Dla poszukiwaczy dobrego smaku: Villeroy & Boch w restauracji Nobelhart & Schmutzig w Berlinie

Dla poszukiwaczy dobrego smaku: Villeroy & Boch w restauracji Nobelhart & Schmutzig w Berlinie
Turystyka kulinarna zdobywa coraz liczniejsze grono fanów. Jeśli podczas podróży najważniejsze jest dla Ciebie smakowanie regionalnej kuchni, warto wybrać miejsce, które oferuje produkty wyłącznie lokalne. W lutym br. w centrum Berlina powstała restauracja Nobelhart & Schmutzig – dla poszukiwaczy smaku: dobrej lokalnej kuchni i dobrego niemieckiego designu! O kuchnię dba wybitny szef kuchni, a o wnętrze ‒ marka Villeroy & Boch!


Tak smakuje Berlin
By zgłębić prawdziwie lokalną kulturę, warto przyjrzeć się jej od kuchni. Przy ulicy Friedrichstraße 218 w Berlinie powstała restauracja Nobelhart & Schmutzig, założona przez restauratora i wielokrotnie nagradzanego sommeliera Billy’ego Wagnera i kucharza Michę Schäfera. O jej wyposażenie zadbali berliński designer Michael Sans wraz z Geroldem Bauerem z firmy Edgar Fuchs – zaprojektowali wnętrze restauracji: kuchnię połączoną z częścią jadalną, a także toalety. Do współpracy zaprosili niemiecką markę Villeroy & Boch. W ten sposób powstała przestrzeń dobrego smaku i dobrego designu, która konsekwentnie skupia się na kuchni lokalnej – tradycję łącząc z nowoczesnością.


Wysoka jakość regionu

Nobelhart & Schmutzig już kilka miesięcy po otwarciu został okrzyknięty najlepszą restauracją ostatniej dekady w Berlinie. O jej wyjątkowości świadczy lokalność produktów i ich wysoka jakość.


Idea restauracji jest prosta i jednocześnie inspirująca: „Chcemy pokazywać Berlińczykom produkty dostępne w ich mieście lub okolicy, a także wspierać ich producentów. Zawsze przygotowujemy potrawy z sezonowych produktów” – mówi Wagner. Jeżeli natura czegoś nie oferuje w ich regionie, restauratorzy nie wprowadzają tego do swojego menu. Unikają zatem oliwy z oliwek, pieprzu, gałki muszkatołowej, cytrusów, wanilii, cynamonu i czekolady. W centrum sali, połączonej z kuchnią, znajdują się stół oraz bar. Dzięki temu goście widzą, kto i w jaki sposób przygotowuje dla nich potrawy.


Nowoczesny i przejrzysty design
Wagner, Schäfer oraz Sans projektując wnętrze, starali się stworzyć nowoczesną i jednocześnie ponadczasową przestrzeń. Zarówno toalety, jak i kuchnię, wypełniono produktami marki Villeroy & Boch. W łazience zamontowano umywalki stawiane na blacie z kolekcji Architectura, dedykowanej projektom komercyjnym, które są mocnym i charakterystycznym akcentem. Toaletę wyposażono w miski ustępowe Subway 2.0 z innowacyjną technologią DirectFlush: brak kołnierza wewnętrznego sprawia, że woda obmywa całe wnętrze misy, a dzięki osłonie nic nie rozchlapuje się na zewnątrz. To rozwiązanie wyjątkowo higieniczne, które idealnie sprawdza się w budynkach komercyjnych. Wszystkie miski zamontowane zostały na stelażach podtynkowych ViConnect.


Pisuary z kolekcji Architectura zawierają wkłady ViChange, które eliminują ryzyko zapchania się instalacji i które można wymienić bez odkręcania całego pisuaru. Na ścianach i podłogach położono płytki z kolekcji Pro Architectura, pokryte innowacyjnym szkliwem CeramicPlus, które utrudnia osadzanie się nieczystości. Ceramika sanitarna i płytki Villeroy & Boch tworzą wyjątkową przestrzeń dla wyjątkowych popisów kulinarnych!

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»