Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 9.10.2019 09:00


W chmurach Cloud Hotel - projekt STUDIO8

Przeglądaj zdjęcia ->
W chmurach Cloud Hotel - projekt STUDIO8

Otoczony górskim pejzażem i bambusowym lasem - Hotel Cloud zlokalizowany w chińskiej miejscowości Mogan Shan zachwyca nie tylko pięknym krajobrazem, ale również oryginalnym projektem. To niesamowite miejsce dzięki pracowni STUDIO8 nabrało nowego, nowoczesnego i luksusowego charakteru.

Inspiracją dla pierwotnego projektu były europejskie zamki. Zadaniem pracowni STUDIO8 była renowacja i przeprojektowanie obiektu, by zmienić go w nowoczesny i niepowtarzalny ośrodek wypoczynkowy.

Głównym wyzwaniem dla architektów była integracja bryły projektu z otaczającą go naturą. Cloud, czyli chmura, będąca znakiem firmowym hotelu, stała się głównym wyznacznikiem myśli projektowej dla architektów. Obiekt nie góruje nad krajobrazem. Architekci zamiast dodawać kolejne piętra postanowili wykorzystać część podziemną rozbudowując ją i powiększając jej przestrzeń bez dodatkowego ingerowania w środowisko naturalne.

We wnętrzu postawiono na elegancki minimalizm uzupełniony wyszukanymi dodatkami. Nie zabrakło również śródziemnomorskich inspiracji. Architektom udało się idealnie połączyć naturalne materiały i meble takie jak drewniane krzesła i stoły z nowoczesnymi i industrialnymi elementami. Powtarzającym się detalem w projekcie są łuki i zaokrąglenia, które nawiązują do obłoków i chmury, czyli do motywu przewodniego całej koncepcji. Przestrzenie hotelu są jasne i otwarte. W obiekcie znajduje się restauracja, prywatna jadalnia, piwnica z winami oraz basen. 

Pracownia STUDIO8

Pracownię projektową STUDIO8 tworzy duet architektki Shirley Dong i włoskiego projektanta Andrea Maira. Shirley Dong ukończyła wydział Architektury i Urbanistyki na Uniwersytecie Tongji w Chinach oraz architekturę wnętrz na Uniwersytecie Walijskim w Wielkiej Brytanii. Pracowała dla pracowni Antonella Dedini w Mediolanie, a po powrocie do Szanghaju wraz z jej partnerem Andrea Maira założyła autorską pracownię STUDIO8.


Informacje o projekcie:
Renowacja Cloud Hotel
Rok realizacji: 2018
Lokalizacja: Mogan Shan, Deqing, Huzhou, Chiny
Na zlecenie: Cloud Hotel
Główny architekci: Shirley Dong, Andrea Maira
Pracownia projektowa: STUDIO8, studio8-sh.com

Współpraca: Jose Maria Remero, Jason Yang
Shanghai Miqing Decoration Construction Co., Ltd 

Zdjęcia: Rui Hsieh, Sven Zhang miica.com,
STUDIO8


Shirley Dong i Andrea Maira

Motywem powtarzającym się w projekcie są łuki. Widać je zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Na zdjęciu powyżej widoczne są w górnej części elewacji nad basenem.



Budynek przed i po:

Projekt zakładał odnowienie fasady budynku. Zrezygnowano z szarych odcieni kamienia na rzecz białych akcentów. Jasne kolory delikatnie podkreślają wygląd okrągłych balkonów nadając budynkowi bardziej luksusowego i szlachetniejszego charakteru.

Niższe piętra obiektu zostały otwarte na światło naturalne. Szarą ścianę zastąpiono przeszkleniami. Dzięki temu uzyskano nowy, ciekawszy wygląd całego budynku. Ponadto otwarta dolna przestrzeń pozwala na wygodniejsze korzystanie z basenu i części rekreacyjnej.


W projekcie zachowano główne elementy pierwotnej koncepcji, której inspiracją były średniowieczne, europejskie zamki.


Niska zabudowa w obiekcie pozwala na podziwianie niesamowitego neutralnego krajobrazu wprost z hotelowego basenu.


W części restauracyjnej postawiono na jasne ściany, które stały się idealnym tłem dla mebli i dodatków utrzymanych w szarych i ziemistych odcieniach. Minimalizm wnętrza podkreślają lampy i dekoracje w prostych formach.



Antyczna szafa przywieziona z Belgi stała się głównym elementem w części jadalnianej. Projektantom udało się spójnie wkomponować zabytkowy mebel w minimalistyczne i nowoczesne wnętrze.





Apartamenty w hotelu są jasne, otwarte i przyjazne. Na zdjęciu widać białe, kręcone schody, które stały się subtelną dekoracją wnętrza.

















W części z basenem postawiono na naturalne materiały takie jak drewno i bambus.





Plan projektu

Makieta














Zdjęcia: Rui Hsieh, Sven Zhang
STUDIO8


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom Symbiotyczny najlepszym projektem ekologicznym. Nagroda PLGBC Green Building Awards 2019!

Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego PLGBC przyznało nagrodę dla BXBstudio Bogusław Barnaś oraz Studio Projektowe Paweł Jarosz za projekt Domu Symbiotycznego. Ideą konkursu i przyznawanych w nim wyróżnień jest promocja nowoczesnych rozwiązań dla zrównoważonego budownictwa. Konkurs dedykowany jest firmom z branży budownictwa i nieruchomości.

więcej

Wyróżnienie za projekt "Kabiny Medytacji" dla polskiej studentki Anny Jankowskiej

Projekt Kabin Medytacji polskiej studentki Anny Jankowskiej został finalistą i tym samym wyróżnienie w międzynarodowym konkursie o Stypendium Vectorworks w kategorii Architektura. SILENT MEDITAITON CABINS.

więcej

Browary Oh Yeah Brewing - projekt hcreates

Browary Oh Yeah Brewing to nowe miejsce w Pekinie. Połączenie tradycyjnych elementów i tekstur z industrialnymi przestrzeniami i nowoczesnym szykiem pozwoliło na stworzenie niepowtarzalnej restauracji i pijalni świeżego piwa rzemieślniczego. Projekt tego oryginalnego wnętrza opracowała pracownia hcreates. Obiekt został otwarty w lipcu 2019 roku.

więcej

Akademik na kampusie Diagonal Besòs w Barcelonie - projekt MDBArchitects

Na kampusie uczelnianym Diagonal Besòs w Barcelonie powstał nowoczesny akademik. Ideą koncepcji była chęć stworzenia centrum dla społeczności studentów. Autorem projektu jest pracownia MDBArchitects.

więcej

Pierwszy rzut oka na Mieszkanie Plus w Oławie

Projektowanie Mieszkania Plus w Oławie ruszyło we wrześniu br., kiedy spółka PFR Nieruchomości podpisała umowę na opracowanie dokumentacji projektowej z pracownią MH architekci. Warszawskie biuro odpowiada m.in. za opracowanie projektów budowlanego i wykonawczego, a także świadczenia nadzoru autorskiego nad realizacją inwestycji.

więcej

Roark Studio z nagrodą European Property Awards

Inwestycja Nowe Kolibki, wykonana według projektu sopockiej pracowni Roark Studio, została doceniona przez jury konkursu European Property Awards w kategorii Residential Development for Poland, otrzymując tytuł AWARD WINNER 2019-2020. Jest to największy i jednocześnie najbardziej prestiżowy konkurs w Europie.

więcej

Dom w otoczeniu natury – Urban Project

Nowocześnie i minimalistycznie. Dom w otoczeniu natury od biura Urban Project. Nowoczesność form i materiałów została w tym projekcie zestawiona z naturalnym krajobrazem. Architekci z biura Urban Projekt stworzyli koncepcję domu, który respektuje i uwzględnia każdą z tych wartości. Już niedługo możemy spodziewać się rozpoczęcia budowy.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";