Projekty
   

Trwają prace nad Lapidarium Detalu w Łodzi - projekt pracowni Mirosława Nizio

Trwają prace nad Lapidarium Detalu w Łodzi - projekt pracowni Mirosława Nizio

W Łodzi powstaje unikatowe „Lapidarium – Magazyn Detalu Architektonicznego”. Projekt ekspozycji stałej i zagospodarowania terenu, wpisane w koncepcję rewitalizacji poindustrialnych obszarów miasta, przygotowała pracownia Mirosława Nizio. Nizio Design International odpowiada także za nadzór autorski i artystyczny nad realizacją, której zakończenie planowane jest na wrzesień 2018 roku. 

Koncepcja „Lapidarium” zakłada stworzenie w rewitalizowanym budynku przemysłowym przy al. Kościuszki 19 miejsca o charakterze warsztatowym, edukacyjnym i ekspozycyjnym. Pracując nad projektem, architekci wyszli z założenia, że minimalistyczna forma wczesnomodernistycznego budynku stanowi idealnie neutralne tło do ekspozycji historycznych detali o eklektycznym charakterze. Ekspozycja znajdzie się zarówno na parterze budynku głównego, jak i na dziedzińcu, który w projekcie pełni rolę spajającą dla całości założenia. Sposób kształtowania przestrzeni zaproponowany przez architektów odwołuje się do prostych i klasycznych rozwiązań. Dzięki temu istniejący budynek oraz minimalistyczna bryła nowo zaprojektowanego magazynu będą harmonijnie współgrać z neorenesansową architekturą pobliskiej willi Hirszbergów.




Projekt Nizio Design wprowadza podział parterowej kondygnacji budynku na strefy: wejściową, komunikacyjną, ekspozycyjną i wielofunkcyjną oraz przestrzeń dla ekspozycji czasowych. Dodatkowo w części wystawienniczej wyodrębniono przestrzenie tematyczne: urbanistyczną i architektoniczną, które będą funkcjonować autonomicznie.  Pierwsza z nich zostanie wzbogacona o tzw. warsztat makiet, czyli info-box, gdzie architekci umieszczą m.in. współczesną makietę centrum Łodzi oraz trzy inne pokazujące kolejne fazy jego rozwoju. Przy stanowisku działać będą urządzenia multimedialne – z projektorem i monitorem dotykowym dającym dostęp do szczegółowych informacji o wybranych obszarach prezentowanych na makiecie. W info-boksie pojawią się również plany związane z wizjami przyszłości miasta – zostaną one umieszczone w wysuwanych szufladach, dzięki czemu łatwe będzie porównanie ich z makietą umieszczoną na stole. Tuż za warsztatem urbanistycznym, na specjalnych szklanych taflach zainstalowanych na wysięgnikach, pojawią się nadrukowane rysunki architektoniczne, ukazujące fragmenty detali z elewacji kamienic. Przed szklaną ścianą staną czarne stalowe pulpity z fotografiami fasad oraz stanowiska interaktywne z monitorami dotykowymi. Strefa wielofunkcyjna zostanie zaaranżowana na potrzeby prezentacji detali związanych architekturą wnętrz. Będzie również funkcjonowała jako przestrzeń konferencyjno-warsztatowa dla 50 słuchaczy. Na jej ścianach znajdą się sztukaterie i inne elementy wnętrzarskie. 




Projekt Nizio Design zakłada, że „Magazyn Detalu Architektonicznego” stanie się miejscem, w którym w otoczeniu oryginalnych eksponatów, odbywać się będą warsztaty dla profesjonalistów, architektów, urbanistów, konserwatorów czy historyków. Przestrzeń ma mieć charakter edukacyjny i wizerunkowy, dlatego na parterze w centrum magazynu pojawią się stoły do zajęć warsztatowych oświetlane lampami o industrialnej stylistyce. Magazyn wypełnią też m.in. regały, na których będą mogły być przechowywane palety z detalami. Część placu przyległego do rewitalizowanego obiektu będzie służyła imprezom, prelekcjom, spotkaniom i rekreacji. Na placu staną też ławki zaprojektowane z wykorzystaniem elementów oryginalnych balustrad ze zbiorów lapidarium oraz odzyskowych belek stropowych. Sąsiadująca z placem ściana budynku magazynowego posłuży do wyświetlania projekcji multimedialnych. 




W projekcie stworzonym przez Nizio Design International przyjęto rozwiązania aranżacji i zagospodarowania terenu przedstawione w programie funkcjonalno-użytkowym z 2015 roku, wykonanym przez Biuro Projektów Jerzy Lutomski. Oprócz opracowania projektu pracownia Mirosława Nizio odpowiada także za nadzór autorski nad realizacją rewitalizacyjnej inwestycji, której zakończenie planowane jest na wrzesień 2018. 


reklama



Inne projekty architektoniczne:

DOM PODWÓJNY - Pracownia KLUJ ARCHITEKCI

Zaprojektowany i budowany przez pracownię KLUJ ARCHITEKCI “Dom podwójny” ma być alternatywą dla wszechobecnej, słabej jakościowo, niskobudżetowej zabudowy deweloperskiej. Obiekt przeznaczony jest dla bardziej wymagającego klienta, który ceni sobie jakość oraz estetykę.

więcej

Znamy laureatów ISArch Award 2017!

Zakończyła się 8 edycja międzynarodowego konkursu dla studentów - ISArch. Organizatorzy ogłosili listę finalistów oraz zwycięskich projektów. W skład Jury konkursowego weszli: Tomislav Dushanov (Herzog&DeMeuron), Alexandros Kallegias (Zaha Hadid Architects), FALA Atelier, Ben Van Berkel (UNStudio), Joshua Prince-Ramus (REX), Flores&Prats. Pierwsza miejsce zodbył Sofoklis Kontakis za projekt Public Space Revisited_Fluidisation of Thresholds.

więcej

Ponowne otwarcie Grande Arche de La Défense

W tym sezonie w Paryżu przybyła nowa atrakcja turystyczna. Po trwającej dwa i pół roku renowacji, w osiem lat od zamknięcia, otwarto dla zwiedzających dach Wielkiego Łuku (Grand Arc de la Fraternite) w paryskiej dzielnicy La Défense. Przebudowę i modernizację zrealizowały firmy z Grupy Eiffage: Eiffage Construction i Eiffage Énergie, wspierane przez pracownię architektoniczną Valode & Pistre.

więcej

Apartament z nutą gdyńskiego modernizmu - projekt Studio Potorska

Dwupoziomowa przestrzeń powstała w wyniku połączenia ze sobą dwóch mieszkań. Na górnym poziomie znalazł się salon z kuchnią oraz sypialnia z łazienką i garderobą. Na niższym piętrze powstała strefa dla dzieci z bawialnią i sypialnią, gdzie dziecięca atmosfera została zaakcentowana poprzez inspiracje z Gotham City. Styl wnętrza jest współczesny, dominują barwy szarości i bieli z powtarzającym się motywem graficznym kratek i pasków. W strefie komunikacji znalazły się szklane, proste drzwi, które doświetlają całe wnętrze.

więcej

Dom+, czyli biała bryła w 4 częściach

Dom+ to kolejny projekt warszawskiej pracowni 81.waw.pl. W swojej nietypowej bryle chowa funkcje domu bliźniaka. Charakterystyczna forma plusa na elewacji wynika z 4 głównych właściwości użytkowych budynku i dzieli białą bryłę na tyle samo różnych części.

więcej

Projekt pracowni MGN zdobył prestiżową nagrodę w kategorii Interior Design Private Residence

Projekt pracowni MGN Małgorzaty Górskiej Niwińskiej zdobył prestiżową nagrodę w kategorii Interior Design Private Residence w konkursie The European Property Awards 2017 w Londynie. Nagrody i wyróżnienia przyznawane są w kilku kategoriach m.in.: wnętrza, nieruchomości, architektura.

więcej

Vue Hotel w Chinach - Ministry of Design

VUE Hotel to pierwsza flagowa inwestycja Ministry of Design (MOD) w Pekinie. Luksusowy hotel znajduje się rejonie Hutong w stolicy Chin. Obiekt wybudowano naprzeciwko jeziora Hou Hai dzięki czemu gości odwiedzających hotel wita widok pięknego krajobrazu.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj