Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 12.10.2020 08:00


Dom na skrzyżowaniu

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom na skrzyżowaniu

Czasy, kiedy bliskość gościńca była wyznacznikiem atrakcyjności miejsca do zamieszkania, już dawno zostały zapomniane. Niegdyś niewielka odległość budynku mieszkalnego od drogi dawała szansę na łatwe nawiązywanie kontaktów i wymianę dóbr. Najbogatsi mieszkali przy drodze, biedacy – pod lasem. Dzisiaj jest wręcz odwrotnie. Gdybyśmy zapytali o wymarzone miejsce do zamieszkania, zapewne na jednej z najwyższych pozycji uplasowała by się działka na stoku, pod lasem, z widokiem na jezioro. Tylko takich działek już niema, a jeśli nawet się zdarzają to ich ceny ...!

Może to nawet dobrze. Może na tym stoku dalej powinna pozostać łąka? Tak czy inaczej coraz trudniej o atrakcyjne miejsca podbudowę. Prawie wszystkie lokalizacje, które do nas trafiają są obciążone jakimiś niedogodnościami. Ale działka na skrzyżowaniu? Czy z tego w ogóle da się coś zrobić?Myślę, że jednak się udało. Może zadziałało prawo projektowania, w które głęboko wierzę: „Im trudniej tym lepszy rezultat końcowy”. Oczywiście prawo obowiązuje jedynie pod warunkiem, że zarówno projektant, jak i inwestor zdobędą się na ciężką pracę i nie standardowe myślenie.






Dom na skrzyżowaniu, Rogozna, 2017
Im trudniej tym lepiej!


BUDYNEK — BARIERA AKUSTYCZNA
Budynek zaprojektowany został jako bariera akustyczna. Jedyne otwory, które wychodzą na drogę to wjazd do garażu, wejście do domu i okno zamykające korytarzyk przy części sypialnej. Te dwa otwory są przysłonięte drewnianymi, pionowymi szczeblinkami, które są tak zamocowane, aby światło wpadało do środka, ale wgląd z zewnątrz był niemożliwy. Ściany „od dróg” przeciągnięte zostały dookoła działki, a obniżają się jedynie w narożniku w kierunku widoku na rozległe pola. Ten kierunek wdającej się przewidzieć perspektywie pozostanie niezabudowany. „Skadrowany obraz” daje piękną perspektywę z tarasu i ogrodu. Mieszkańcy domu są całkowicie oddzieleni od hałasu ze strony skrzyżowania i ciekawskich spojrzeń przechodniów i sąsiadów nie tracąc przy tym dalekiego wglądu na pola. Zwrócenie wszystkich pomieszczeń w kierunku atrium zazwyczaj pociąga za sobą konieczność wydłużania ciągów komunikacyjnych. W „Domu na skrzyżowaniu” udało się tego uniknąć poprzez wprowadzenie drugiego mniejszego atrium w narożniku działki. Na ten mini ogródek wychodzą okna z pokoi dla dzieci, z kuchni i jedno z okien pokoju dziennego. Nawet małe dzieci będą tu pod okiem mamy całkowicie bezpieczne. Za to jako ludzie dorośli będą mogli zgodnie z prawdą powiedzieć, że wyrastali na skrzyżowaniu.

DACH ZIELONY
Budynek pokryty jest dachem zielonym. Oprócz niewątpliwych korzyści dla mikroklimatu wnętrza ma to znaczenie dla krajobrazu. Dom widziany z dalekich wysokich perspektyw wtapiać się będzie w otoczenie.





SMOG
Ponieważ problem zanieczyszczenia powietrza jest niestety nadal bardzo uciążliwy, inwestor zdecydował się na zastosowanie układu wentylacji GWC z rekuperacją. Za takim rozwiązaniem przemawiają względy zdrowotne i ekonomiczne –filtrowanie i uzdatnianie powietrza pozyskiwanego z zewnątrz i odzysk energii z wyrzucanego. GWC i dach zielony eliminują potrzebę zastosowania klimatyzacji.

MATERIAŁY
Materiały użyte dobudowy są proste i tanie: ściany z silikatu ocieplanego wełną mineralną i mineralnym tynkiem strukturalnym wg technologii Caparol, tynkowane od wewnątrz tylko w niektórych pomieszczeniach, sufity z surowego betonu, a podłogi z żywic epoksydowych i drewna.Trzymamy kciuki za powodzenie inwestycji.

TOPPROJEKT www.toprojekt.com

Zespół
  • Marek Wawrzyniak
  • Anna Wawrzyniak
  • Alina Kudla
  • Joanna Wawrzyniak
  • Karol Wawrzyniak





















Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Caminhos do Romântico - dom w sercu Porto

Nowoczesny dom jest wynikiem gruntownej renowacji podupadającej willi. Oryginalny budynek został rozbudowany. Pierwotny budynek odnowiono zachowując jego klasyczny charter i połączono z nową częścią. Ideą architektów było stworzenie integralnego projektu przy jednoczesnym odróżnieniu XIX willi i nowoczesnej zabudowy. We wnętrzu zastosowano nowoczesny styl z industrialnymi elementami

więcej

Francuska elegancja na warszawskiej Ochocie

Apartament w starej kamienicy na warszawskiej Ochocie krył w sobie wiele tajemnic. Darzony ogromnym sentymentem, wymagał jednak remontu, aby odzyskać dawny blask. Po odważnej metamorfozie mieszkanie odzyskało świetność, zachowując swój wyjątkowy charakter.

więcej

Wizualizacje Mieszkania Plus w Nakle nad Notecią

190 mieszkań w Nakle nad Notecią wychodzi spod kreski warszawskiej pracowni Atelier Tektura. Przyszłe osiedle znajdzie się w otoczeniu głównie niskiej, niezbyt intensywnej zabudowy i terenów zielonych. W związku z tym architekci zaproponowali proste, regularne bryły budynków o białym kolorze z szarymi dodatkami oraz ciemną stolarką okienną.

więcej

Zachwycająca rezydencja Smriti Curtilage - projekt T.K. Chu

Miasto Suzhou położone we wschodnich Chinach uznawane jest za kolebkę tradycyjnych ogrodów Państwa Środka. Charakterystyczna klasyczna chińska architektura łączy się tutaj z nowoczesnym, miejskim życiem. Rezydencja Smriti Curtilag mieści się niedaleko zabytkowego ogrodu wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

więcej

Rewitalizacja zabytkowej kamienicy - realizacja Kulczyński Architekt

W centrum Warszawy, w kamienicy przy ul. Smolnej 40 znajduje się butikowy Hotel Indigo, do którego przyjeżdżają goście z całego świata. Urzeka ich nie tylko rewelacyjna lokalizacja lecz także sam budynek – starannie odrestaurowane oryginalne elementy umiejętnie uzupełnione nowoczesnymi rozwiązaniami architektonicznymi prezentują się wyjątkowo atrakcyjnie. Za rewitalizację kamienicy odpowiadał Bogdan Kulczyński z pracowni Kulczyński Architekt.

więcej

Projekt ośrodka badawczego w Wadi Rum w Jordanii - I wyróżnienie w konkursie na Dyplom Roku

Projekt ośrodka badawczego w Wadi Rum w Jordanii autorstwa arch. Anny Jarugi-Rozdolskiej zdobył wyróżnienie pierwszego stopnia w konkursie na Doroczną Nagrodę SARP im. Zbyszka Zawistowskiego Dyplom Roku 2020 organizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Polskich.

więcej

Dyplom Roku 2020 - Projekt Pawła Lisiaka klasztor OO. Franciszkanów

Główną Nagrodę w konkrusie im. Zbyszka Zawistowskiego DYPLOM ROKU przyznawaną przez Stowarzyszenie Architektów Polskich SAR przyznano arch. Pawłowi Lisiakowi za pracę pt. „Laudato si’: klasztor OO. Franciszkanów” przygotowanej na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej pod kierunkiem promotora dra inż. arch. Tomasza Głowackiego.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";