Projekt restauracji z kuchnią japońską Aumann

Projekt restauracji z kuchnią japońską Aumann

Projekt restauracji z kuchnią japońską Aumann według pracowni FUNUN LAB. Architekci tworząc projekt czerpali inspiracje z estetyki przestrzennej opartej na japońskiej kulturze mono-no-aware polegającej na wrażliwości na piękno i docenieniu jego ulotnej natury.

Kuchnia japońska jest niezwykle wymagająca pod względem smaku i składników.  Aby umożliwić gościom pełne zanurzenie się w tej kulinarnej sztuce, pracownia zastosowała tradycyjną japońską koncepcję architektoniczną kształtowania przestrzeni "Teioku-ichinyo". Termin ten w dosłownym tłumaczeniu oznacza "jedność domu-ogrodu" i polega na harmonii pomiędzy budynkiem a światem natury. W projekcie tę filozofię widać w proporcjach między dziedzińcem a budynkiem. Ważna jest też duża, otwarta przestrzeń i okna wypełniające całą powierzchnię ścian.

Wchodząc do lokalu goście mogą zobaczyć misternie wykonaną złotą instalację zwisającą z sufitu. Widok ten może przywodzić na myśl odbicie w wodzie Kinkaku-ji, czyli Złotego Pawilonu Kioto. Dekoracja została wykonana przy użyciu tradycyjnej techniki kucia złota w Kioto w stylu antycznym. Zamiast bezpośredniego przedstawienia japońskiej znanej świątyni, instalacja ta tworzy jej nowoczesne, artystyczne odzwierciedlenie wykorzystując minimalistyczne linie i kształty.

Goście lokalu mają również okazję obserwować kucharzy podczas przygotowywania potraw, grillowania węgorza i gotowania na przenośnym palenisku w otwartej kuchni, która znajduje się równolegle do holu po jego przeciwnej stronie. Szefem kuchni w restauracji jest Itoh Chū .

Warto podkreślić, że projektanci bezpośrednio nie naśladowali tradycyjnego japońskiego języka architektury. Zamiast tego starali się uprościć i przekazać ducha tradycyjnej japońskiej estetyki za pomocą bardziej nowoczesnego języka projektowania. Nie brak też nawiązań do kultury japońskiej w postaci urokliwych i zabawnych rzeźb czy dodatków i dekoracji.

Autorem projektu jest pracownia FUNUN LAB. Biuro zostało założone 2016 roku przez Fan Jie.


Informacje o projekcie:

Nazwa projektu: Kuchnia japońska Aumann
Lokalizacja: 1. piętro, budynek B, IFC International Financial Center, Jianguomen Outer Main St. Pekin, Chiny
Powierzchnia:: 292㎡
Czas projektowania: 2022.07
Czas ukończenia: 2023.05
Firma projektowa: FUNUN LAB
Strona pracowni: www.fununlab.com
Główny projektant: Fan Jie
Zespół projektowy: Du Xiaobo, Guan Qijia, Wang Nong
Projekt oświetlenia: Uniimport
Firma budowlana: Huazhuang Brothers (Beijing) Decoration Engineering Co, LTD
Zdjęcia: ICY CYWORKS






































 Fan Jie




Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»