Projekty
   
Share |

Futuryzm i geometria - wnętrze kina "Recrystallization"

Futuryzm i geometria - wnętrze kina "Recrystallization"


Recrystallization to oryginalny projekt wnętrz sal i korytarzy kinowych autorstwa chińskich projektantów - Yeung Wang i Hao Niu. Projekt został wyróżniony nagrodą Platinum A' Interior Space w konkursie Design Award in 2017. 

Projektanci szukali sposobu na ożywienie nudnych korytarzy i standardowych sal kinowych. Wydawać by się mogło, że przestrzenie kinowe nie dają wielkiego pola do popisu projektantom ze względu na swoje ograniczenia. Nie ma tu przecież miejsca na inne niestandardowe rozwiązania czy nawet na dodatki, gdyż sala kinowa ma ściśle ustalone funkcje - musi dostarczać optymalnych warunków dla seansów filmowych, a sale powinny być dobrze izolowane i posiadać dobre nagłośnienie.




Projektantom udało się połączyć funkcje sali kinowej z oryginalnym i niecodziennym wyglądem. Motywem dominującym są elementy geometryczne. Ideą projektu było, żeby po wejść do kina widz czuł się jak gdyby wkraczał do innego świata. Nieregularne geometryczne kształty nadają kinowemu wnętrzu oryginalnego wyglądu i intrygującego charakteru.



Kreatywne wzory na podłodze w korytarzach prowadzących do sal przyciągają uwagę i są przykładem zabawnej i udanej gry wzorami, światłem i naszą percepcją. Z kolei salom kinowym dodatkowo uroku dodają fotele w różnych kolorach. Warto zauważyć, że wszystkie elementy są ze sobą spójne. Projektanci zrezygnowali również z mocnych barw, które rzucałby się w oczy podczas seansu i zakłócałyby pod względem wizualnym odpowiedni odbiór wyświetlanych filmów.


Zdjęcia: Xushan Geng
A' Design Award & Competition

Data publikacji: 1.11.2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Vue Hotel w Chinach - Ministry of Design

VUE Hotel to pierwsza flagowa inwestycja Ministry of Design (MOD) w Pekinie. Luksusowy hotel znajduje się rejonie Hutong w stolicy Chin. Obiekt wybudowano naprzeciwko jeziora Hou Hai dzięki czemu gości odwiedzających hotel wita widok pięknego krajobrazu.

więcej

Blue Building i zrównoważony rozwój - innowacyjny biurowiec w Madrycie

Innowacja, zrównoważony rozwój i dobry design - to idee, które przyświecały autorom projektu Blue Building. Obiekt zlokalizowany jest w samym finansowym centrum Madrytu, zaledwie kilka kroków od La Castellana. Projekt stworzył architekt Rafael de La-Hoz. Budynek Zurich Grou uzyskał certyfikat efektywności energetycznej A.

więcej

Showroom Studia Projektowania Wnętrz Kameleon

Do dyspozycji klienta oddajemy swoją wyobraźnię proponując różne formy współpracy przy projektowaniu i aranżacji wnętrz. Nasz showroom jest to miejsce zaaranżowane tak, aby można obejrzeć pracę naszego stolarza oraz ekipy remontowej. Wnętrze urządzone jest w stylu nieco nowoczesnym, prezentujemy tutaj wiele ciekawych rozwiązań połączonych w jedną, spójną całość.

więcej

Wnętrza w nowoczesnym wydaniu – projekty pracowni Biała Ściana

Nowoczesne, funkcjonalne, przemyślane, z nutą subtelnej elegancji — takie są wnętrza pracowni Biała Ściana, którą tworzą projektantki Anna Niedopytalska i Agnieszka Klimek. Dziś przeglądamy najciekawsze prace tej pracowni. Co je wyróżnia?

więcej

AGENCJA REKLAMY FUX - PROJEKT: INTERURBAN

Obiekt położony jest w strefie ekonomicznej Nowe Gliwice utworzonej na terenach byłej kopalni węgla kamiennego KWK Gliwice. Obszar sukcesywnie rekultywowany do nowej funkcji, w którym szkody wyrządzone przez działalność człowieka skutecznie zastępowane są nową wartością użytkową, architekturą.

więcej

Ulice Nowej Pragi - wyniki konkursu

Ogłoszono wyniki konkursu architektoniczno-urbanistycznego "Ulice Nowej Pragi", którego celem było wyłonienie najlepszej pod względem wizualnym, użytkowym, komunikacyjnym i ekonomicznym koncepcji zagospodarowania ulic Środkowej i Strzeleckiej w Warszawie wraz z sąsiadującymi przestrzeniami publicznymi w historycznym obszarze Nowej Pragi dzielnicy Praga Północ.

więcej

Apartamentowiec Nordic Haven w Bydgoszczy - prace wykończeniowe na finiszu

26,4 tys. m2 powierzchni użytkowej, 55 metrów wysokości i 16 kondygnacji naziemnych – tak w liczbach prezentuje się apartamentowiec Nordic Haven w Bydgoszczy. Nad Brdą stanął nowoczesny, a jednak zręcznie wpisany w panoramę miasta budynek, z którego roztacza się widok na Bydgoszcz i malowniczą Wyspę Młyńską. Na placu budowy trwają prace wykończeniowe. Za projekt apartamentowca odpowiada pracownia Nizio Design International.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj