Projekty
   

Eco Warsaw Tower - BXBstudio Bogusław Barnaś

Eco Warsaw Tower - BXBstudio Bogusław Barnaś

Eco Warsaw Tower to projekt budynku zlokalizowanego w centrum stolicy Polski.  Został zaprojektowany jako budynek zrównoważony, ekologiczny, gdzie głównym punktem odniesienia w procesie projektowym był człowiek i jego coraz większa potrzeba kontaktu z naturą, zdrowego stylu życia i harmonii, którą chciałby odnaleźć w nowoczesnym mieście.

Celem projektu była również maksymalizacja powierzchni użytkowej, redukcja zapotrzebowania na energię oraz stworzenie architektury funkcjonalnej, wynikającej z kontekstu, analizy uwarunkowań przestrzenno-prawnych oraz potencjału działki.


Budynek ten wpisuje się w dwie odmienne przestrzenie miejskie, dlatego ma  dwie zupełnie odmienne zaprojektowane fasady:

Fasada północna, narażona na hałas miejski, jest akustyczną szklaną barierą zapewniającą dobre doświetlenie wnętrz oraz otwarcie widokowe na panoramę Warszawy. W pełni przeszklone balkony, tłumią hałas, dzięki czemu zapewniają komfortowe użytkowanie wnętrz mieszkalnych przyległych bezpośrednio do ruchliwej ulicy. Tutaj również zlokalizowane zostały przeszklone windy kadrujące widoki na dynamiczną część miasta – Most Poniatowskiego oraz Stadion Narodowy. Dwie pierwsze kondygnacje to fronty komercyjne otwarte na ulicę, kondygnacja trzecia to przestrzeń biurowa zlokalizowana na poziomie sąsiadującego mostu, dopiero na kondygnacjach wyższych znajdują się widokowe apartamenty mieszkalne.


Fasada południowa, dobrze nasłoneczniona, przylega do zielonego skweru i wyciszonego fragmentu miasta. Budynek tworzy tutaj kameralną, zieloną przestrzeń dla mieszkańców. Zastosowane zostały naturalne materiały jak drewno. Wertykalne ogrody - ściany zielone oraz balkony z wbudowanymi donicami zostały wyposażone w systemy nawadniające. Przestrzeń biurowa trzeciej kondygnacji otwiera się na zielony taras miejski dostępny dla pracowników.


Na dachu Eco Warsaw Tower zlokalizowaliśmy dwupoziomowy ogród dostępny dla mieszkańców najwyższych apartamentów. Ogród zadaszony został ażurową strukturą pozyskującą energie słoneczną, która jednocześnie filtruje wpadające do ogrodu światło. 


Eco Warsaw Tower
Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Anna Taczalska, Mateusz Zima, Justyna Gajda, Kamil Makowiec, Anna Hydzik, Anna Mędrala, Hubert Augustowski, Aleksandra Banasiewicz, Marcin Burzyński, Kinga Żuk
Wnętrza: BXBstudio & LOOMA interior design
Lokalizacja: Warszawa
Data: 2016-2018
Powierzchnia działki : 1060 m2
Powierzchnia użytkowa: 5808 m2
Powierzchnia zabudowy: 789 m2
Powierzchnia użytkowa mieszkań: 2237 m2
Powierzchnia biurowa:  285 m2
Powierzchnia komercyjna: 1229 m2

Bogusław Barnaś (BXBstudio) - ukończył Architekturę na PK oraz FH Muenster w Niemczech.  W 2009 założył BXBstudio skupiając doświadczenie zdobyte m.in w Londynie u Normana Fostera. Wykłada na KAAFM. W 2014 Zaliczony do grona 20 najbardziej utalentowanych młodych architektów świata wg wydawnictwa Wallpaper*. W 2015 w gronie 15 najlepszych polskich architektów przed czterdziestką wg Property Design.














reklama



Inne projekty architektoniczne:

Odrodzenie powojennego modernizmu z pracownią MTWW Architekci

Modernizm to ważna część polskiej architektury. Wokół nas wciąż istnieją budynki, które przypominają nam o tym cennym dziedzictwie. Niestety wiele z nich już się mocno postarzało. Jak nadać im nową jakość, nie zatracając przy tym ich wartości kulturowej? Znakomitym przykładem ratowania dobrej powojennej architektury jest termomodernizacja budynku Urzędu Miasta w Krakowie wg projektu studio MTWW Architekci.

więcej

Projekt "puchatków" zajął pierwsze miejsce w Plebiscycie Architektów Małopolski

Projekt "puchatków" na osiedlu Bohaterów Wrzesnia w Krakowie pod nazwą „Nowa Nowa Huta - puchatki”, zajął pierwsze miejsce w Plebiscycie Architektów Małopolski, organizowanego przez Małopolską Okręgową Izbę Architektów w kategorii budownictwo wielorodzinne.

więcej

FIL House – współczesność w najlepszym wydaniu

Z roku na rok wokół nas przybywa domów jednorodzinnych, wpisujących się w nurt nowoczesności przez duże „N”. Zachwycają one często swoją formą, niepowtarzalną stylistyką i funkcjonalnością. Znakomitym przykładem "uszytej na miarę" oczekiwań przyszłych mieszkańców kreacji - jest FIL House w Konstancinie-Jeziornie pod Warszawą, autorstwa pracowni Beczak/Beczak/Architekci.

więcej

Zwycięstwo dla polskiego zespołu w konkursie eVolo Skyscraper Competition

Kolejny polski projekt zwycięża w corocznym konkursie architektonicznym eVolo Skyscraper Competition. Projekt koncepcyjny innowacyjnego wieżowca przyszłości został wybrany przez jury spośród 526 zgłoszeń z całego świata. Autorzy: Damian Granosik - student Politechniki Łódzkiej, Jakub Kulisa - student Politechniki Krakowskiej i Piotr Pańczyk - student Politechniki Wrocławskiej.

więcej

Projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo

Projekt budynku edukacyjnego w Leśnym Ogrodzie Botanicznym Marszewo jest efektem rozstrzygniętego w 2016 roku konkursu architektonicznego za który pracownia Gierbienis + Poklewski otrzymała 1 nagrodę i który przeznaczony jest do realizacji. W dniu dzisiejszym projekt jest w fazie procedury przetargowej, celem wyłonienia generalnego wykonawcy.

więcej

EcoFlex - projekt pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś

EcoFlex to dwa domy zlokalizowane w centrum miasta na bardzo małej i wąskiej działce. Pozornie trudna do zagospodarowania przestrzeń okazała się doskonałym gruntem nie tylko dla jednorodzinnego ekonomicznego domu ECO, ale również inwestycji w dom FLEX, który może funkcjonować różnie w zależności od zapotrzebowania na rynku nieruchomości jako 4 kawalerki, dwa mieszkania czy jeden niewielki dom.

więcej

Szkoła InsideOut w Ghanie - projekt Andrea Tabocchini & Francesca Vittorini

InsideOut to prototyp budynku szkoły w wiosce Yeboahkrom w Ghanie, wybudowany po tym gdy silny wiatr zniszczył jedyny tego typu obiekt w okolicy. W międzynarodowym plebiscycie wyłoniono projekt włoskich architektów - pracowni Andrea Tabocchini & Francesca Vittorini. Konkurs miał charakter non profit, a budżet inwestycji wyniósł zaledwie 12 tys. euro. Budowa trwała zaledwie 60 dni i została ukończona w 2017 roku dzięki pomocy lokalnej społeczności i wolontariuszy z całego świata. Projekt zdobył kilka międzynarodowych wyróżnień w tym pierwszą nagrodę w konkursie Rethinking The Future Sustainability Awards 2017 w kategorii budynki publiczne (obiekty zrealizowane).

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj