Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 2.06.2009 13:24


Projekt hospicjum Cordisu w Katowicach

Przeglądaj zdjęcia ->
Trzeba ominąć przepisy, żeby chory mógł wybiec do ogrodu albo choćby zobaczyć przez okno altany place zabaw, fontannę, otwarty ogień, piłkę, kwiaty, kapustę, rzodkiewkę, kozę, strusia...

"Ludzie siedzą w moim pokoju, rozmawiają o sobie, o swoich sprawach, o życiu, śmieją się, jakbym był jednym z mebli, ale są - chociaż tyle. Panuje tutaj ciągły ruch, każdy coś robi, gdzieś biega, czasem nie wiem, o co chodzi. Wieczorem siedzę i gapię się w te drzwi, żeby czas płynął szybciej, żeby wysiedzieć jeszcze godzinę, tylko w jakim celu?" - pisał Robert w ostatnich dniach życia, które spędził w hospicjum Cordis. Nie miał jeszcze 30 lat i nie zgadzał się na śmierć. Od pisania bolały go ręce, budził się i zasypiał z bólem. Miał pokój obok dyżurki pielęgniarek, gdzie musiał być hałas. W starym budynku w Mysłowicach w każdym pokoju stoi drugie łóżko dla kogoś z rodziny, pacjent może wstawić swoje sprzęty, poza tym nie starcza miejsca na intymność.

Na 600 m kw. musi się zmieścić dziewięć sal mieszkalnych i gabinety. Psycholog i pracownik socjalny siedzą więc razem, ponadto odbywa się u nich muzykoterapia, a za kotarą rehabilitacja. Kaplica między nabożeństwami służy za magazyn. We wszystkie kąty powciskane są wózki dziecięce, inwalidzkie, szafki, lodówki.

Nowa siedziba Cordisu w dawnym szpitalu w Katowicach ma być 10 razy większa. Za kilka dni powinna ruszyć modernizacja wedle projektu mysłowickiego biura Decorum3 Jana Dybały.

Dwukondygnacyjny budynek ma dwa skrzydła. W krótszym powstanie ambulatorium z kilkunastoma gabinetami lekarskimi, do masaży, rehabilitacji ruchowej, psychoterapii, hydroterapii, muzykoterapii, salą doświadczania świata, biblioteką. W dłuższym - 38 pokoi mieszkalnych.

- Nie ma w Polsce wykładni, jak ma wyglądać hospicjum. Musi być budowane jak szpital - według sztywnych przepisów. Musimy je "zmiękczać", omijać. Zachowamy obowiązkowe wydzielone strefy, ale będziemy je łamać ścianami i sufitem, wnękami, ukrytym światłem, zwariowanymi kolorami, obrazami, witrażami, muzyką. Żeby każdy czuł się tu jak u siebie w domu - mówi Dybała.

Będzie kuchnia zaprojektowana zgodnie z wymogami sanitarnymi, ale też kuchenki do samodzielnego przyrządzania jedzenia. Salon na 300 osób i saloniki do intymnych spotkań. W każdym pokoju prócz drugiego łóżka dla towarzysza pacjenta - łazienka. - Obniżymy okna, żeby chory miał widok na ogród, albo zastąpimy je balkonowymi - mówi Dybała.

Projektant pomyślał również o pracownikach i wolontariuszach. Dorysował dla nich trzecią kondygnację na hostel, w którym będą mogli odpocząć, wyciszyć się, położyć, wykąpać, pomodlić, pomyśleć.

Decorum3 wzorowało się na hospicjach w Niemczech i Szwajcarii; te kraje mają doświadczenie w tego typu budownictwie. Do tej pory mysłowickie biuro zajmowało się projektowaniem obiektów handlowych, biurowych, hotelowych, domów jednorodzinnych, aranżacją wnętrz, urbanizacją. Projekt nowego hospicjum Cordisu, wart powyżej 300 tys. zł, wykonało za darmo.

Ambulatorium ma być gotowe do końca roku. Dybała chce pochwalić się tym skrzydłem marszałkowi i sponsorom, żeby zdobyć pieniądze na drugie.

Projekt hospicjum Cordisu w Katowicach





Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Źródło: www.miasta.gazeta.pl/katowice

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesne wnętrze od pracowni T.K. Chu Design

Luksusowa rezydencja Mansion Oriental zachwyca swoim unikatowym, nowoczesnym stylem. Wnętrze zaprojektowane przez pracownię T.K. Chu Design. wzbogacone zostało oryginalnymi dodatkami, autorskimi dziełami sztuki i meblami od Versace.

więcej

Tu mieszka kolor! Apartament w Krakowie autorstwa MIKOŁAJSKAstudio

Aranżacja przestrzeni dla rodziny z dziećmi stanowi ciekawe wyzwanie dla architektów i projektantów. W jednej realizacji trzeba czasem odpowiadać na wiele różnorodnych, czasem skrajnie innych potrzeb. Nowy projekt pracowni MIKOŁAJSKAstudio pokazuje, jak połączyć oczekiwania przyszłych domowników i stworzyć spójne, ciekawe wnętrze, w którym starsi i młodsi członkowie rodziny zasiądą przy jednym stole i będą się czuć po prostu jak u siebie.

więcej

Projekt pracowni Deer Design

Choć pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam o nadchodzącej jesieni, wciąż staramy się zachować pourlopowy optymizm i jak najdłużej celebrować wakacyjne wspomnienia. W tęsknocie za gorącymi plażami mogą pomóc wyjątkowe wnętrza inspirowane egzotycznymi destynacjami. Nowa realizacja Pracowni Deer Design to ukłon w stronę stylu jungle i letniego luzu.

więcej

Francuski styl w dzielnicy z tradycjami - projekt pracowni BBHome

W sercu Żoliborza, jednej z najbardziej zielonych i cichych dzielnic Warszawy, mieści się nowoczesne mieszkanie młodej singielki, która właśnie tu postanowiła stworzyć swój osobisty azyl. Projekt autorstwa Agnieszki Pudlik z pracowni BBHome jest swoistym hołdem złożonym klasyce, wywodzącej się z francuskich kamienic.

więcej

Z widokiem na góry - projekt pracowni Archermit

Parter obiektu to wielofunkcyjna przestrzeń publiczna zaprojektowana jako otwarty "salon". Białe kolumny nawiązują do wysokich drzew lasu bambusowego. Pierwsze piętro służy natomiast jako przestrzeń wystawiennicza o charakterze kulturalnym. Górny poziom z tarasem pełni z kolei funkcje punktu widokowego, z którego można podziwiać piękny krajobraz.

więcej

Prostota z klasą - projekt wnętrza według MYP Design

Zakres projektu objął renowację wnętrza obiektu, jego aranżację i wyposażenie. Architekci postawili na paletę ciepłych, stonowanych braw w odcieniach beżu, brązu i kolorów ziemi. Dzięki temu projektantom udało się wprowadzić do wnętrza przyjemną, spokojną atmosferę. Kolory te dobrze łączą się prostymi, nowoczesnymi meblami i dodatkami razem tworząc elegancki i luksusowy styl w całym obiekcie.

więcej

Projekt pracowni WXCA wyróżniony II miejscem w konkursie na budynek z okazji 100-lecia Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie!

rojekt ekologicznych gmachów o funkcjach dydaktyczno-konferencyjnych i administracyjnych spod kreski pracowni WXCA został wyróżniony II miejscem w konkursie architektonicznym na budynek jubileuszowy Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Architekci płynnie wpisali zespół nowoczesnych, ekonomicznych w eksploatacji brył w kontekst historycznego założenia urbanistycznego.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;