Projekty
   
Share |

II Nagroda w konkursie na koncepcję architektoniczną Muzeum Domu Rodziny Pileckich

II Nagroda w konkursie na koncepcję architektoniczną Muzeum Domu Rodziny Pileckich
Wyeksponowanie historycznej bryły domu rodzinnego rodziny Pileckich w ogrodowym otoczeniu, układ funkcjonalny dający możliwość interesującej aranżacji ekspozycji muzealnej oraz umiejętne operowanie skalą przy wydzielaniu stref muzeum – to najwyżej ocenione aspekty projektu pracowni Nizio Design International, który został uhonorowany drugą nagrodą w konkursie na koncepcję architektoniczną Muzeum Domu Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej. Konkurs rozstrzygnięto 9 lipca.


W pracy przedstawionej przez zespół Mirosława Nizio doceniono połączenie idei architektonicznej rewitalizacji domu rodziny Pileckich z budowaniem nastroju przejścia od współczesności do tragizmu spotkania z historią. Jurorzy dostrzegli sposób połączenia funkcji założenia z jego starą i nową zabudową, w którym forma nowo wykreowanej architektury ma emocjonalnie działać na widza. Wyróżniając projekt sąd konkursowy podkreślił też umiejętne operowanie skalą – historyczna bryła domu rodzinnego zachowała swój charakter mimo, że w koncepcji architektura założenia miała stanowić rodzaj monumentalnego memoriału, upamiętniającego rotmistrza Witolda Pileckiego. Składały się na nią otoczone meandrem muru budynki – nowo zaprojektowany obiekt muzealny i historyczny dom małżonków Pileckich z ukrytymi we wnętrzu ekspozycjami.



Poddany rewitalizacji podmiejski dworek miał – oprócz upamiętnienia zasług małżeństwa Pileckich – stać się przestrzenią spotkań, która integrowałaby społeczność Ostrowi Mazowieckiej i okolicy poprzez działalność kulturalną, edukacyjną i wydawniczą. Projektanci chcieli, by obietnica sielskiego życia jaką wywołuje widok domu skąpanego w bujnej zieleni została skontrastowana z brutalną, monumentalną i surową formą nowego budynku oraz zaprojektowanego na granicy działek muru z odzyskowej cegły. Te formy architektoniczne miały budować rodzaj zacienionej doliny, więziennej przestrzeni wywołującej poczucie osaczenia i zamknięcia.

Projekt Nizio Design zakładał
, że funkcje muzealne będą zlokalizowane głównie w klasycystycznym domu-dworku. Zwiedzający rozpoczynaliby wizytę w muzeum przechodząc przez nowy budynek i podążając podziemnym korytarzem na parter. Tam zaplanowano odtworzenie wnętrza rodzinnego domu Witolda i Marii z meblami, sprzętami i rodzinnymi fotografiami. Natomiast w piwnicy domu  mieściłaby się wystawa stała – poświęcona czasom wojny, przeniknięciu Pileckiego do Auschwitz i zorganizowaniu tam ruchu oporu, następnie czasom powojennym spędzonym w komunistycznym więzieniu na Rakowieckiej, które zakończyło wykonanie wyroku śmierci. Projektantom zależało na symbolicznym przeciwstawieniu pokoju i wojny, tego co dobre i jasne z tym co ciemne i złowrogie. Wyrazem pamięci i poszukiwania oraz chęci wydobycia prawdy na światło miał być też otwór w podłodze, umieszczony tam, gdzie powinny znajdować się schody.



Betonowy hol o surowej powierzchni ścian, prowadzący m.in. w kierunku łącznika i wejścia na wystawę na parterze domu Pileckich stanowić miał istotny element nowego budynku muzealnego o monumentalnym, ale ascetycznym charakterze. Patrząc w kierunku wejścia na wystawę na parterze historycznego domu zwiedzający dostrzegaliby charakterystyczne siedzisko, utrzymane w kolorystyce ścian, dopełniające minimalistyczną kompozycję holu i podtrzymujące nieco archaiczny, antyczny charakter przestrzeni oraz jej elementów.





Projekt Nizio Design
nizio.com.pl



Data publikacji: 17.07.2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Most pieszo-rowerowy przez Wisłę - wyniki konkursu

W czwartek, 14 września ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu architektonicznego na jej koncepcję. Zwyciężył projekt Schuessler-Plan Inżynierzy Sp. z o.o. z Warszawy. Konkurs ogłoszono w grudniu ubiegłego roku i cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem architektów. Wpłynęło aż 40 prac konkursowych z czego 6 z zagranicy.

więcej

Wizualizacje nagrodzonych projektów na dom modelowy

Zakończył się konkurs na opracowanie domu modelowego dla programu Mieszkanie Plus organizowanego przez spółkę BGK Nieruchomości. Prezentujemy wizualizacje projektów nagrodzonych w konkursie na dom modelowy. Spośród 11 nadesłanych do drugiego etapu prac, sąd konkursowy zdecydował wyróżnić 4 i przyznać im równorzędne nagrody po 35 tysięcy złotych.

więcej

Nowy restauracyjny koncept przy Muzeum Polskiej Wódki

Kulinarny krajobraz Warszawy wzbogaci się wkrótce o restaurację ZONI i bistro WuWu, które powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM sygnowanej nazwiskiem Nizio. Oba lokale będą stanowić swoistą kreatywną mieszankę architektonicznych i wnętrzarskich doświadczeń właściciela pracowni Nizio Design International oraz biznesowego doświadczenia twórców sukcesu sopockiego White Marlin.

więcej

BUŁ-a perłą architektury PRL

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego, popularna BUŁ-a, została ukończona w 1960 r. Ta prosta na pierwszy rzut oka bryła, zawiera w sobie wiele architektonicznych smaczków. O wyjątkowości gmachu łódzkiej biblioteki UŁ opowiada dr inż. Błażej Ciarkowski.

więcej

Biel i drewno w prostych formach

Projekt pracowni 81.waw.pl to wnętrze utrzymane w bieli, ocieplone drewnem. Stonowane kolory i ich surowość przełamuje bijące od jasnego drewna ciepło. Dzięki temu przestrzeń zyskuje przytulną atmosferę. Na pozór ascetyczne wnętrze o prostych formach kryje charakterystyczne elementy i dodatki.

więcej

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie “WEDDING OASIS” dla polskiego zespołu

Pierwsza nagroda w międzynarodowym konkursie „WEDDING OASIS” organizowanym przez Young Architects Competitions trafia do polskiego zespołu A2T w składzie: Tomasz Sołtysiak, Joanna Kuczkowska, Joanna Gizelska. UNDER THE CLOUD.

więcej

Filmowa opowieść o Muzeum Katyńskim

Muzeum Katyńskie autorstwa BBGK Architekci, Jerzego Kaliny i Krzysztofa Langa jest próbą znalezienia wyważonego języka narracji dla obiektu martyrologicznego i wpisania go w trudny i słabo powiązany z zagadnieniem kontekst Cytadeli. W odważny sposób weszliśmy w przestrzeń Kaponiery i jej okolic z własną architekturą, którą nie próbowaliśmy się upodabniać do historycznej zabudowy fortyfikacyjnej.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj