Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 31.07.2019 09:44


Wyróżnienie dla pracowni architektonicznej Gierbienis + Poklewski

Przeglądaj zdjęcia ->

Wyróżnienie dla pracowni architektonicznej Gierbienis + Poklewski

Pracownia architektoniczna Gierbienis + Poklewski zdobyła wyróżnienie w międzynarodowym konkursie na projekt kaplicy dla społeczności Rukomo - Rwanda Chapel organizowanym w br. przez YAC - Young Architects Competitions. Był to kolejny z serii konkursów stowarzyszenia, którego celem jest promowanie młodych projektantów oraz poszukiwania architektoniczne, które nie kończą się wyłącznie na funkcjonalności i aspektach ekonomicznych oraz technicznych.

Jest to drugie wyróżnienie w konkursie organizowanym przez YAC. W 2018 r. pracowania Gierbienis + Poklewski zdobyła 2 nagrodę w konkursie "Pinocchio Children's Library” na projekt nowej biblioteki inspirowanej przygodami Pinokia w mieście Collodi we Włoszech. [zobacz>>]

Swój projekt architekci opisują hasłem „pomiędzy”, wskazując nie tylko na zależności formalne, ale także ideowe podejście do relacji, które ma wywołać budynek. Relacji pomiędzy Tobą, a Bogiem, pomiędzy Tobą, a Naturą, pomiędzy Tobą, a Mną.  Sakralny charakter funkcji obiektu i malownicza lokalizacja pozwoliły stworzyć koncepcję, która pozostając bliska warunkom regulaminu idealnie wpasowała się w ideologią projektową pracowni, odnosząc się zarówno do potrzeb człowieka, jak i poszanowania środowiska.

Architekci w procesie projektowym korzystali z zasad metodologii projektowania biofilicznego. Projektowanie to oznacza poszukiwanie połączenia pomiędzy ludźmi, a naturą, a architektura odbierana powinna być w sposób w większym stopniu emocjonalny niż jedynie fizyczny. Odbiór ten odbywa się poprzez nasze zmysły, które nie muszą być ograniczone jedynie do wzroku. Architektura sakralna na tym polu widziana jest w sposób szczególny, gdy ta styczność z przyrodą zyskuje dodatkowy, wręcz metafizyczny wymiar.



Iglasty las wzgórz Rukomo był inspiracją do stworzenia unikalnego założenia placów, które wpisane są w naturalny, zielony krajobraz. Zamknięte w okręgach amfiteatr, ogród upraw i kaplica z zakrystią tworzą kompozycję form zawieszonych pomiędzy światami przyrody, a człowieka. To, co tworzy natura i to, co tworzy człowiek spotyka się w symbiozie. Trawiasty pagórek porasta amfiteatr, to, co daje nam pokarm staje się ogrodem, a niewielkie obniżenie kaplicy z lewitującym ponad symbolicznym dachem jest schronieniem dla człowieka, choć przyroda nadal wdziera się do wnętrza. Gdzie jest więc wnętrze, a gdzie zewnętrzne? Gdzie jest człowiek, a gdzie natura? Gdzie jest Bóg? Granica jest tutaj zatarta.



Kaplica wpisuje się w założenia architektury symbolicznej, podkreślając swój punkt wyjścia w pierwotnej świątyni - idei rotundy. Oparta na planie koła, budowla o układzie centralnym była wyborem najprostszym, jednocześnie najczystszym. Jej prostota do dnia dzisiejszego pozostaje atutem, szczególnie, gdy szukamy równowagi i harmonii, jakiej potrzebuje wspólnota Rukomo. Rotunda pozostaje więc znakiem tej równowagi, demokracji i równości. Rozmiary obiektu również pozostają symboliczne. Liczby w Biblii często mają dodatkowe znaczenie. Rzut kaplicy wykonany jest w oparciu o promień 12 m i jest to 12 apostołów, dach podpiera 12 słupów, a 4 m wysokości obiektu to 4 ewangelistów.

Centralny ołtarz skupia uwagę, będąc centrum założenia. Jednocześnie dodatkowo jego ranga wzmocniona jest słupem światła, który przenika przez jedyny otwór w dachu. Dach w formie stalowego talerza, wspieranego na słupach poprzez polerowaną teksturę odbija i dematerializuje otoczenie, cały czas jednak wisząc nad skupionymi na modlitwie ludźmi. Przeszklone ściany umożliwiają ciągły i bezpośredni kontakt z krajobrazem. Jego spadek umożliwia zatrzymanie się na nim wody i widziany z góry stwarza dodatkowe wrażenia wizualne, odbijając widok chmur - symboliczny zwrot ku Bogu. We wnętrzu pojawia się dodatkowa przestrzenna forma okręgów, która nawiązuje do symboliki dekoracyjnej sztuki Rwandy, ale również kojarzy się z symbolem spirali, odniesieniem do form świata natury i sacrum.




***

Pracownia projektowa Gierbienis + Poklewski

gierbienispoklewski.com

Strona konkursu:
www.youngarchitectscompetitions.com/...


Plansza konkursowa:





Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Apartament na Muranowie według projektu pracowni Taff Architekci

Klimatyczne kawiarnie i restauracje, zabytki i przepiękny Ogród Krasińskich. Muranów ma nieodparty urok. Mimo że znajduje się niemal w samym sercu Warszawy - pęd stolicy nie jest tu tak odczuwalny. Właśnie tu, w jednej z kamienic, mieści się luksusowy apartament, który przypomina misterną mozaikę, składającą się ze sztuki, dobrego designu i starannie dobranych detali.

więcej

Projekt pracowni Nizio Design International na shortliście East Centric Arhitext Awards

Zaprojektowane przez pracownię Nizio Design International Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej trafiło na shortlist East Centric Arhitext Awards. Na krótkiej liście konkursu dla najlepszych środkowoeuropejskich projektów architektonicznych i urbanistycznych ostatnich lat, znalazły się 34 ze 134 projektów rozpatrywanych przez międzynarodowe jury.

więcej

Dom po przekątnej - pracownia architektoniczna 81.waw.pl

Dom po przekątnej to projekt podmiejskiej willi, której elewację pokryto deską zmieniającą kolor wraz z upływem czasu. Architekci z warszawskiej pracowni 81.WAW.PL mieli za zadanie stworzenie dla przyszłych lokatorów nowoczesnego i komfortowego projektu, który jednocześnie wpisywałby się w okolicę Puszczy Kampinoskiej.

więcej

Konkurs Art Moves na najlepszą pracę bilbordową rozstrzygnięty!

Ogromne zainteresowanie twórców z całego świata Konkursem Art Moves – otrzymaliśmy prace z 68 krajów świata! W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem „Nadciągająca katastrofa czy szansa by uratować siebie i świat?” Znamy już laureatów konkursu – zwycięzcę i 9 prac wyróżnionych.

więcej

Corner House: nowoczesny dom miejski w duchu slow life

Przestrzeń, która oddziałuje na wszystkie zmysły, pozwala się wyciszyć i na chwilę zwolnić. Starannie przemyślana, ascetyczna, pełna odwołań do natury i ziemi – pozbawiona nadmiaru przedmiotów, w której nie ma miejsca na przypadek. Przestrzeń dająca azyl od zgiełku miejskiego życia – o takim miejscu marzyli właściciele.

więcej

Śródmiejski apartament poza schematem: styl industrialny w wersji soft

Lokalizacja w sercu Warszawy, cisza, spokój i kreatywnie zaaranżowana przestrzeń. Ostatnia realizacja architektów z pracowni Decoroom jest spełnieniem wizji inwestorki, której zależało, by w centrum miasta stworzyć azyl, jednocześnie uciekając od utartych rozwiązań projektowych. To dowód na to, że nowoczesne wnętrza z mocną, industrialną nutą jednocześnie mogą być przytulne i pełne ciepła.

więcej

Siłownia i spa Lush Life - projekt pracowni MADAMA

Moda na zdrowy tryb życia trwa. Miejsc, gdzie można go realizować jest coraz więcej. Jednym z nich jest przestrzeń Lush Life, zaprojektowana przez architektki z pracowni MADAMA, w której mieści się siłownia oraz salon odnowy biologicznej. Punkt zlokalizowany w Turku nieopodal Poznania wyróżnia się jednak dopracowanymi w każdym detalu wnętrzami.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";