania wnętrz i dobór materiałów służy stworzeniu wrażenia przebywania w prześwietlonych słońcem, zielonych przestrzeniach przypominających ogrodowe altany. Geometria elewacji od ul. Lipowej nawiązuje do struktury żywopłotu, którego nieregularne "gałązki" pozwalają zobaczyć to, co się dzieje w środku, a jednocześnie zapewniają odpowiedni stopień intymności.


Projekt: Kuryłowicz & Associates Sp. z o.o.

Fot.: Kuryłowicz & Associates Sp. z o.o.,




Galeria >>







9. Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej

688 głosów


Bryła tego budynku jest na tyle nietypowa, że budzi zainteresowanie mieszkańców Białegostoku. Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej ozdobione jest ornamentami nawiązującymi do podlaskich wycinanek. Budynek mieści bibliotekę politechniki, centrum zdalnego kształcenia, studium języków obcych i dwa specjalistyczne laboratoria. Gmach CNK składa się z trzech skrzydeł na planie litery "U". Pomiędzy nimi powstał reprezentacyjny dziedziniec. Prowadzi na niego szeroka kładka na wysokości pierwszego piętra, dzięki czemu strefa wejściowa oraz ciąg komunikacji pieszej oddzielone są od ruchu kołowego. Elewacje masywnych, prostopadłościennych brył skrzydeł bocznych zostały oblicowane prefabrykowanymi betonowymi panelami. W miejscach otworów okiennych zamiast pełnych prefabrykatów zastosowano elementy ażurowe.

W ten niebanalny sposób prosta, neo-modernistyczna architektura łączy się zarówno z miejscową architekturą historyczną, jak i z lokalną twórczością ludową. Architekci z AA Studio starali się nawiązać z nią dialog bez kopiowania form z przeszłości i prób imitowania folkloru.


Projekt: group-arch / AA Studio

Fot.: cnk.pb.edu.pl




Galera >>







8. Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna im. L. Solskiego w Krakowie Filia we Wrocławiu

1063 głosów


Szkoły Teatralnej we Wrocławiu nie da się nie zauważyć. Mieni się złoto miedzianą elewacją, rzucając w przestrzeń świetliste refleksy. Bryła i jej wykończenie budzi emocje. Zamysłem architektów było połączenie dawnego budynku szkoły z nowo zaprojektowaną budowlą. Wykorzystanie szkła i miedzi jako materiałów dominujących pozwoliło osiągnąć zamierzony cel - spójną w kompozycji architekturę.

Pojawiały się zarzuty, że elewacja jest zbyt połyskliwa. Jednak z upływem czasu efekt lśnienia będzie zanikać. Materiał stopniowo matowieje, ciemnieje i pokrywa się patyną. Elewacja wrocławskiej PWST jest pierwszą tego typu realizacją w Polsce. Architekci uzyskali jednorodną pod względem kompozycyjnym formę przestrzenną. Uzyskali coś jeszcze - udało im się stworzyć swoistą więź pomiędzy echem czasów minionych a współczesnością. Gmach PWST przy ul. Braniborskiej jest bez wątpienia bardzo efektowny. Projekt był współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.


Projekt: KKM Kozień Architekci

Fot.: L.Kwartowicz




Galeria >>







7. Centrum Nauki i Sztuki i Centrum Promocji Mody Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi

1452 głosów


Obiekt "Centrum Nauki i Sztuki" został zaprojektowany jako zwarty kompleks stanowiący dopełnienie funkcji istniejącego obiektu ASP. Główną oś kompozycyjną budynku, istniejącego i nowoprojektowanego wyznacza dziedziniec wewnętrzny. Dziedziniec dzieli również całość założenia projektowego na dwie odrębne części. Budynek "Centrum Nauki i Sztuki" usytuowany jest po stronie wschodniej.

Budowa gmachów ASP rozpoczęła się pod koniec 2010 roku. W nowych budynkach znajdują się dwie uczelniane jednostki: Centrum Promocji Mody i Centrum Nauki i Sztuki. Elewację jednego z budynków zdobią kolorowe płyty, natomiast drugi jest niemal całkowicie czerwony.


Projekt: PAS Projekt Archi Studio

Fot.: cpm.asp.lodz.pl




Galeria >>








6. Wydział Chemii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza

1689 głosów


Obiekt tworzy 7 segmentów połączonych ze sobą łącznikami i galerią komunikacyjną. Poszczególne segmenty cechuje duża różnorodność rozwiązań architektonicznych i konstrukcyjnych. Charakterystycznym elementem budynku są przeszklone powierzchnie elewacji w dziedzińcach wewnętrznych oraz kameralne patia, które prowadzą do przestrzeni zewnętrznej. Wejście główne, w pobliżu którego znajduje się niewielki amfiteatr usytuowano od strony północnej, elewacja frontowa wyposażona została w wyniesiony ponad poziom ulicy dziedziniec wejściowy, stanowiący główne, reprezentacyjne wejście do holu głównego.

Wewnątrz budynku znajduje się przestronny otwarty hol, którego znakiem rozpoznawczym jest czerwona ściana oraz schody z drewnianą okładziną. Głównym akcentem budującym przestrzeń hallu jest forma zespołu sal wykładowych. Vis a vis sal umiejscowiono grupę kaskadowo połączonych klatek schodowych zakrytych ekranami ściennymi.


Projekt: Pracownia Autorska i Biuro Prawne H. J. Buszkiewicz

Fot.: Jeremi Buczkowski




Galeria >>







5. Aula Dydaktyczno-Widowiskowa Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku

2713 głosów


 
Zamierzeniem autorów projektu było stworzenie architektury edukacyjnej zarówno w aspekcie rozwiązań funkcjonalnych jak i estetycznych. Stąd wyeksponowanie takich cech jak szlachetność prostych form, materiałowy umiar w ich stosowaniu, dynamika bryły od strony elewacji frontowej, naturalny w swoim wyrazie koloryt i faktura materiałów wynikające z poszanowania najbliższego kontekstu.

Współczesna, zdecydowana w swoim wyrazie forma architektoniczna tworzy mocny akcent narożnika ulic. Prezentuje jednocześnie wspólną dla wszystkich uczelnianych budynków cechę, a mianowicie porządek i dyscyplinę w kształtowaniu brył i podziałów elewacyjnych. Poprzez rytm wertykalnych podziałów nawiązuje do najbardziej istotnego kontekstu - Lasu Zwierzynieckiego. Miękkie wygięcie ściany elewacji frontowej akcentuje wejście główne. Poziome rozcięcia odpowiadają wewnętrznemu układowi pomieszczeń i stanowią akcent w narożniku budynku. Najodpowiedniejszym materiałem, który naturalnie poddałby się takiemu sposobowi formowania wydała się autorom miedziana blacha.
Wewnętrzną strukturę oparto na podłużnej osi dzielącej budynek na dwie części: frontową mieszczącą hol, bufet i pomieszczenia dydaktyczne oraz część auli widowiskowo-dydaktycznych. Podłużne cięcie w dachu i stropach podkreśla ten podział i doświetla wnętrze.


Autorzy projektu: ARKON Jan Kabac & METEOR ARCHITECTS
 

Fot.: Meteor Architects




Galeria >>







4. Instytut informatyki Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie

3587 głosów


To jeden z nowo powstałych budynków akademickich w Polsce, który reprezentuje niebanalną architekturę. Wykonany jest ze szkła i stali. Najbardziej intryguje kształt bryły, która niczym ostrze zdaje się przecinać przestrzeń. Instytut Informatyki składa się z dwóch części - głównej, sześciokondygnacyjnej bryły na planie trójkąta i trzypoziomowego prostokątnego łącznika wyniesionego ponad teren kampusu. Łączy funkcjonalnie i przestrzennie cztery istniejące obiekty: Małą Chemię, Starą i Średnią Fizykę oraz Wieżowiec.

Wygląd zewnętrzny budynku nawiązuje do dominujących w kampusie uczelni, pionowych elementów - okien biblioteki oraz żyletek rektoratu. Swoistym urozmaiceniem są wykusze okienne w intensywnych barwach. Fasada budynku od strony ul. Akademickiej składa się z tafli szkła, w których w dzień odbija się najbliższe otoczenie budynku, natomiast w nocy szklaną elewację oświetlają diody LED świecące w różnych kolorach.


Projekt: Biuro Architektoniczne Plewa

Fot.: Wojciech Kornet




Galeria >>






3. Centrum Informacji Naukowej i Biblioteka Akademicka Uniwersytetu Śląskiego i Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach

4279 głosów


Budynek ten szuka piękna w prostocie i logice. Posługuje się językiem matematyki a wyraża się w abstrakcyjnej kompozycji. To cechy, które odnoszą go do nurtu śląskiego racjonalizmu. Estetyczna, prosta bryła doskonale harmonizuje z otoczeniem. Forma architektoniczna świetnie odzwierciedla jej treści, wpisując się w krajobraz kampusu Uniwersytetu Śląskiego i Uniwersytetu Ekonomicznego jako nowa ikona Katowic. Właściwa skala, rozwiązania elewacyjne, kształtowanie detalu architektonicznego, czytelne rozplanowanie funkcji, przestrzeń wnętrz, wszystko to świadczy o znakomitym warsztacie architektonicznym autorów projektu - Pracowni architektonicznej HS99.

Elewacja wykonana z surowego, czerwonego piaskowca tworzy spójną całość z sąsiadującymi ceglanymi budynkami. Płyty, ułożone pod delikatnym kątem, powodują załamanie światła tworząc efektowne półcienie. Światło jest głównym tworzywem budynku. Sposób dozowania światła (ale też jego wieczornej emanacji) wpływa na atmosferę. Światło wydobywające wszelkie zapisane w kamieniu walory z każdą chwilą odmienia fasadę tej pięknej w swojej prostocie bryły.


Projekt: Pracownia architektoniczna HS99

Fot.: Tomasz Zakrzewski/HS99




Galeria >>






2. Wydział Matematyki i Nauk Informacyjnych Politechniki Warszawskiej

4377 głosów


Nowoczesna i imponująca architektura. Bryła budynku zmienia się w zależności od otaczających ją zabudowań. Dzięki zastosowaniu szklanej elewacji od strony wschodniej, budynek wtapia się w przestrzeń pięknie odbijając okalającą go zieleń i sąsiadujące historyczne budowle. Od strony zachodniej, elewacja jest stonowana i tworzy harmonijną całość z położonymi obok modernistycznymi budynkami. Płynne przejście jednego stylu ścian w drugi sprawia, że bryła zachowuje spójny charakter. Szkło jest również dominującym materiałem wewnątrz obiektu. Duży hol z przeszklonym dachem idealnie doświetla wnętrze, a szklane balustrady dodają lekkości i nowoczesnego charakteru. Szklane ściany powodują, że zieleń przenosi się do środka budynku. Odnosi się wrażenie, jakby drzewa rosły wewnątrz.

Budynek spełnia najważniejsze założenia współczesnej architektury - docenia wartości historyczne dziedzictwo a jednocześnie nadaje przestrzeni miejskiej nową jakość. Każdy detal jest przemyślany, nieprzypadkowy. Doskonała praca odzwierciedlająca talent autora projektu.

Projekt: Biuro Architektoniczne DEDECO

Fot.: DEDECO




Galeria >>






1. Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego

6215 głosów


Niezwykła, charakterystyczna forma budynku jest symbolem zarówno uczelni, jak i Łodzi.
Nowy Wydział Prawa i Administracji został doskonale wkomponowany w układ przestrzenny rozległego ronda i po mistrzowsku włączony w strukturę studenckiego miasteczka. Zaprojektowany obiekt składa się z trzech przenikających się owalnych brył (budynki A, B i C), o klarownym układzie komunikacji wewnętrznej.

Kształt paragrafu - znaku stanowiącego jednoznaczny kod prawa i wkomponowanie w ten symbol funkcji budynku sprawiło, że spotykamy się z mocą oddziaływania niezwykłej architektury. Odkrywamy zaskakujące przestrzenie i rozwiązania. Czarna granitowa elewacja, która błyszczy światłem zależnie od pory dnia sprawia wrażenie, że cały budynek zmienia nieustannie swoje oblicze. Jest dynamiczny i przyciąga uwagę. Wnętrza utrzymane są w bieli i odcieniach jasnej szarości. To w połączeniu z jasnymi, drewnianymi okładzinami, szkłem i stalą daje efekt gry światła, które zalewa przestrzeń przez szklany dach. Architektom udało się zaprojektować budynek jednocześnie dostojny i przytulny, niewyszukany a jednak wyjątkowy.


Projekt: AGG - Architekci Grupa Grabowski

Fot.: Wiesław Stępień




Galeria >>






Data publikacji: 9.12.2013

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Forum Gdańsk – rewitalizacja historycznego Targu Siennego i Targu Rakowego

Forum Gdańsk zaoferuje 62 000 m2 powierzchni komercyjnej, na której znajdzie się około 220 lokali handlowych i usługowych, największe w Trójmieście wieloekranowe kino, klub fitness, restauracje i kawiarnie oraz wielopoziomowy parking na około 1 100 miejsc. W ramach kompleksu powstanie też zupełnie nowa przestrzeń publiczna.

więcej

Projekt wnętrza pięciogwiazdkowego hoetlu Nira Montana leżącego u podnóża Mont Blanc

Panuje przekonanie, że w górskich rezydencjach panuje atmosfera trdycji i silnej obecności naturalnych materiałów. Simone Del Portic, architekty odpowiedzialny za aranżację wnętrz w Hotelu Nira Montana mówi, że w pewnym stopniu nie można zawieść tych oczekiwań. Z drugiej jednak strony efekt ten można uzyskać przez połączenie nowoczesnych materiałów, tekstur oraz światła.

więcej

Najnowszy projekt Robert Majkut Design - Kino Mori Cinema-IMAX - zaprezentowany podczas 10. edycji OKK! design - DOBRE DZIŚ – LEPSZE JUTRO

Najnowsze wnętrze kina Mori Cinema Imax, wdrożone według projektu pracowni Robert Majkut Design, funkcjonuje w moskiewskim obiekcie Kuntsevo Plaza. Jako pełen kompleks zostało zaprojektowane przez pracownię Jerde Design. Dla pracowni Robert Majkut Design to niezwykle ważna realizacja.

więcej

Dom z Trójkątów z żeglarską stalową linką

Kształt Domu z Trójkątów wynika z możliwości zabudowy obiektu, jakie oferuje działka w kształcie trapezu. Niedaleko niej znajduje się wał przeciwpowodziowy, który spowodował charakterystyczny skos, nadając odpowiednią linię zabudowy. Projektanci z pracowni 81.waw.pl tak zaprojektowali obiekt, aby maksymalnie wykorzystać teren. W projekcie dominuje drewno, biel i stal.

więcej

Willa w Jordanii - BXBstudio Bogusław Barnaś

Projekt ten polegał na opracowaniu rezydencji wraz z otaczającym ogrodem, basenem, ogrodzeniem oraz elementami małej architektury. Stylistyka budynku jak również charakter ogrodu nawiązują do klimatu i charakteru lokalnej zabudowy. Układ funkcjonalny domu wpisuje się w ukształtowanie terenu działki. Zlokalizowany w północno-zachodniej części Jordanii, nieopodal Ammanu, w malowniczej okolicy, na północnym stoku. Posiada wiele otwarć widokowych.

więcej

Stacja Narciarska na Hali Skrzyczeńskiej w Szczyrku :: Majorarchitekci

Celem projektu było stworzenie budynku wpisującego się w istniejące ukształtowanie terenu i pozwalającego na pełne wykorzystanie walorów krajobrazowych otoczenia. Założenia te udało się zrealizować przez podzielenie budynku na trzy części. Mają one układ tarasowy, tzn. dach jednej części jest jednoczesnie tarasem dla części sąsiedniej. Dodatkowo maksymalne wysunięcie brył w kierunku granicy działki i zorientowanie ich pod różnymi kątami sprawia, że niemal z każdego miejsca budynku i z każdego punktu tarasu jesteśmy w stanie podziwiać górską panoramę. Możliwe było też wykreowanie bardziej kameralnych sal restauracyjnych przy zachowaniu wymaganej liczby stolików. Wykorzystanie większej długości elewacji na przeszklenia pozwoliło uzyskać atrakcyjne wnętrza z widokiem na góry i położone w dole miasto.

więcej

Mania Urządzania: 5 niezwykłych projektów wnętrz

Na portalu ManiaUrządzania.pl można znaleźć wiele inspirujących pomysłów na to, jak urządzić wyjątkowe i oryginalne wnętrze. Znajdziemy tu również wiele artykułów dotyczących aktualnych stylów i trendów w urządzaniu wnętrz, jak i również wyjątkowe projekty samych architektów.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów

TOP 10:

dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

}
ładowanie...
 
 
 
Zapisz się do newslettera

Adres e-mail

 
 
Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj