Nowości firmowe
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 15.12.2011 14:31


I cóż, że ze Szwecji, czyli święta po szwedzku.

Przeglądaj zdjęcia ->

 I cóż, że ze Szwecji - TORK

Bożonarodzeniowy koziołek, grzane wino glögg, gnom Jultomten, który przynosi prezenty – to folklor szwedzkich świąt Bożego Narodzenia. Jednak podobnie, jak w innych krajach święta to kombinacja starego i nowego, elementów religijnych i świeckich, rodzimych i obcych.

Atmosferę stołów wigilijnych tworzą dodatki. W domach zbliżające się święta Bożego Narodzenia zwiastują adwentowe świeczniki i dziecięce bożonarodzeniowe kalendarze. Pomiędzy tradycyjnymi potrawami i ozdobami na stole jest również miejsce na eleganckie serwetki Tork  - idealną ozdobę wieczorów wigilijnych. Tork Premium Napkins Textile Feel  to najwyższej jakości serwetki, przypominające w dotyku delikatny materiał. Wygodne do składania, dzięki miękkiemu materiałowi są faworytem wśród dodatków do ekskluzywnego nakrycia stołu. Zostały stworzone na specjalne okazje, kiedy to eleganckie nakrycie stołu jest równie ważne, jak menu.

Od św. Łucji do Bożego Narodzenia

Okres bożonarodzeniowy zaczyna się w Szwecji 13 grudnia w Dzień św. Łucji, a kończy 13 stycznia. Dzień Świętej Łucji jest świętem światła i przezwyciężenia ciemności. Tego dnia w całej Szwecji szpitale, szkoły, miejsca pracy i domy starców odwiedza mieniący się magicznie orszak św. Łucji. Święto obchodzi się w gronie najbliższych, dla których przygotowuje się kawę i bułeczki pszenne z szafranem (tzw. lussekatter). Najmłodsza kobieta w rodzinie wciela się w postać patronki, budzi ona swoich rodziców śpiewając pieśń "Santa Lucia", przynosi im kawę, słodkie bułki, ciasteczka, a także glögg  - aromatyczne grzane wino z migdałami i przyprawami korzennymi. Ten tradycyjny szwedzki napój przyrządza się podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: czerwone wino, miód, przyprawy (cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie - najczęściej migdały i rodzynki. Glögg  można wzmocnić alkoholem: wódką lub koniakiem. Popija się go również w samo Boże Narodzenie i nic w tym dziwnego, ponieważ świetnie nadaje się na mroźne, zimowe wieczory. Aby nie pobrudzić świątecznego nakrycia plamami z wina, jak podkładki pod kubki z glöggiem  można ułożyć eleganckie i chłonne serwetki.
Świąteczne ozdoby w szwedzkich domach

Tuż przed Bożym Narodzeniem przystraja się mieszkania wszelkiego rodzaju świątecznymi ozdobami, takimi jak: świece, bieżniki, makatki, krasnale czy anioły, a także domkami z pierniczków domowego wypieku. Jednak najbardziej popularną ozdobą jest bożonarodzeniowy koziołek – typowo szwedzka ozdoba świąteczna, najczęściej ze słomy, i jednocześnie najstarszy szwedzki symbol bożonarodzeniowy. Wywodzi się prawdopodobnie od średniowiecznej postaci diabła, który występował w szkolnych maskaradach mikołajkowych. W późniejszym czasie przypadła mu w udziale główna rola w zabawnych minidramatach bożonarodzeniowych, odgrywanych przez młodzież na podwórkach, żeby uzbierać trochę jadła i napojów na potańcówki. W XVIII w. koziołek rozdawał prezenty w wigilijny wieczór, a od przeszło stu lat, odkąd rolę tę przejął Jultomten, jest już tylko świąteczną ozdobą. Podobnie jak w Polsce w prawie każdym szwedzkim gospodarstwie domowym na dzień lub dwa przed Bożym Narodzeniem przynosi się choinkę i dekoruje się ją lampkami, słodyczami, słomianymi ozdobami lub świeczkami.

 I cóż, że ze Szwecji - TORK

Wigilia po szwedzku

Zaskakująco dużo świątecznych potraw stanowią dania wieprzowe, co upamiętnia czasy, kiedy przez okrągły rok żywiono się solonym mięsem wieprzowym. Świnie trafiały pod nóż jesienią, kiedy były najtłustsze, a ich mięso, odpowiednio zapeklowane, musiało starczyć do następnej jesieni. Jednak jedną lub dwie świnie zachowywano aż do świętej Łucji, dzięki czemu Boże Narodzenie było jedyną chwilą w roku, kiedy można było zjeść świeże, niekonserwowane mięso. Choć nastały inne czasy, zwyczaje żywieniowe okazały się tak trwałe, że wielu Szwedów nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez szynki, nóżek w galarecie czy kiełbasy wieprzowej.

W skład bufetu - smörgåsbord - wchodzą małe dania gorące: klopsiki, zapiekanka z anchois zwana pokusą Janssona i chleb, przeważnie żytni, z brzeczką piwną, nadającą mu charakterystyczny, słodki zapach.  Po przekąskach przychodzi kolej na tradycyjną lufisk, czyli moczoną przez parę tygodni w wodzie i ługu suszoną molwę lub czarniaka. Jest ona pamiątką po średniowiecznym poście, kiedy to przez parę tygodni poprzedzających Boże Narodzenie obowiązywała rybna dieta, a zimą o świeże ryby było trudno. Wraz z reformacją lufisk mogła już odejść w zapomnienie, jednak zbyt silne kojarzono ją ze świętami Bożego Narodzenia, toteż konsumuje się ją i dzisiaj, 460 lat później, mimo że wielu uważa to za paskudztwo. Na deser podaje się często pudding ryżowy, ciepłe mleko i cynamon. Do bożonarodzeniowego repertuaru kulinarnego należą także pierniczki (pepparkakor), czyli w tłumaczeniu dosłownym „pieprzowe ciasteczka”, choć obecnie nie ma w nich śladu pieprzu.

Dawniej w wielu domach główne danie świąteczne stanowiła kasza, którą łatwo było przygotować w dużych ilościach. Jej jedzeniu towarzyszyły zachowane do dzisiaj zwyczaje, np. rymowanki, które wygłasza się przed nałożeniem sobie kaszy na talerz lub po znalezieniu ukrytego w niej migdała.

 I cóż, że ze Szwecji - TORK

Prezenty od Jultomtena

Po obiedzie goście zbierają się wokół choinki by obdarowywać się prezentami, przyniesionymi przez Jultomtena - gnoma, który żyje w stodole. W Szwecji o gwiazdkowych prezentach mówi się julklappar, co w dosłownym znaczeniu znaczy tyle, co „bożonarodzeniowe pukania”. Określenie wzięło się stąd, że w wigilijny wieczór zakradano się pod drzwi osoby, która miała dostać prezent, pukano w nie, wrzucano upominek do środka i umykano, rozpływając się w ciemnościach. Do prezentu dołączana była ironiczna, ba, często wręcz złośliwa, wierszowana dedykacja. Odnajdujemy ją obecnie w postaci raczej żartobliwych rymowanek, co w tygodniach przedświątecznych zmienia Szwedów w naród poetów.

Przepis na aromatyczny glögg:
       

www.jedlinski.pl >>

Przepis w PDF >>  


O firmie SCA

SCA jest globalną firmą higieniczną i papierniczą, która rozwija, produkuje i dystrybuuje produkty higieny osobistej, papierowe, opakowania oraz produkty drzewne, z obrotem ponad 11,5 mld euro. Grupa SCA zatrudnia około 52,000 pracowników w 60 krajach na świecie. Portfolio marek higienicznych obejmuje takie globalne marki jak Tena i Tork, a także marki lokalne: Tempo, Zewa, Velvet, Libero, Libresse i Edet. Rozwiązania higieniczne SCA są spotykane w ponad 90 krajach.   

O marce Tork
Marka Tork obejmuje kompletną ofertę produktów i usług związanych z higieną i utrzyma-niem czystości w toaletach w miejscach publicznych, służbie zdrowia, segmencie HoReCa i przemysłowych miejscach pracy. Dzięki doświadczeniu i znajomości kwestii higieny, Tork jest docenianym partnerem biznesowym w ponad 90 krajach. Tork jest globalną marką w portfolio firmy SCA. Najnowsze informacje o marce i produktach Tork znajdziesz zawsze na www.tork.pl >> .


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Artykuły powiązane:

Jeśli mydło, to tylko w pianie

Tork otwiera nową erę w branży czystości i wprowadza nowe, uniwersalne mydło w pianie. Trzy rodzaje pianki pozwalają na używanie systemu praktycznie wszędzie, nawet w łazienkach o dużym natężeniu ruchu. Dzięki łatwemu dozowaniu system jest przyjazny zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. 

Fenicjanie zaczęli produkować  mydło w I wieku naszej ery. Wynalazek ten powstał dzięki połączeniu tłuszczów zwierzęcych z roślinami produkującymi pianę. Dziś firma Tork udowadnia, że zarówno zwyczajne mydło, jak i mydło w płynie powinny bezpowrotnie odejść do lamusa i proponuje coś zupełnie innego – nowoczesny system mydła w pianie.
System mydła w pianie Tork składa się z dozownika i wymiennych wkładów.  >>


więcej

Tork dostawcą urządzeń do kosmicznych toalet na Dworcu Centralnym

Tork dostawcą urządzeń do 'kosmicznych'  toalet na Dworcu Centralnym
SCA, właściciel marki Tork, jest oficjalnym dostawcą systemów higienicznych do sieci toalet-salonów 2theloo, również do tych otwartych pod koniec czerwca na warszawskim Dworcu Centralnym. Nowoczesne rozwiązania Tork wpisały się w zaskakujący i designerski wystrój wnętrz toalet. Nowoczesne i przyjazne dla środowiska systemy sanitarne Tork od dawna instalowane są w toaletach na... >>

więcej

Aby chciało się jeść oczami...

Aby chciało się jeść oczami... Wyobraźmy sobie, że jesteśmy w restauracji i mamy ochotę na coś pysznego... Już w momencie czytania menu przy konkretnych pozycjach pojawiają się w  naszej głowie obrazy. Na początku widzimy potrawę, a dopiero później możemy sobie wyobrazić jej zapach i smak. Tak samo dzieje się, gdy wybrane danie pojawi się już przed nami na talerzu. Znane powiedzenie mówi, że je się oczami... >>

więcej

TORK na Międzynarodowych Targach Czystości ISSA

TORK na Międzynarodowych Targach CzystościTork City - stoisko firmy SCA Hygiene Products sp. z o.o. jak magnes przyciągało gości Międzynarodowych Targów Czystości ISSA Interclean C&EE. Podczas targów ISSA, które odbyły się 18-20 maja w Warszawie, goście Tork City mieli okazję zobaczyć, jak produkty Tork prezentują się w zbliżonej do naturalnej dla nich przestrzeni... >>

więcej

Ekonomika użytkowana... aby nigdy nie zabrakło!

aby nigdy nie zabrakło!Zanim pojawił się ten wynalazek, używano tkanin wełnianych, koronkowych lub konopnych. W starożytnym Rzymie używano też gąbek. W bardziej współczesnych czasach, w wielu państwach, przez długi czas jako papieru toaletowego używano gazet i stron z książek telefonicznych. Jedna z amerykańskich gazet była nawet sprzedawana z otworem w  narożniku, dzięki któremu można było... >>

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;