Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu

Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 1
Ponad stuletnie budynki wieży i chłodni, o dużych walorach zabytkowych, zlokalizowane są na terenie pozostałym po byłych zakładach mięsnych „Maćko” w Zabrzu. Przez lata pełniły funkcje związane z ich działalnością. Wieży przypisana była rola obiektu technicznego dostarczającego m.in. chłodziwa dla budynku chłodni, w którym przetrzymywano wyroby mięsne. Po upadku zakładów obiekty nie zostały zagospodarowane i niszczały przez kolejne 20 lat. W 2012 roku cały teren został kupiony przez nowego inwestora, który stopniowo przeprowadza jego rewitalizację.

Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 2
Jednym z etapów tych działań jest rozbudowa przedmiotowych budynków. Obiekty mają zyskać nowe funkcje: strefę handlowo-usługową w przyziemiu, część bankietowo - konferencyjną na pierwszym i drugim poziomie budynku chłodni oraz część gastronomiczną znajdującą się w samej wieży. Za przygotowanie projektu odpowiedzialna jest autorska pracownia architektoniczna BAAR prowadzona przez Adama Radzimskiego.

Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 3
Nowe założenia programowe stały się punktem wyjściowym dla idei, która zakłada rozbudowę budynków w duchu poszanowania ich pierwotnej architektury i pozostawienia jej w niemalże nienaruszonym stanie. Spełnienie tego założenia programowego przy konieczności powiększenia powierzchni użytkowej i dostosowania obiektów do współczesnych przepisów prawa budowlanego stało się dużym wyzwaniem.

Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 4
Przyjęto, że wszelkie działania architektoniczne muszą być czytelne dla odbiorców. Aby nie zatracić świadectwa historycznego obiektów postawiono na rozbudowę na zasadzie kontrastu, gdzie obiekty istniejące podlegają wyłącznie renowacji, a części dobudowywane mają całkowicie odmienny – współczesny charakter.

Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 5
Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 6
Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 7
W budynku chłodni zaprojektowano dodatkową kondygnację, dzięki czemu zmieściła się w nim duża wielofunkcyjna sala bankietowo - konferencyjna z możliwością podziału na dwie mniejsze. Każda z nich posiada antresolę i zewnętrzne atrium. Sala wyposażona jest w profesjonalną scenę i przesuwne (składane) rzędy siedzeń mogące pomieścić do 400 osób.

Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 8
W budynku wieży znajduje się kompleks gastronomiczny, którego najważniejszym punktem programowym i wizualnym jest restauracja zlokalizowana w nadbudowanej kondygnacji - ponad 35 metrów nad poziomem terenu. Przeszklony z każdej strony Skybar zapewnia klientom niesamowite widoki na panoramę miasta.

Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 9
Nowoczesna architektura połączona z historycznym budynkiem daje użytkownikom możliwość doświadczania swoistego eklektyzmu kulturowego, dzięki ciągłemu przemieszczaniu się pomiędzy obiema częściami. Całość założenia stanowi jedność i jest świadectwem obu epok. Obiekty mają stanowić wizytówkę Zabrza i napędzać dalszy rozwój miasta.

Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 10
Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 11
Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu / zdjęcie nr: 12Stan obecny.

Strona projektu: baar.plfacebook.com/biurobaar

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»