Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 3.05.2019 07:35


Architektura optymizmu - projekt Webb Chapel Park

Przeglądaj zdjęcia ->
Architektura optymizmu - projekt Webb Chapel Park

Deparatemnt Parks and Recreation w Dallas w Stanach Zjednoczonych zamienia niszczejące miejskie treny w nowe parki i miejsca rekreacji. Celem projektu była renowacja modernistycznej konstrukcji wzniesionej w latach 60-tych i wykorzystanie jej jako miejsca zapewniającego odpoczynek.

Projekt zakładał odnowienie obiektu z lat 60-tych. Oryginalna konstrukcja została odświeżona, a jej głównym wyróżnieniem stał się symbol optymizmu - kolor żółty. Mocny barwny akcent nadaje obiektowi ciekawego charakteru i podkreśla jego nietypową strukturę. Autorem koncepcji jest pracownia architektoniczna Studio Jospeh. Nowy pawilon jest uzupełnieniem przestrzeni całego parku jako nowego miejsca do rekreacji, w skład którego wchodzi również boisko piłkarskie oraz plac zabaw. 

Obiekt to nowe miejsce spotkań i odpoczynku. Drewniane ławki zapewniają miejsce do siedzenia dla całych rodzin i większych grup. Otwarta konstrukcja sprzyja odpowiedniej wentylacji, a oryginalne sklepienie chroni przed światłem i wysoką temperaturą.

Projekt został wyróżniony pierwszą nagrodą w kategorii Sports & Recreation w konkursie World Architecture & Design Awards 2019 organizowanym przez APR.











Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

RE: STARK HOUSE – projekt pracowni REFORM Architekt

Kolejna realizacja „RE: STARK HOUSE” projektu architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt powstanie w Tuszynie. Bezpośrednie sąsiedztwo lasu i dzikiej przyrody skutecznie wymusiło podłużny kształt domu, a nieco surowy w odbiorze wygląd bryły idealnie wpisał się w otoczenie.

więcej

Biuro w industrialnym stylu - CC office

Na obrzeżach Chinatown, na terenie zabytkowej dzielnicy Talad Noi w Bangkoku powstało nowej biuro pracowni architektonicznej Creative Crews. Dwa budynki domów szeregowych zostały zaadaptowane na nowe miejsce do twórczej pracy dla całego zespołu. Projekt został wyróżniony w tegorocznej edycji konkursu Design that Educates Awards 2020.

więcej

Projekty portugalskiego architekta Raulino Silva

Raulino Silva jest portugalskim architektem. Urodził się w 1981 roku w Vila do Conde, gdzie obecnie od 2011 roku prowadzi własne biuro projektowe. Realizacje pracowni zachwycają nowoczesnym stylem. Raulino Silva najczęściej stawia na minimalizm i jasne, przestronne wnętrza. Modernistyczne bryły uzupełniane są dużymi przeszkleniami i spójnymi dodatkami.

więcej

Projekt „Ostródzka” – dom konkretny autorstwa KAEL Architekci

Gdy podczas pracy nad projektem architekt napotyka przeszkodę lub trudność, ma zwykle dwie możliwości. Albo starać się ją zniwelować czy ukryć, albo przekuć w atut i wyróżnik realizacji. Architekci z warszawskiej pracowni KAEL, projektując wnętrza domu położnego nieopodal Lasu Bródnowskiego, świadomie wybrali tę drugą opcję. Dzięki temu nieustawne zaoblenie w części dziennej zyskało drewniane lamele, których powielenie w innych pomieszczeniach, zdefiniowało charakter realizacji. A ten najlepiej oddaje słowo „konkretny”. Jest taki dzięki geometrycznym bryłom mebli, wyrazistej kolorystyce, ale i odważnym decyzjom właścicieli.

więcej

Projekt polskich studentów w finale międzynarodowego konkursu na projekt mostu

Prezentujemy „FLOATING ISLANDS” projekt studentów z Poznania, który zajął drugie miejsce w międzynarodowym konkursie "Miejskie połączenia". Głównym zadaniem konkursu było opracowanie projektu oryginalnego mostu. Koncepcja jednak nie miała ograniczać się jednak jedynie do tradycyjnej funkcji tego typu budowli.

więcej

Konkurs architektoniczny basenu krytego w Piasecznie rozstrzygnięty

Rozstrzygnięto konkurs studialno-realizacyjny na opracowanie koncepcji architektonicznej basenu krytego w Piasecznie. Sąd konkursowy przyznał I Nagrodę architektowi samodzielnie biorącemu udział w Konkursie Maciejowi Popławskiemu. Poniżej wyniki i nagrodzone prace.

więcej

Projekt z miętą i różem w tle

67 m² mieszkanie na warszawskim Żoliborzu, zaprojektowane przez pracownię Design me too, powstało z myślą o czteroosobowej rodzinie. Ciepły skandynawski klimat miesza się tu z akcentami mięty i pudrowego różu. Obie barwy na szczęście przestały kojarzyć się z pokojami dziecięcymi i śmiało wkroczyły do innych pomieszczeń. Chociaż przybierają różne odcienie, tym razem architekci postanowili pokazać je w delikatnym, pastelowym wydaniu.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";