Projekty
   

ARANŻACJA WNĘTRZA W DOMU JEDNORODZINNYM

ARANŻACJA WNĘTRZA W DOMU JEDNORODZINNYM
Jaki jest najlepszy sposób na obserwowanie zimy w ogrodzie? - W gorących oparach pieca saunowego we własnym domowym spa. Gdy za oknem śnieg ugina gałęzie świerków, gorąca kąpiel świetnie kontrastuje z mrozem. Ale nie tylko rozżarzone kamienie sprawiają że jest nam cieplej. Daje nam to również rozpalony kominek, przytulne wnętrze, ale przede wszystkim ciepło domowego ogniska i poczucie bezpieczeństwa.

Projekt obejmuję przebudowę i aranżację wnętrz domu jednorodzinnego, zlokalizowanego na obrzeżach Bielska-Białej, u podnóża Beskidów. Choć znajduje się on w zwartej zabudowie szeregowej, z okien roztaczają się widoki na malowniczą okolicę. Jest to budynek o trzech kondygnacjach z wbudowanym garażem. Przebudowa zakłada podział na strefy funkcjonalne związane z mieszkaniem, relaksem i pomieszczeniami sypialnymi.



Głównym założeniem była zmiana układu parteru i wydzielenie za garażem nowej strefy wypoczynkowej, w której zaprojektowano sauę oraz znajdujący się przy niej płytki zbiornik wody przeznaczony do relaksu po zażyciu kąpieli w saunie. Na piętrze, w centralnej części zlokalizowano kuchnię otwartą na salon z kominkiem oraz jadalnię w przeszklonej loggi. Również na piętrze znajduje sie główna sypialnia z prywatną łazienką, natomiast na drugim piętrze zaprojektowano pozostałe sypialnie lub pokoje dla gości.



Dzięki dużej otwartości przestrzeni oraz zastosowanym jasnym kolorom uzyskano przestronność, którą potęgują przeszklenia z widokami na ogród. Głównymi materiałami użytymi we wnętrzu są patynowana czarna blacha oraz naturalna cegła. Stonowanym tłem dla tych materiałów jest jasna kolorystyka posadzki oraz ścian. Stylistyka projektu nawiązująca do industrialnego charakteru jest użytwa w sposób umiarkowany co pozwala stworzyć poczucie przebywania w przytulnym i rodzinnym domu.



lokalizacja: Bielsko-Biała, Polska
powierzchnia użytkowa: 202 m2
projekt: 2017
architektura: Anna Adamowicz
projektant: ZUP-A



reklama



Inne projekty architektoniczne:

Z elektrowni w Centrum Sztuki Multimedialnej - projekt Mariia Lipina

Ges 2 Center to projekt Centrum Sztuki Multimedialnej rosyjskiej architektki Marii Lipiny. Koncepcja powstała w ubiegłym roku i została zaprezentowana British Higher School of Art and Design. Projekt zdobył wyróżnienie GOLD A' Design w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Muzeum Wangwu Mountain World Geo-Park

Wangwu Mountain National Geopark to muzeum archeologiczne zlokalizowane u podnóża gór Wang Wu w Chinach. Projekt stworzył Instytut Architektury Uniwersytetu Huazhong (The Architectural and Urban Planning Design & Research Institute Co.Ltd. of Huazhong University of Science and Technology - HUST).

więcej

Wnętrze przedszkola IBOBI - projekt VMDPE Design

IBOBI to projekt międzynarodowego przedszkola. Autorem koncepcji jest pracownia VMDPE Design specjalizująca się w tego typu przestrzeniach. Głównym założeniem projektu było stworzenie miejsca, które zapewni komfortowe i stymulujące warunki do nauki. Architekci postawili na naturalne drewno w jasnych odcieniach, które połączono z bielą.

więcej

Wyniki konkursu MSADA 2018

Ogłoszono wyniki konkursu APR Media Student Architecture & Design Award 2018 organizowanego przez APR. Konkurs miał charakter międzynarodowy i kierowany był do architektów i  studentów. Zobacz nagrodzone projekty we wszystkich kategoriach konkursowych.

więcej

Śródziemnomorskie klimaty - projekty Fran Silvestre architects

Fran, który kieruje pracownią Fran Silvestre architects, jest pasjonatem architektury, wzornictwa i sztuki. Uzupełnieniem projektów architektonicznych jest kolekcja mebli ogrodowych BLAU dla GANDIABLASCO. Studio projektowe Fran Silvestre Architects otrzymało m.in nagrody takie jak MH w Berlinie (2009), Red Dot Award (2013) oraz German Design Award (2016).

więcej

Nowoczesne biurowce według pracowni ZOE ARCHITECTURE

The Hongkun Financial Valley to kompleks budynków biurowych autorstwa pracowni ZOE ARCHITECTURE. Głównym celem projektantów było maksymalne wykorzystanie idei zrównoważonego budownictwa. Inspiracjami dla projektu była ekologia i zielone budynki. Architekci starali się stworzyć komfortową przestrzeń biurową poprzez racjonalne wykorzystanie energooszczędnych technologii związanych z naturalną energią. W projekcie zastosowano m.in. kierunkowe prowadzenie strumienia powietrza do wnętrza budynku, pompy geotermalne oraz inne nowoczesne rozwiązania.

więcej

Wielka przestrzeń - Centrum Kultury Yiwu

Yiwu Cultural Square to ogromny kompleks kulturowy zlokalizowany nad rzeką Yiwu w Chinach w mieście o tej samej nazwie. Autorem projektu jest Instytut Projektowania Architektonicznego Uniwersytetu ZheJiang (The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University). Ukończony kilka lat temu budynek na stałe wpisał się w architektoniczny krajobraz miasta.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj