Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 22.08.2021 10:00


Publiczne Centrum Sztuki - projekt pracowni A+

Przeglądaj zdjęcia ->
Publiczne Centrum Sztuki - projekt pracowni A+

W Zhengzhou, stolicy prowincji Henan w Chinach powstało nowe, oryginalne Publiczne Centrum Sztuki. Obiekt zlokalizowano w sąsiedztwie promenady nad brzegiem jeziora. Autorem realizacji jest pracownia STUDIO A+.

Centrum Sztuki ma służyć do prezentowania wystaw krótkoterminowych i inicjatyw urbanistycznych. Obiekt został pomyślany jako otwarte miejsce, po którym ludzie mogą spacerować w wolnym czasie. 

Centrum pełni rolę również punktu widokowego, z którego widać panoramę całego miasta. Przestrzeń wystawową zaprojektowano w kształcie pierścienia. Oryginalna bryła stała się znakiem rozpoznawczym obiektu. Pierścień "unosi się" w powietrzu i tworzy nowy wizualny punkt centralny. Dzięki przeszkleniom od zewnętrznej strony, zwiedzający mogą jednocześnie podziwiać prezentowane wystawy, jak i miejski pejzaż.

Pozostałe pomieszczenia zostały zlokalizowane w części podziemnej, ponieważ nie wymagały dostępu do naturalnego światła. Jest to multimedialna sala wystawowa oraz duży, rozległy parking. 

W Centrum Sztuki zastosowano również technologie inteligentnego budynku. Oświetlone w nocy wnętrze obiektu widoczne jest przez szklaną ścianę tworząc oryginalny efekt świetlnej "korony miasta". System oświetleniowy może łączyć się z danymi miejskimi (takimi jak, np. pogoda czy ruch uliczny), a następnie wyświetlać dynamiczne iluminacje w czasie rzeczywistym. Pierścień może stać się również platformą sztuki medialnej dla artystów, wyświetlając dowolne dzieła sztuki.

Centrum Sztuki Zhengdong zostało ukończone we wrześniu ubiegłego roku - kiedy właśnie rozpoczęło się wychodzenie z pandemii w Chinach, co było miłym zaskoczeniem dla mieszkańców miasta. 

Autorem projektu jest pracownia STUDIO A+ założona przez architektkę Min Wang w 2007 roku. STUDIO A+ (ARCHITEKTURA + WNĘTRZE + KRAJOBRAZ + PRODUKT) to młody i energiczny zespół projektowy, którego celem jest dostarczanie innowacyjnych rozwiązań architektonicznych, architektury wnętrz, architektury krajobrazu, wzornictwa przemysłowego i produktowego dla klientów.

Założycielką i dyrektorem projektowym Studio A+ jest Min Wang. Ukończyła studia magisterskie na Uniwersytecie Minnesota (USA). College of Architecture and Landscape Architecture oraz Tsinghua University (Pekin). Min Wang jest laureatką wielu prestiżowych nagród z całego świata.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: Dragon Lake Public Art Center, Zhengdong New District
Project Location: Zhengzhou, Prowincja Henan
Całkowita powierzchnia: 21205.88 ㎡
Powierzchnia użytkowa: 16404.24 ㎡
Główny projektant: Min Wang (STUDIO A+ )
Zespół projektowy:
Architectural Design: Min Wang, Mei Ding, Hui Li, Yuliang Wang, Ye Miao, Shizhuang Zhu, Dahua Liu, Chongshuo Wang, Kefeng Liu, Yufeng Zhao, Rui Li, Jiale Ge, Yiyang Song, Mingyan Zhang
Structural Consultant: Congzhen Xiao
Electromechanical Design: Chaohong Mi, Gang Chen, Peijiang Zhao, Shouyong Liu, Hong Li, Peng Zhang, Liying Zhang, Zhenyu Sun, Bin Sun, Baolong Shen, Shuwei Wang
BIM: Hao Jiang, Yiting Gao, Xiaoqiang Zhou, Yan Liu, Heng Jin
Curtainwall Design: Bing Qu, Chi Gao
Lighting Design: Dongning Wang, Lihua Zhou, Jinlong Liang, Qiang Chen



























Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Niezapomniane chwile nad Bałtykiem – Hotel Rezydent

Zanurzony w tętniącym życiu miasta sopocki Hotel Rezydent Sopot MGallery to miejsce, gdzie czas zdaje się płynąć wolniej. Historyczna secesyjna architektura nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Bogato zdobiona bryła mieści w swych wnętrzach przestrzeń pełną nieoczywistej elegancji

więcej

Nowoczesna szkoła i przedszkole Tianyou - projekt BAU

Szkoła podstawowa i przedszkole Tianyou to najnowsza realizacja pracowni BAU. Architekci postawili na połączenie klasycznych sal lekcyjnych z mniej formalnymi, otwartymi przestrzeniami do nauki i interakcji dla uczniów. Wnętrza są ciekawe, oryginalne, pełne kolorów i nowoczesnych rozwiązań.

więcej

Nowy styl gdański - projekt Jana Sikory

Wyspa Spichrzów - historyczna część Gdańska, niegdyś odcinana na noc od miasta zwodzonymi mostami, by chronić zawartość znajdujących się na niej spichlerzy, dziś pełna uroku, wybudzona ponownie do życia po wojennych zniszczeniach. To tu, nad brzegiem Motławy, w jednej z kamieniczek kompleksu Deo Plaza, nawiązującego stylem do historycznych zabudowań bulwarów, znajduje się apartament zaprojektowany przez prof. ASP Jana Sikorę - architekta i właściciela studia Sikora Wnętrza Architektura.

więcej

Muzyczna przystań dla pary melomanów - projekt pracowni Jacek Tryc Wnętrza

Pokazywane dziś mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze wielopiętrowego budynku na warszawskim Mokotowie, w kameralnej, cichej okolicy i otoczeniu zieleni. Apartament miał być wymarzonym miejscem do relaksu w towarzystwie dźwięków ulubionych artystów. Projekt wnętrza powierzono renomowanej pracowni Jacek Tryc Wnętrza.

więcej

Rezydencja nad Oceanem

Koncepcja eleganckiego parterowego apartamentu zachwyca luksusowym designem oraz wspaniałymi czarno-białymi pracami fotograficznymi holenderskiego artysty – Bastiaana Woudta. Najważniejszym elementem, wyróżniającym unikatową rezydencję, jest ogromne przeszklenie prezentujące zapierający dech w piersiach widok na Ocean Atlantycki.

więcej

Tradycja z akcentem - projekt LDH Architects

W Pekinie została otwarta niedawno nowa restauracja. Autorem projektu jest pracownia LDH Architects. W przeciwieństwie do innych popularnych restauracji, projekt La maison Xun opiera się na tradycyjnej architekturze chińskiej.

więcej

Prawdziwa klasyka - projekt restauracji Ensue

Na wejściu gości wita nastrojowy mural - ręcznie namalowana praca przez lokalnego artystę. Obraz przedstawia mglisty krajobraz. Uzupełnieniem scenerii jest efektowny żyrandol w formie kwiatów wykonany z polerowanego mosiądzu autorstwa Rosie Li Studio oraz kinkiety z końskim włosiem. Z kolei recepcję zaprojektowano w taki sposób, by jej elementy przypominały rogi jelenia.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;