Projekty
   

Projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo

Projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo
Projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo jest efektem rozstrzygniętego w 2016 roku konkursu architektonicznego za który pracownia Gierbienis + Poklewski otrzymała 1 nagrodę i który przeznaczony jest do realizacji. W dniu dzisiejszym projekt jest w fazie procedury przetargowej, celem wyłonienia generalnego wykonawcy.

Projekt otrzymał również inne wyróżnienia. Grand prix V edycji konkursu organizowanego przez Rockwool pod hasłem „Zmień wizję w projekt”, którego zadaniem było zaprezentowanie budynku łączącego w sobie design oraz ekologię, bezpieczeństwo pożarowe lub komfort wewnętrzny oraz główną nagrodę XI edycji konkursu o Nagrodę im. Macieja Nowickiego, której temat były energooszczędne budynki w zgodzie z siłami natury.



KONKURS ARCHITEKTONICZNY
Konkurs organizowany był z inicjatywy Nadleśnictwa Gdańsk z siedzibą w Gdyni, a jego celem wprowadzenie w istniejący obszar Leśnego Ogrodu Botanicznego Marszewo zabudowy z jednej strony spełniającej oczekiwania funkcjonalne inwestora, a z drugiej szanującej zastany pejzaż.
Dla nas, jako architektów konkurs był okazją do twórczego rozwinięcia założeń, towarzyszących nam od początku działalności, których celem jest architektura samowystarczalna, zrównoważona energetycznie, bezpieczna dla ludzi i środowiska, w którym żyjemy i pięknie wpisująca się w otaczającą nas przestrzeń krajobrazową. Budynek pozostaje z nazwy obiektem użyteczności publicznej, ale w idei był dla nas równoważnym elementem założenia ogrodowego i domem zarówno dla odwiedzających, jak i pracowników. Więcej >>



URBANISTYKA I ARCHITEKTURA
Działka na której projektowany jest budynek to polana Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Zaledwie kilka lat temu powołany do życia Leśny Ogród Botaniczny Marszewo organizuje zajęcia w duchu Edukacji dla Zrównoważonego Rozwoju, pokazując dzieciom, jak ważną rolę w naszym życiu stanowi flora i fauna.
Myślenie o edukacji leśnej stało się więc myśleniem o nieznacznej, bo wynikającej z potrzeby społecznej urbanizacji tego obszaru, zakładając stworzenie niewielkiego, taniego w realizacji i użytkowaniu, a przede wszystkim wpasowanego w krajobraz obiektu, który sam w sobie miał definiować edukację, pokazując w jaki sposób człowiek może oddziaływać na środowisko korzystając z zasobów natury.

Budynek widziany jest, jako brama przejścia do Ogrodu Botanicznego. Zagospodarowanie to zespół rozproszonych brył, które zostały spięte jednorodnym ogrodzeniem, tworząc dwa kameralne, zielone dziedzińce. Wejściowy stanowiący przejście do ogrodu oraz rekreacyjny ze strefą dydaktyczną do prowadzenia tzw. lekcji pod chmurką. Ogrodzenie ogranicza dostęp dla osób niepowołanych, zwiększa bezpieczeństwo i jednocześnie nawiązuje formalnie do charakteru architektury zagrodowej - dawnej osady ze współczesną interpretacją drewnianego wału.



Budynek edukacyjny składa się z dwóch brył połączonych przewiązką. W pierwszej, wejściowej zlokalizowano hol z ladą recepcyjno-kawiarnianą wyposażony w niezbędne szafki ubraniowe. Przestrzeń komercyjna powiększona została poprzez wykorzystanie przylegającego korytarza, z którego dostępne są toalety. Po zakupie biletu poprzez przeszklony łącznik możemy udać się do drugiej bryły w której umieszczono główną salę ekspozycyjną o dwóch wysokościach. W przestrzeni bryły projektowana jest antresola ze strefą multifunkcjonalną, która stanowi miejsce odpoczynku, lektury, czy integracji dla dzieci oraz wyjście na balkon. Na tym poziomie zaprojektowana została również część administracyjna. Zorganizowana jest ona w podziale na dwie części: socjalną i biurową “open space” z salą spotkań.

ESTETYKA. FUNKCJONALNOŚĆ. EKOLOGIA.
Estetyka. Funkcjonalność. Ekologia. W naszym projekcie te trzy hasła łączy drewno.
Wybrana, jako główna wytyczna projektowa - technologia CLT (cross laminated timber) stanowi konstrukcję, determinuje wygląd wnętrz obiektu, jak i zapewnia komfort dla użytkownika – warunki termiczne, akustyczne, jak i niemierzalne, ale niezwykle istotne psychofizyczne. Już samo wejście do takiego pomieszczenia wywołuje przyjazną reakcję, odwołującą sie do naszych zmysłów. Czuć zapach drewna, a także można dotknąć jego struktury. Bliskość materiału wpływa pozytywnie na odbiór wnętrz – kojarzy się z ciepłem i bezpieczeństwem, stąd ogranicza dyskomfort psychiczny. Dzięki krzyżowemu sklejeniu warstw desek uzyskujemy materiał o wytrzymałości porównywalnej do stali i betonu.



Istotny jest przede wszystkim aspekt ekologiczny - niski ślad węglowy. Lasy w procesie fotosyntezy pozyskują z atmosfery dwutlenek węgla, dlatego też uznaje się je za jego rezerwuar. Metr sześcienny drewna ma zdolność do gromadzenia jednej tony dwutlenku węgla. Dzisiaj nie tylko budynek powinien być „zdrowy” i energooszczędny, ale również proces budowy nie powinien przebiegać ze szkodą dla środowiska.

Zróżnicowanie kolorystyczne tego, co wewnątrz i na zewnątrz dopełnił sposób obróbki deski elewacyjnej, metodą Shou Sugi Ban,  który wynikał w dawnych czasach z pragmatyzmu działań człowieka - jak najprościej zapewnić trwałość użytego na zewnątrz drewna na lata. Dla Nas stał się wyzwaniem, aby w dzisiejszych czasach, czasach postępu technologicznego i wielu nowych, innowacyjnych materiałów zwrócić się ku elewacji drewnianej, wykonanej tradycyjną metodą tak, aby nadal pozostać we współczesności. Okazuje się, że estetyka uzyskanej elewacji jest czymś zaskakującym, świeżym i atrakcyjnym. Istotny jest również jej walor edukacyjny.



Projekt wyposażony jest w szereg rozwiązań pro-ekologicznych oraz odnoszących się do idei zrównoważonego rozwoju w oparciu o wybrane aspekty:
  • Uwzględnienie indywidualnych uwarunkowań środowiskowych lokalizacji
  • Proekologiczne użytkowanie terenu
  • Efektywność użycia materiałów i surowców
  • Energooszczędność
  • Proekologiczna innowacyjność rozwiązań
  • Komfort i jakość użytkowania




















***

Pracownia projektowa Gierbienis + Poklewski s.c. została założona w 2016 roku w Krakowie przez Marcina Gierbienisa i Damiana Poklewskiego - Koziełł. Na swoim koncie ma już nagrody zdobyte w ogólnopolskich konkursach architektonicznych między innymi drugą za projekt biblioteki publicznej w Mielcu, oraz pierwszą przeznaczoną do realizacji za projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo - prezentowany powyżej. Budynek edukacyjny otrzymał Grand Prix konkursu „Zmień wizję w projekt” organizowanego przez firmę Rockwool. Zyskał również uznanie jury XI edycji konkursu o Nagrodę im. Macieja Nowickiego zdobywając główną nagrodę. Temat konkursu - architektura samowystarczalna, zrównoważona energetycznie, bezpieczna dla ludzi i środowiska, w którym żyjemy i oczywiście pięknie wpisująca się w otaczającą nas przestrzeń krajobrazową, wpisuje się w najważniejsze założenia ideowe pracowni. www.gierbienis.pl



 

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Wyrzykowski Studio. - Nominacja w konkursie The International Design & Architecture Awards 2018

Polska pracownia architektoniczna prowadzona przez Pawła Wyrzykowskiego walczy o zwycięstwo w ważnym dla architektów konkursie The International Design & Architecture Awards. Konkurs przeprowadza brytyjski, wiodący wnętrzarski magazyn: „design et al”, określany również mianem „biblii designu”. Za selekcję projektów odpowiadają dziennikarze czasopisma. Kolejnym etapem jest głosowanie internautów i to oni mają decydujący wpływ na wybór zwycięskiej realizacji.

więcej

Futurystyczny projekt domu od pracowni Joao Silva+Paola De Francesco

Projekt domu "Dynamic Facade" to oryginalna wizja domu, którego głównym punktem jest system złożony ze szklanej fasady podzielonej na szereg przesuwnych tarasów. Konstrukcja stworzona jest z metalowego szkieletu, w którym ukryto okablowanie i który umożliwia gromadzenie wody deszczowej. Futurystyczna wizja zdobyła uznanie w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition, w którym projekt uhonorowano nagrodą Gold A' Design Award 2018 .

więcej

Nagroda dla Tremend w konkursie A'Design Award & Competition!

Projekt warszawskiej pracowni Tremend został wyróżniony w prestiżowym konkursie A'Design Award & Competition. Jurorzy docenili zbalansowane połączenie wyrafinowanego designu, sztuki, elementów industrialnych i ekologii, przyznając polskim architektom nagrodę w kategorii Projektowania Wnętrz i Wystaw.

więcej

Dom w Kamienicy Polskiej

Dom w miejscowości Kamienica Polska jest przykładem architektury współczesnej wynikającej z kontekstu miejsca. Forma, stylistyka, jak również zastosowane materiały są współczesną interpretacją cech typowych i charakterystycznych dla tej lokalizacji. Przeważająca większość występujących tutaj gospodarstw domowych to dwa obiekty - dom i stodoła, ułożone zazwyczaj równolegle względem siebie oraz względem drogi. Tworzy to ciekawy krajobraz powtórzonych dwóch równoległych szarych dachów dwuspadowych. Analogiczną zasadę przestrzenną tworzy nasz dom, który został przekryty dwoma dachami usytuowanymi równolegle. Podobną analogie utrzymaliśmy przy doborze materiałów takich jak drewno, wapień typowy dla Jury Krakowsko-Częstochowskiej, biały tynk oraz szare pokrycie dachowe.

więcej

Kampus Google w Waszyngtonie - projekt DLR Group

Projekt kampusu studenckiego w Kirkland w Waszyngtonie zdobył pierwszą nagrodę w konkursie Rethinking The Future Sustainability Awards 2017 w kategorii zrealizowane budynki komercyjne. Wyznacznikiem konkursu RTF jest idea zrównoważonego rozwoju i innowacyjne, ekologiczne podejście do budownictwa. Czym zatem wyróżnia się projekt?

więcej

Odrodzenie powojennego modernizmu z pracownią MTWW Architekci

Modernizm to ważna część polskiej architektury. Wokół nas wciąż istnieją budynki, które przypominają nam o tym cennym dziedzictwie. Niestety wiele z nich już się mocno postarzało. Jak nadać im nową jakość, nie zatracając przy tym ich wartości kulturowej? Znakomitym przykładem ratowania dobrej powojennej architektury jest termomodernizacja budynku Urzędu Miasta w Krakowie wg projektu studio MTWW Architekci.

więcej

Projekt "puchatków" zajął pierwsze miejsce w Plebiscycie Architektów Małopolski

Projekt "puchatków" na osiedlu Bohaterów Wrzesnia w Krakowie pod nazwą „Nowa Nowa Huta - puchatki”, zajął pierwsze miejsce w Plebiscycie Architektów Małopolski, organizowanego przez Małopolską Okręgową Izbę Architektów w kategorii budownictwo wielorodzinne.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj