Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 28.09.2017 10:36


Apartamentowiec Nordic Haven w Bydgoszczy - prace wykończeniowe na finiszu

Apartamentowiec Nordic Haven w Bydgoszczy - prace wykończeniowe na finiszu

26,4 tys. m2 powierzchni użytkowej, 55 metrów wysokości i 16 kondygnacji naziemnych – tak w liczbach prezentuje się apartamentowiec Nordic Haven w Bydgoszczy. Nad Brdą stanął nowoczesny, a jednak zręcznie wpisany w panoramę miasta budynek, z którego roztacza się widok na Bydgoszcz i malowniczą Wyspę Młyńską. Na placu budowy trwają prace wykończeniowe. Za projekt apartamentowca odpowiada pracownia Nizio Design International.
 
Budynek Nordic Haven został zaprojektowany na planie trapezu. Kaskadowo-tarasowa forma i wyraźnie zaznaczony w elewacji podział na część biurowo-usługową i mieszkalną to charakterystyczne cechy apartamentowca, do którego pierwsi lokatorzy wprowadzili się w tym roku. Jak podkreśla Mirosław Nizio, projekt Nordic Haven powstał z inspiracji spichlerzami, które są charakterystycznymi elementami architektonicznego krajobrazu Bydgoszczy. -Zależało nam, żeby stworzyć budynek, który swoją formą będzie korespondował z historyczną okolicą i zespoli się z nią mimo swojej nowoczesnej bryły – mówi Nizio. Przy projektowaniu apartamentowca uwzględniono prawidłowe nasłonecznienie mieszkań i jego usytuowanie względem okolicznych budynków. Od strony ulicy bryła ma cztery kondygnacje, dalej wznosi się tarasowo w stronę rzeki, w ten sposób  dostosowując się do wysokości istniejącej zabudowy. 






W budynku od czwartego do piętnastego piętra zaprojektowano 129 mieszkań o powierzchni od 35,45m kw do 278,71m kw. Niemal do wszystkich mieszkań przynależą wygodne i nasłonecznione loggie lub tarasy. W budynku znajdą się cztery klatki schodowe, które na poziomie parteru są połączone dwoma holami wejściowymi, zlokalizowanymi w części północnej i południowej budynku. Do dyspozycji mieszkańców przeznaczono m.in. wyniesiony dziedziniec, który zostanie pokryty zielenią oraz taras widokowym, jak również tarasy i loggie okalające od zewnątrz część mieszkalną budynku. Z czasem powstaną także zielone tarasy na dachach. Budynek ma lekką szklaną elewację, podkreśloną przez ślusarkę okienną, balustrady z bezbarwnego szkła Optiwhite na wyższych kondygnacjach. Szkło zostało skontrastowane z naturalnymi płytami z terakoty w kolorze ciemnej cegły. 



Oprócz funkcji mieszkaniowej Nordic Haven oferuje też najemcom lokale usługowe i biurowe zlokalizowane na czterech pierwszych kondygnacjach naziemnych. Biura zaprojektowano jako przestrzeń typu open-space, co daje użytkownikom możliwość dowolnej aranżacji wnętrz. Do tej przestrzeni prowadzi osobny hol, zlokalizowany w zachodniej części budynku. Wejście do lokali usługowych znajduje się na poziomie parteru.




W ostatnim etap prac wykończeniowych, który trwa aktualnie na terenie apartamentowca powstanie pokryty roślinnością taras widokowy zlokalizowany na 11. kondygnacji budynku. Finalnym krokiem będzie montaż charakterystycznych wertykalnych drewnianych elementów w dolnej części elewacji, które oprócz walorów estetycznych podniosą również jakość ochrony przeciwsłonecznej i izolacji akustycznej budynku. 



Zdjęcia: Piotr Krajewski


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Artykuły z tagiem:nieruchomosci

Nisko budżetowo z granatowym akcentem

Wnętrza te powstały dla pary młodych ludzi, którzy marzyli o własnej, indywidualnej przestrzeni. W trakcie ustalania wytycznych projektowych często pojawiał się kolor "szafirowy". To on nadał ton całemu projektowi. Czasem w dodatkach, czasem na większych powierzchniach - odcienie granatu królują w tym mieszkaniu. Do tej pięknej barwy dobrane zostały spokojne kolory bazowe oraz uzupełniające złoto.

więcej

Dom na skarpie

Inwestycja zlokalizowana jest na pochylonej działce w kierunku południowym w widokowej części Krakowa. Dom powstał jako przebudowa istniejącego budynku mieszkalnego z lat 70. Budynek mieści ok 120 m2 powierzchni użytkowej.

więcej

Nagroda dla polskiej pracowni w konkursie World Architecture & Design Awards 2019

Wśród laureatów konkursu World Architecture & Design Awards 2019 organizowanego przez APR znalazło się polskie studio projektowe arch. Leszka Kalandyka - LK&PROJEKT. Pracownia została uhonorowana pierwszą nagrodą w kategorii Housing (Mieszkania) za projekt rezydencji "Play Of Light"

więcej

Więcej radości - projekt IMO Architecture & Design + Daniel Chen Architects

Centrum kultury Xiafu na Tajwanie to oryginalny projekt obiektu użyteczności publicznej będący wynikiem współpracy pracowni IMO Architecture & Design + Daniel Chen Architects. Projekt inspirowany jest tajwańską kulturą. Wielość kolorów ma podkreślać różnorodność tego miejsca. Znakiem charakterystycznym dla projektu jest połączenie oryginalnego dachu z barwnymi kolumnami.

więcej

Wnętrze z żartem - Hotel Axel w Madrycie

Projektując wnętrza hotelowe architekci często mogą pozwolić sobie na trochę więcej fantazji, niż w przypadku aranżacji przestrzeni domowych. Hotel to miejsce, w którym zatrzymujemy się tylko na chwilę. Żywe kolory, kiczowate akcenty - to elementy estetyki, które mogą intrygować i przyciągać uwagę gości, a ze względu na krotki czas ekspozycji - nie nużą ani nie denerwują.

więcej

Centrum Kutlury Shui - projekt West-line Studio

Inspiracją dla obiektu Centrum Kultury w Guizhou (Chiny) były tradycje kulturowe ludności Shui, jednej z mniejszości narodowych w Chinach. Architekci w swoim projekcie posłużyli się m.in. unikalnymi piktogramami. Zastosowali również wiele elementów nawiązujących do rytuałów przodków Shui. Projekt West-line Studio stanowi hołd dla lokalnej kultury i tradycyjnej architektury tego rejonu.

więcej

Nowoczesne wnętrza we Wrocławiu

Wnętrza tego mieszkania powstały dla pary, która lubi zarówno nowoczesne wnętrza, jak i eleganckie akcenty. I właśnie taki jest ten projekt. Bazę stanowią szarości, kolor taupe i proste formy, ale są one uzupełnione o modne, piękne materiały, takie jak welur czy płytki imitujące marmur. Całość dzięki temu jest wciąż przytulna, ale również stylowa i nieoczywista. Blasku w części dziennej dodaje biokominek obudowany pięknymi płytkami.

więcej

20 edycja konkursu na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego

Celem konkursu na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego jest m.in. promocja realizacji urbanistycznych i architektonicznych kształtujących przestrzeń publiczną, przeciwdziałanie degradacji przestrzeni otwartej i zurbanizowanej, podnoszenie świadomości mieszkańców w zakresie kształtowania przestrzeni oraz poprawa wizerunku województwa i wzrost jego konkurencyjności. Konkurs organizowany jest pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego we współpracy ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich Oddział Katowice i Towarzystwem Urbanistów Polskich Oddział Katowice.

więcej

Konkurs na projekt zabudowy terenu toru wyścigów konnych Służewiec

Polski Holding Nieruchomości S.A. działając na zlecenie spółki Totalizotor Sportowy Sp. z o.o. ogłosił konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej zabudowy i zagospodarowania części terenu Toru Wyścigów Konnych Służewiec przy al. Wyścigowej w Warszawie, polegającej na zaprojektowaniu budynku o funkcji biurowej z niezbędną infrastrukturą techniczną i komunikacyjną.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj