Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 9.10.2019 09:00


W chmurach Cloud Hotel - projekt STUDIO8

Przeglądaj zdjęcia ->
W chmurach Cloud Hotel - projekt STUDIO8

Otoczony górskim pejzażem i bambusowym lasem - Hotel Cloud zlokalizowany w chińskiej miejscowości Mogan Shan zachwyca nie tylko pięknym krajobrazem, ale również oryginalnym projektem. To niesamowite miejsce dzięki pracowni STUDIO8 nabrało nowego, nowoczesnego i luksusowego charakteru.

Inspiracją dla pierwotnego projektu były europejskie zamki. Zadaniem pracowni STUDIO8 była renowacja i przeprojektowanie obiektu, by zmienić go w nowoczesny i niepowtarzalny ośrodek wypoczynkowy.

Głównym wyzwaniem dla architektów była integracja bryły projektu z otaczającą go naturą. Cloud, czyli chmura, będąca znakiem firmowym hotelu, stała się głównym wyznacznikiem myśli projektowej dla architektów. Obiekt nie góruje nad krajobrazem. Architekci zamiast dodawać kolejne piętra postanowili wykorzystać część podziemną rozbudowując ją i powiększając jej przestrzeń bez dodatkowego ingerowania w środowisko naturalne.

We wnętrzu postawiono na elegancki minimalizm uzupełniony wyszukanymi dodatkami. Nie zabrakło również śródziemnomorskich inspiracji. Architektom udało się idealnie połączyć naturalne materiały i meble takie jak drewniane krzesła i stoły z nowoczesnymi i industrialnymi elementami. Powtarzającym się detalem w projekcie są łuki i zaokrąglenia, które nawiązują do obłoków i chmury, czyli do motywu przewodniego całej koncepcji. Przestrzenie hotelu są jasne i otwarte. W obiekcie znajduje się restauracja, prywatna jadalnia, piwnica z winami oraz basen. 

Pracownia STUDIO8

Pracownię projektową STUDIO8 tworzy duet architektki Shirley Dong i włoskiego projektanta Andrea Maira. Shirley Dong ukończyła wydział Architektury i Urbanistyki na Uniwersytecie Tongji w Chinach oraz architekturę wnętrz na Uniwersytecie Walijskim w Wielkiej Brytanii. Pracowała dla pracowni Antonella Dedini w Mediolanie, a po powrocie do Szanghaju wraz z jej partnerem Andrea Maira założyła autorską pracownię STUDIO8.


Informacje o projekcie:
Renowacja Cloud Hotel
Rok realizacji: 2018
Lokalizacja: Mogan Shan, Deqing, Huzhou, Chiny
Na zlecenie: Cloud Hotel
Główny architekci: Shirley Dong, Andrea Maira
Pracownia projektowa: STUDIO8, studio8-sh.com

Współpraca: Jose Maria Remero, Jason Yang
Shanghai Miqing Decoration Construction Co., Ltd 

Zdjęcia: Rui Hsieh, Sven Zhang miica.com,
STUDIO8


Shirley Dong i Andrea Maira

Motywem powtarzającym się w projekcie są łuki. Widać je zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Na zdjęciu powyżej widoczne są w górnej części elewacji nad basenem.



Budynek przed i po:

Projekt zakładał odnowienie fasady budynku. Zrezygnowano z szarych odcieni kamienia na rzecz białych akcentów. Jasne kolory delikatnie podkreślają wygląd okrągłych balkonów nadając budynkowi bardziej luksusowego i szlachetniejszego charakteru.

Niższe piętra obiektu zostały otwarte na światło naturalne. Szarą ścianę zastąpiono przeszkleniami. Dzięki temu uzyskano nowy, ciekawszy wygląd całego budynku. Ponadto otwarta dolna przestrzeń pozwala na wygodniejsze korzystanie z basenu i części rekreacyjnej.


W projekcie zachowano główne elementy pierwotnej koncepcji, której inspiracją były średniowieczne, europejskie zamki.


Niska zabudowa w obiekcie pozwala na podziwianie niesamowitego neutralnego krajobrazu wprost z hotelowego basenu.


W części restauracyjnej postawiono na jasne ściany, które stały się idealnym tłem dla mebli i dodatków utrzymanych w szarych i ziemistych odcieniach. Minimalizm wnętrza podkreślają lampy i dekoracje w prostych formach.



Antyczna szafa przywieziona z Belgi stała się głównym elementem w części jadalnianej. Projektantom udało się spójnie wkomponować zabytkowy mebel w minimalistyczne i nowoczesne wnętrze.





Apartamenty w hotelu są jasne, otwarte i przyjazne. Na zdjęciu widać białe, kręcone schody, które stały się subtelną dekoracją wnętrza.

















W części z basenem postawiono na naturalne materiały takie jak drewno i bambus.





Plan projektu

Makieta














Zdjęcia: Rui Hsieh, Sven Zhang
STUDIO8


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Apartament Pracowni MGN z nagrodą German Award Design

German Design Award to jeden z najbardziej popularnych konkursów projektowych, który cieszy się ogromnym uznaniem na świecie. Prezentuje aktualne trendy, nowe kierunki w projektowaniu wnętrz oraz promuje najnowocześniejsze wzornictwo. Ta prestiżowa międzynarodowa nagroda przyznawana przez Niemiecką Radę Projektową w 2019 roku z 5400 zgłoszeń z 63 krajów, wybrała projekt Apartament w Centrum w kategorii Excellent Architecture - Interior Architecture.

więcej

Projekt wieży do zbierania wody deszczowej - Climatree

Climatree to oryginalna koncepcja wieży do zbierania wody deszczowej. Instalacja została wzbogacona o dodatkowe funkcje, dzięki czemu pozwala również m.in. na monitorowanie jakości powietrza. Projekt został wyróżniony w tegorocznej edycji Laka Competition 2020.

więcej

Studencki projekt multifunkcjonalnej konstrukcji

Architekci od dawna poszukują nowych sposobów konstrukcyjnych, które mogłoby w przyszłości zmienić kształt budownictwa. Jedną z takich propozycji jest koncepcja wyróżniona w tegorocznej edycji Laka Competition 2020.

więcej

Nagroda za najlepiej zaprojektowane wnętrza hotelu dla pracowni Ideograf

Podczas uroczystej gali, która odbyła się pierwszego dnia 4 Design Days, wręczono statuetki w 10 kategoriach. Trafiły one do rąk najlepszych projektantów i architektów, honorując unikalne inwestycje i pomysły. Nagrodę za najlepiej zaprojektowane wnętrza hotelu otrzymał projekt Lake Hill Resort & Spa autorstwa sopockiej pracowni Ideograf.

więcej

Bajeczny butik - projekt pracowni Studio O.

Nowo powstały concept store w pełni realizuje ideę miejsca, gdzie młodzi rodzice mogą wygodnie i w miłej atmosferze wybrać to, czego potrzebują dla swojego dziecka. Zadanie stworzenia projektu showroomu powierzyli pracowni architektonicznej Studio.O.

więcej

Mieszkanie w rozszerzonej rzeczywistości

Przeludnienie terenów miejskich zwłaszcza w krajach rozwijających się to jedno z wyznawań współczesnej i przyszłej urbanistyki i architektury. Jednym z pomysłów będących odpowiedzią na ten problem jest koncepcja studenta Shariful Alam Anik inspirowanej rzeczywistością rozszerzoną.

więcej

Centreville - projekt pracowni Zbigniewa Maćkowa

Emblematyczną pierzeję wrocławskiego Nadodrza uzupełnił piękny budynek. Prace przy głównej części elewacji apartamentowca Centreville właśnie się zakończyły. Została wykonana z materiałów szlachetnych i połyskuje odcieniami brązu i szarości. Z zewnątrz budynek jest prawie gotowy, a w środku trwają intensywne prace wykończeniowe.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";