Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 19.06.2017 08:35


Mango Vinyl Hub - kolejne wyróżnienienie dla polskiego zespołu

Przeglądaj zdjęcia ->
Mango Vinyl Hub - kolejne wyróżnienienie dla polskiego zespołu
Adaptacja budynków dawnej łotewskiej fabryki na kompleks kreatywny ma stworzyć nowy kulturalny punkt miasta Kieś. Połączony z centrum miasta, kompleks jest łatwo osiągalny tak dla pieszych jak i dla ruchu samochodowego. W projekt stworzono cztery główne funkcje – produkcyjną, kulturalno-edukacyjną,   rzemiosła artystycznego, oraz hotelową. Głównym celem jest wprowadzenie ludzi, wraz z ich kreatywnością, w mury zapomnianego kompleksu postindustrialnego.

Architektura założenia urbanistycznego jest ściśle powiązana z funkcją, którą ma pełnić. W poprzemysłowe struktury, wraz z ich całym pięknem oraz historią, tchnięte zostaje nowe życie poprzez renowację i modernizację. Równocześnie głównym celem projektu jest zachowanie dawnych struktur, proporcji, materiałów oraz detali, które stanowią dużą wartość. 

Mango Vinyl Hub - jedno z wyróżnień w międzynarodowym konkursie Mango Vinyl Hub Club

Gratulujemy!

Zespół projektowy (Politechnika Poznańska):
Agnieszka Szymańska
Katarzyna Wankiewicz
 
Wewnętrzny dziedziniec, stworzony poprzez otaczający budynki, jest najważniejszą częścią założenia. Zbędne struktury, dobudowane na przestrzeni lat, zaburzające wewnętrzny ład oraz czytelność kompleksu, zostają usunięte. Dzięki takiemu działaniu uzyskana została wspólna przestrzeń, ze zmieniającymi się proporcjami, które wzbogacają krzywą wrażeń.  Partery otaczających budynków zostały otwarte dla użytku publicznego. Znajdują się tam, między innymi, kawiarnio-czytelnia, galeria sztuki, sklep płyt winylowych, gastronomia, czy przestrzeń koncertowa.









Czytelność oraz funkcjonalność układu przestrzennego stanowią kontynuację industrialnego charakteru zespołu zabudowań pofabrycznych. Prostota projektowanych form oraz użytych materiałów tworzy tło dla budynków przemysłowych, ale również stanowi wartość samą w sobie. 

Mango Vinyl Hub składa się z trzech niezależnych części: produkcyjnej, studia nagrań oraz strefy biurowej. Przestrzenie te z jednej strony są ze sobą połączone w sposób umożliwiający wygodną komunikację, z drugiej zaś stanowią oddzielne strefy mogące funkcjonować zupełnie niezależnie.
 
Celem projektu jest zachowanie jak największej ilości  oryginalnych elementów budynku, stanowiącą wartość architektoniczną. W części reprezentacyjnej zakłada się rozebranie fragmentu stropu i stworzenie dwukondygnacyjnego foyer.  Wszystkie wprowadzone w projekcie zmiany nie wpływają na układ konstrukcyjny budynku. Ostatnia kondygnacja, w formie nadbudowy zaprojektowana jest w lekkiej konstrukcji stalowej, wykończonej ażurową elewacją. W projekcie przewidziano dodatkowe wzmocnienia dla istniejącego stropu.  







Zobacz również:




Więcej: https://mangovinylhub.beebreeders.com/





Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Tétris przygotował nowe biuro dla Allianz Partners

Pracownicy Allianz Partners mogą już korzystać z przygotowanego z myślą o ich komforcie pracy biura w Parku Rozwoju przy ul. Konstruktorskiej w Warszawie. Spółce w procesie relokacji doradzała firma Cresa Polska. Projektem wnętrz zajmowało się Studio Quadra, a fit-outem Tétris.

więcej

Projekt pracowni MYP Design - Zhongzhou Peninsula City

Luksusowy charakter obiektu podkreślają wysokie sufity i duże, otwarte przestrzenie. W projekcie użyto takich materiałów jak czarna szczotkowana stal, marmur i kamień. Zastosowano również farbę teksturową, fornir i metalową siatkę. Inspiracją dla projektantów był również dekonstruktywizm, który widać m.in. w nakładaniu się struktur, materiałów i kolorów, które razem tworzą spójny klimat całego wnętrza.

więcej

Industrialna willa na warszawskiej Saskiej Kępie

Dom położony na pięknej działce z okazałymi, starymi drzewami był marzeniem Małgorzaty i Piotra. Nie chcieli jednak wyprowadzać się poza Warszawę, szukali więc odpowiedniego miejsca do mieszkania w „zielonych” dzielnicach miasta – na Żoliborzu, Mokotowie i Saskiej Kępie. Ta ostatnia okazała się strzałem w dziesiątkę. Gospodarze wraz z dwoma kotami – Rudą i Leonem – czują się tutaj wspaniale.

więcej

Kosmiczny klimat - Poly. FS. Skyline Garden

Poly. FS. Skyline Garden to nowe i niezwykle oryginalne centrum sprzedażowe w mieście Dongguan w prowincji Guangzhou w Chinach. Za projekt tego nietypowego wnętrza odpowiedzialna jest pracownia T.K. Chu Design.

więcej

Nowoczesna stodoła – stylowa oaza spokoju dla rodziny

Dom, którego wnętrza zaprojektowali architekci MIKOŁAJSKAstudio, składa się z dwóch połączonych ze sobą brył zwieńczonych dachami dwuspadowymi. Nietypowa forma miała duży wpływ nie tylko na układ funkcjonalny wnętrz, ale również na aranżację. Wysokie, skośne sufity wykończone drewnianymi panelami, to luźne nawiązanie od tradycyjnej stodoły o podobnej formie. Dębowe deski stały się bazą całego wystroju.

więcej

Zatrzymaj lato we wnętrzu: architekt radzi

Wakacyjna beztroska, żar lejący się z nieba i fale uderzające o brzeg – to z pewnością pierwsze skojarzenia związane z letnim klimatem. Z łatwością możemy wprowadzić taki klimat do naszego mieszkania bez przeprowadzania wielkiej metamorfozy.

więcej

Projekt The Central Ring Gallery

Projekt rozpoczyna się od promenady, dzięki której goście mogą podziwiać i kontemplować sztukę i naturę, a sama Galeria nie jest odizolowanym obiektem. Wraz z otoczeniem staje się przyjaznym i integrującym miejscem publicznym. Obiekt usytuowany jest naprzeciwko popularnej ulicy handlowej. Galeria wyróżnia się przede wszystkim oryginalną elewacją z oknami w nieregularnych kształtach.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;