Jak efektywnie zagospodarować małą kuchnię?

Jak efektywnie zagospodarować małą kuchnię? / zdjęcie nr: 1
Dekoria.pl, organizer

Kuchnia jest postrzegana jako serce domu – przygotowuje się w niej posiłki i toczy dyskusje w rodzinnym gronie. Pomieszczenie to musi również pomieścić artykuły spożywcze, sprzęty i różnego rodzaju akcesoria. Niestety nie zawsze do dyspozycji jest duża przestrzeń z wieloma pojemnymi szafkami i skrytkami. Na szczęście kuchnia o małym metrażu też może być funkcjonalna! Podpowiadamy więc, jak zaaranżować niewielką kuchnię, by okazała się jednocześnie praktyczna i stylowa.

Niezależnie od tego, czy mała kuchnia jest otwarta na salon, czy też stanowi wyodrębnione, zamknięte pomieszczenie – warto urządzić ją w taki sposób, by z jednej strony jak najpełniej wykorzystać dostępną przestrzeń, z drugiej – optycznie ją powiększyć. Eksperci z Dekoria.pl radzą, jak uzyskać ten efekt przy pomocy różnego rodzaju dodatków i gadżetów. 

Jak efektywnie zagospodarować małą kuchnię? / zdjęcie nr: 2
Dekoria.pl, zazdrostka

Metraż to nie wszystko – sposoby na wizualne powiększenie kuchni

Postaw na jasne barwy i lekkie materiały – pastelowe farby do ścian, meble o białych lub przeszklonych frontach, ażurowe wykończenia. Optycznie powiększy to kuchnię i sprawi, że aranżacja nabierze subtelności. Zrezygnuj również z ciemnych, ciężkich zasłon i zamiast nich wybierz delikatne zazdrostki (np. zazdrostki Sue lub Patty dostępne w Dekoria.pl) lub jasne rolety rzymskie. Osłonią wnętrze przed wzrokiem sąsiadów i intensywnymi promieniami słońca, a jednocześnie nie przytłoczą wizualnie pomieszczenia. 

Organizacja przestrzeni na medal

W małej kuchni bardzo duże znaczenie ma także rozlokowanie sprzętów oraz wybór rozwiązań, które nie zabierają dużo miejsca. Doskonale sprawdzą się więc szafki z przesuwnymi drzwiami czy obrotowymi lub wysuwanymi półkami. Dzięki nim zagospodarujesz całą dostępną przestrzeń – także tę w trudno dostępnych zakamarkach.

Na zwiększenie funkcjonalności kuchennej aranżacji wpływa również wydzielenie stref:

  • przechowywania (lodówka i szafki), 
  • zmywania (zmywarka i zlewozmywak), 
  • gotowania (piekarnik, płyta grzewcza i okap),
  • przygotowywania posiłków (stół lub blat). 
Należy zaplanować je tak, by swobodnie przechodzić do kolejnych etapów kuchennych prac. 
Jak efektywnie zagospodarować małą kuchnię? / zdjęcie nr: 3
Dekorial.pl, dekoracyjne butelki

Warto ograniczyć liczbę przedmiotów rozłożonych na blacie. Pomagają w tym różnego rodzaju kosze, pudełka, pojemniki i organizery (np. organizer Letters od Dekoria.pl), dzięki którym uporządkujesz przestrzeń i zyskasz kolejne miejsce do przechowywania. Możesz schować do nich zapiski z przepisami kulinarnymi, drobne słodkości, a nawet przyprawy czy niewielkie kuchenne gadżety, takie jak otwieracz do puszek, korkociąg bądź obieraczka do warzyw. 

Jak efektywnie zagospodarować małą kuchnię? / zdjęcie nr: 4
Dekoria.pl, wieszak sufitowy

Interesującym rozwiązaniem są także wieszaki na kuchenne akcesoria (chociażby wieszak sufitowy od Dekoria.pl), przytwierdzane do ścian lub sufitu. Zapewnią łatwy dostęp do często używanych przedmiotów (garnków, łyżek, chochli), a jednocześnie pozwolą na praktyczne wykorzystanie każdego skrawka przestrzeni – nad blatem, zlewozmywakiem lub stołem. 

Więcej inspiracji, nie tylko do urządzenia funkcjonalnej kuchni, znajdziesz w nowym katalogu marki Dekoria.pl


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»