Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 21.10.2019 21:21


Wyróżnienie za projekt "Kabiny Medytacji" dla polskiej studentki Anny Jankowskiej

Przeglądaj zdjęcia ->
Wyróżnienie za projekt "Kabiny Medytacji" dla polskiej studentki Anny Jankowskiej

Projekt "Kabiny Medytacji" polskiej studentki Anny Jankowskiej został finalistą i tym samym  wyróżnienie w międzynarodowym konkursie o Stypendium Vectorworks w kategorii Architektura. SILENT MEDITAITON CABINS.

Pośpiech codziennego życia, stres, dążenie do osiągania celów ponad własne siły to czynniki, które wpływają na pogorszenie kondycji psychicznej człowieka. Przytłoczony przez tempo pracy potrzebuje chwili, aby się „zatrzymać”. Projekt dotyczy kabin cichej medytacji, które umożliwiają kilkudniowy pobyt w otoczeniu natury, wyciszenie się i czas po prostu na „myślenie”.





Projektowane budynki umożliwiają kontemplację natury na trzech różnych poziomach, wpływając na różne zmysły. Użytkownik może wybrać ścieżkę nieba lub ziemi. Pierwszy poziom to poziom ziemi, gdzie przeszklona ściana umożliwia medytację wewnątrz obiektu, z niezakłóconymi widokami krajobrazu. Wysunięty taras umożliwia unoszenie się nad powierzchnią runa leśnego, tafli jeziora, odczuwając otoczenie ze wszystkich stron – widząc ją, słysząc, czując zapachy. Gdy użytkownik pragnie skoncentrować się na konkretnych myślach i potrzebuje mniej rozpraszających go bodźców może użyć wyższego poziomu Kabiny – poziomu nieba. Posiada on pochylone ściany wykończone surowym drewnem, a jedynym źródłem światła jest trójkątny świetlik, przez który dostrzegamy niebo poprzecinane gałęziami drzew, jak również gwiazdy nocą. Niewielka ilość światła sprzyja tworzeniu „duchowej” atmosfery.

Obiekty zlokalizowane są w niewielkiej miejscowości w Łotwie – w sercu starego lasu z malowniczym jeziorem. Forma obiektu wywodzi się z wzorców tradycyjnej architektury drewnianej Łotwy ze stromymi dachami dwuspadowymi. Surowe drewno na elewacji i we wnętrzach, na którym widać znaki czasu, zmienia się wraz ze zmianami wilgotności i pór roku, dzięki czemu wyrazista, uporządkowana i ostra forma zyskuje element nieprzewidywalności natury.







Obiekty zaprojektowano tak, aby były jak najbardziej elastyczne, samowystarczalne i proste w konstrukcji. Kabiny mogą być zlokalizowane w różnych miejscach (w lesie, nad jeziorem, w pobliżu terenów wypoczynkowych). Konstrukcja ramowa składa się z belek głównych oraz drugorzędnych i nawiązuje do tradycyjnego budownictwa drewnianego. Obiekt może być posadowiony na prefabrykowanych blokach betonowych. Obiekt zyskał strzelistą, podciętą formę, aby zmniejszyć jego obrys – dzięki temu może zostać umieszczony pomiędzy drzewami. Przestrzeń bezpośrednio nad ziemią wykorzystano na urządzenia techniczne – pompę ciepła, inwerter (elewacja południowa wykonana ze szkła fotowoltaicznego), pompę wody i inne niezbędne urządzenia. Jako oświetlenie zaproponowano energooszczędne oświetlenie LED.




Anna Jankowska – Politechnika Białostocka

Więcej: www.vectorworks.net/

Materiał: Anna Jankowska


Plansze













Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Szkoła w Gwatemali - projekt Cúre & Penabad

Usytuowany na odległym południowo-zachodnim wybrzeżu Gwatemali, nowy prototyp klasy szkolnej przeznaczony jest dla rosnącej tamtejszej społeczności wiejskiej, która do niedawna miała ograniczony dostęp do formalnej edukacji. Projekt jest wynikiem współpracy pomiędzy architektami, lokalną organizacją non-profit i społecznością. Projekt powstał w przekonaniu, że dostęp do edukacji jest jednym z krytycznych punktów w walce z ubóstwem, a architektura może odgrywać ważną rolę w kształceniu i doskonaleniu społeczeństwa.

więcej

Koncepcja sali koncertowej w Wilnie - Anastasia Elrouss Architects

Najważniejszym punktem projektu jest Grand Hall, czyli główna sala koncertowa. W pozostałych budynkach zlokalizowano drugą, mniejszą salę koncertową, salę ćwiczeniową, restaurację, loby i dodatkowe pomieszczenia. W podziemiach z kolei ukryto szatnie i zaplecze dla kuchni. Całość łączy plac, który może służyć również jako miejsce do koncertów plenerowych.

więcej

Domki - The Boats

Skromne drewniane chałupy od północy nie odznaczają się na tle górskiego pejzażu, od południa zaś otwierają widokowo wnętrza na panoramę Tatr.

więcej

The Book Tower of Warsaw - projekt Just Open Architecture

Pracownia projektowa JOA zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie koncepcyjnym pt. "Libgen: Towards a new class of evolutionary libraries" na projekt innowacyjnej biblioteki w Warszawie. Architekci zaproponowali, by w odróżnieniu od klasycznych bibliotek, nowy obiekt przybrał formę nowoczesnego wieżowca realizującego szeroki program kulturowy.

więcej

Dom Falujący na wietrze

Architekci z biura 81.WAW.PL zaprojektowali budynek, którego najważniejszą cechą jest indywidualizm, wyrażany przez drewniane, falujące żyletki. Nietypowa, estetyczna elewacja nie tylko zacienia pomieszczenia, ale także dba o prywatność domowników, spełniając ich określone oczekiwania.

więcej

Projekt Nizio Design – Galeria Sztuki Starożytnej w Muzeum Narodowym w Warszawie

Bogactwo antycznego świata: kultury, sztuki i obyczajowości pokaże nowa Galeria Sztuki Starożytnej w Muzeum Narodowym w Warszawie. Trwają prace nad wystawą, która przez pryzmat zbiorów Muzeum zaprezentuje cywilizacyjny dorobek Egiptu, Bliskiego Wschodu, Rzymu i Grecji. Galeria powstaje według projektu pracowni Nizio Design International, która aktualnie sprawuje nadzór autorski nad realizacją. Otwarcie ekspozycji planowane jest na grudzień 2020 roku.

więcej

Origami House – Toruń

Dom-instalacja inspirowany sztuką origami jest wynikiem fascynacji inwestora kulturą Japonii.Na pozór prosty budynek o geometrycznej formie tworzy skomplikowany układ stalowej konstrukcji, krytej grafitową powłoką poliuretanową. Pozwoliło to na uzyskanie efektu wizualnie lekkiej, papierowej formy zaczerpniętej z japońskiej sztuki tworzenia przestrzennych form z papieru.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";