Projekty
   

Szkoła InsideOut w Ghanie - projekt Andrea Tabocchini & Francesca Vittorini

Szkoła InsideOut w Ghanie - projekt Andrea Tabocchini & Francesca Vittorini
InsideOut to prototyp budynku szkoły w wiosce Yeboahkrom w Ghanie, wybudowany po tym jak silny wiatr zniszczył jedyny tego typu obiekt w okolicy. W międzynarodowym plebiscycie wyłoniono projekt włoskich architektów - pracowni Andrea Tabocchini & Francesca Vittorini. Konkurs miał charakter non profit, a budżet inwestycji wyniósł zaledwie 12 tys. euro. Budowa trwała tylko 60 dni i została ukończona w 2017 roku dzięki pomocy lokalnej społeczności i wolontariuszy z całego świata. Projekt zdobył kilka międzynarodowych wyróżnień w tym pierwszą nagrodę w konkursie Rethinking The Future Sustainability Awards 2017 w kategorii budynki publiczne (obiekty zrealizowane).

Głównym wyzwaniem dla projektu był brak elektryczności oraz ograniczona dostępność materiałów. Projekt musiał również uwzględnić brak sprzętu budowlanego, a co za tym idzie - konstrukcja wznoszona była przy pomocy ludzkich rąk. Ograniczenia te stały się okazją do stworzenia projektu zgodnego z ideą zrównoważonego budownictwa i dostosowanego do lokalnych warunków. Materiałami, które wykorzystano w projekcie była ziemia i drewno. Konstrukcja została zaprojektowana w taki sposób, by maksymalnie wykorzystać światło dzienne i naturalną wentylację.

Projekt: Andrea Tabocchini & Francesca Vittorini (Włochy)
Miejsce: Yeboahkrom, Ghana







RTF Sustainability Awards 2017



reklama



Inne projekty architektoniczne:

Dom Pasywny w rezerwacie przyrody - projekt Maryann Thompson Architects

Walden Pond to rezerwat przyrody w Massachusetts w Stanach Zjednoczonych. Miasta leżące w pobliżu, Concord i Lincoln - były miejscem narodzin współczesnego ruchu konserwatorskiego. Niedawno nad brzegiem jeziora wybudowano przyjazne środowisku centrum dla odwiedzających rezerwat.

więcej

Centrum finansowe Qingtie CR - futurystyczne wnętrze od LSDCASA i Studio HBA

Futurystyczne wnętrze pełne nowoczesnych, opływowych kształtów uzupełnione instalacjami aorystycznymi - to widok recepcji i przestrzeni centrum finansowego Qingtie CR zlokalizowanego w Chinach. Autorem koncepcji wnętrza jest zespół projektowy LSDCASA i Studio HBA.

więcej

Gra świateł - niecodzienny projekt oświetlenia ulicznego

W 2015 roku połączono dwie szanghajskie dzielnice w jedną. W celu upamiętnienie tego wydarzenia powstał projekt świetlnej instalacji symbolizującej jedność i współpracę. Autorem projektu jest chiński architekt Guojian HU z Shanghai Ruiyi Design. Jego niecodzienna koncepcja oświetlenia ulicznego spotkała się z uznaniem m.in. w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018

więcej

Prestiżowa Nagroda Stirlinga 2018 dla europejskiej siedziby firmy Bloomberg autorstwa Foster + Partners

Otwarta w tym roku w londyńskim City europejska siedziba firmy Bloomberg, światowego potentata w dziedzinie mediów, danych finansowych i oprogramowania, została właśnie uhonorowana prestiżową Nagrodą Stirlinga RIBA, przyznawaną przez Królewski Instytut Architektów Brytyjskich (RIBA). Jury konkursu wskazało, że budynek zaprojektowany przez Foster + Partners to przykład projektu, który trafia się raz na pokolenie, i dzięki któremu możliwe było przesunięcie granic badań i innowacji w architekturze.

więcej

Drewno w roli głównej: Zens Brand Store - projekt CUN Design

ZENS to marka koncentrująca się na azjatyckim designie. W asortymencie ZENS znajdują się projekty młodych chińskich projektantów, których nazwano "Platynowym Pokoleniem". Wiosną 2017 roku ZENS podjęło współpracę z biurem architektonicznym CUN DESIGN, które opracowało dla marki koncepcję nowego salonu firmowego.

więcej

Pawilon Abwab - projekt Fahed + Architects

Architekci opracowali oryginalną strukturę stworzoną z materiałów z recyklingu. Wykorzystując stare metalowe zwoje sprężynowe wzniesiono ażurową konstrukcję. Druciana siatka przypominająca chmurę intryguje i zaprasza do odwiedzenia stoiska.

więcej

Przystanek autobusowy według projektu Davide Fancello

Minimalistyczny, z naturalnych materiałów - projekt dobrze wpisuje się w krajobraz. Jednocześnie nowoczesny i prosty kształt konstrukcji sprawia, że koncepcja wyróżnia się na tle zwyczajnych wiat przystankowych. Drewniane krzesła zachęcają do odpoczynku i podziwiania piękna natury.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj