Wnętrza restauracji ZONI i bistro WuWu

Wnętrza restauracji ZONI i bistro WuWu
WuWu, fot. Piotr Krajewski

Na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiły się dwa nowe miejsca – restauracja ZONI oraz bistro WuWu. Otwarte na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser przy działającym od czerwca Muzeum Polskiej Wódki korespondują z koncepcją całego założenia. Za projekt wnętrz oraz aranżację przestrzeni odpowiada pracownia architektoniczna Mirosława Nizio. Innowacyjność i wyjątkowość projektu polega przede wszystkim na wykorzystanych materiałach oraz technologiach wypracowanych na potrzeby rewitalizowanych przestrzeni.

Do aranżacji wnętrz restauracji ZONI znajdującej się w historycznym budynku rektyfikacji wykorzystano pozostałości dawnych instalacji: przemysłowe lampy, wykończenia z drewna, stali i mosiądzu. Stanowiły one również inspirację dla Mirosława Nizio przy tworzeniu nowych mebli oraz detali. Na długości baru ustawiono potężne, stare żeliwne kotły, a schody prowadzące do sali jadalnej wykonano z drewna z przedwojennych beczek. Na wysokości sufitu pozostawiono miedziane i żelazne elementy orurowania, w które wmontowano elementy oświetlenia uzyskując ciekawy efekt rozjaśnienia rozległej przestrzeni. Mosiężne balustrady, okratowania czy ruchome moduły utrzymano w ciemnej kolorystyce podobnie jak drewno, z którego wykonano zaprojektowane specjalnie do restauracji ZONI eleganckie krzesła. Obite czarnymi materiałami kanapy łagodnie kontrastują ze stołami oraz podłogą wykonanymi z drewna o jaśniejszym odcieniu. Nawet drobne elementy jak szklana szafka na wina lub szufladki na sztućce przy każdym stoliku zostały zaprojektowane przez Mirosława Nizio tak, aby współgrały z atmosferą miejsca. Industrialne detale: nogi barowych krzeseł czy szyny, po których można przesuwać ażurowe moduły wydzielające strefy w przestrzeni restauracji oraz ceglane ściany budynku tworzą nostalgiczną atmosferę miejsca, lecz nie dominują. Architektowi zależało na tym by uzyskać efekt harmonii z tym, co w ZONI najważniejsze, czyli wyjątkowymi potrawami utytułowanego szefa kuchni Aleksandra Barona.

WuWu

Koncepcja architektury wnętrz czynnego całą dobę bistro WuWu zakładała oddanie nowoczesnego charakteru miejsca przy użyciu bardziej oszczędnych w formie rozwiązań. W podłużnym pomieszczeniu bistro uwagę przyciąga sporych rozmiarów ściana wykonana z luksferów utrzymanych w bursztynowych barwach subtelnie nawiązujących do głównych bohaterów WuWu – wysokoprocentowych trunków. Pod sufitem podwieszono miedzianą kratę, z której na wysokości baru zwisa roślinność. Kontuar, stoliki, długi wspólny stół oraz wysokie krzesła są proste i lekkie. Wykonano je z jasnego, gładko szlifowanego drewna dodając ciemne mosiężne elementy. Ciekawa gra materiałów użytych przez architekta do aranżacji wnętrz bistro została osiągnięta dzięki eksponowanemu w przestrzeni baru szkłu oraz betonowym ścianom z delikatnymi ornamentami. Zastosowane rozwiązania pozwoliły wykreować jasną, otwartą przestrzeń spotkań i zabawy.

WuWu



Działające na terenie Centrum Praskiego Koneser bistro WuWu i restauracja ZONI to unikatowe miejsca, w których historia i tradycja łączą się z zamiłowaniem do dobrego smaku. Zaprojektowane z troską o najmniejszy szczegół wnętrza obu lokali sprzyjają delektowaniu się potrawami podczas spotkań towarzyskich i biznesowych, zapraszają do wspólnej zabawy oraz odkrywania bogactwa polskich smaków i trunków o każdej porze dnia i nocy. Oba miejsca prowadzi spółka REST Team. Mirosław Nizio wraz z pracownią Nizio Design International odpowiedział także za projekt ekspozycji Muzeum Polskiej Wódki. 

Zoni









Zdjęcia: Piotr Krajewski


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»