Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 7.05.2018 12:35


Dom w Kamienicy Polskiej

Dom w Kamienicy Polskiej
Dom w miejscowości Kamienica Polska jest przykładem architektury współczesnej wynikającej z kontekstu miejsca. Forma, stylistyka, jak również zastosowane materiały są współczesną interpretacją cech typowych i charakterystycznych dla tej lokalizacji. Przeważająca większość występujących tutaj gospodarstw domowych to dwa obiekty - dom i stodoła, ułożone zazwyczaj równolegle względem siebie oraz względem drogi. Tworzy to ciekawy krajobraz powtórzonych dwóch równoległych szarych dachów dwuspadowych. Analogiczną zasadę przestrzenną tworzy nasz dom, który został przekryty dwoma dachami usytuowanymi równolegle. Podobną analogie utrzymaliśmy przy doborze materiałów takich jak drewno, wapień typowy dla Jury Krakowsko-Częstochowskiej, biały tynk oraz szare pokrycie dachowe.



Układ funkcjonalny domu został podzielony na strefy. Pod dachem pierwszym znajduje się przestrzenna, dwupoziomowa strefa dzienna z antresolą otwartą na salon. Na antresoli mieści się biblioteka natomiast w dwupoziomowej strefie dziennej przestronny salon z miejscem na fortepian, jadalnia oraz kuchnia. Na parterze znajduje się również strefa wejściowa oraz gospodarcza, strefa pracy zlokalizowana centralnym miejscu jest elastyczna i może być regulowana jej wielkość, za nią znajduje się wyciszona strefa rodziców, a jeszcze dalej przestrzeń rekreacyjna - pokój gier i na samym końcu, wyciszony akustycznie pokój perkusisty. Piętro domu mieszczące strefę dzieci zostało przekryte drugim dachem i bezpośrednio przylega do górnego tarasu dostępnego również z antresoli strefy dziennej. Cały układ przestrzenny oparty na planie litery L kreuje intymną, wyciszoną przestrzeń tarasu i ogrodu przyległego do strefy dziennej, strefy pracy i rekreacji.



Forma domu wynika również z analizy nasłonecznienia działki oraz jej walorów widokowych. Otaczające dom podcienia i ażurowe rastry są bezpośrednią wynikową tych uwarunkowań. Główna bryła dwupoziomowej strefy dziennej została w całości przecięta spektakularnym przeszkleniem biegnącym nieprzerwanie przez ściany zewnętrzne oraz dach. Wpuszcza ono do wnętrza dodatkowe światło dzienne jak również podkreśla strukturę budynku.














***
Dom w Kamienicy Polskiej
Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Mateusz Zima, Edyta Ptasznik, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Paula Wróblewska, Marzia Tocca, Klaudia Pater
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Kamienica Polska
Data: 2017-2018
Powierzchnia: 445 m2
Klient: Prywatny
---
Project: BXBstudio Bogusław Barnaś
Team: Bogusław Barnaś, Mateusz Zima, Edyta Ptasznik, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Paula Wróblewska, Marzia Tocca, Klaudia Pater
Visualization& Graphics: BXBstudio Bogusław Barnaś
Location: Kamienica Polska
Date: 2017-2018
Area: 445 m2
Client: Private




Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Wyniki konkursu World Architecture Design Awards 2019

Ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu World Architecture Design Awards 2019. W tegorocznej edycji konkursu przesłano w sumie 735 projektów z 30 różnych krajów. Jury konkursowe spośród zgłoszeń wyłoniło 35 projektów, którym przyznano pierwsze miejsce w głównych kategoriach.

więcej

Showroom możliwości - nowe biuro pracowni Massive Design

W branży wnętrzarskiej najlepszą formą, prezentującą warsztat, doświadczenie oraz kreatywność pracowni architektonicznej jest…jej własne biuro! Nowa siedziba Massive Design jak w soczewce skupia charakterystyczny, wypracowany przez lata styl, sprawdzone rozwiązania, a także eksperymentalne projekty Przemysława Mac Stopy.

więcej

Harmonia inspirowana naturą - dom w Kuźnicy Kiedrzyńskiej, Fasada Roku 2018

Współczesna architektura jednorodzinna coraz częściej zachwyca odważną wizją, lepiej odpowiada na aktualne potrzeby mieszkańców i środowiska, a przy tym dobrze koresponduje ze swoim otoczeniem, tworząc z nim spójną całość. By się o tym przekonać wystarczy spojrzeć na dom w Kuźnicy Kiedrzyńskiej – tegorocznego zwycięzcę konkursu Fasada Roku 2018.

więcej

Nowoczesna przestrzeń biurowa KUNCHI - projekt pracowni Ferri

Shanghai KUNCHI Trade and Development to przedsiębiorstwo specjalizujące się w obłsudze e-commerce marek z branży kosmetycznej. W sierpniu 2018 w Szanghaju przy Dangui Road w dzielnicy Pudong New otwarto nową siedzibę firmy. Obiekt zajmuje powierzchnię 6 000 metrów kwadratowych.

więcej

Minimalizm po koreańsku - projekt 2m2 Architects

W niewielkim obiekcie z przeznaczeniem na wnętrze kawiarni zagospodarowano sporo miejsca dla przyszłych gości lokalu. Dwupiętrowy budynek kryje w sobie znacznie więcej miejsca, niż można byłoby przypuszczać. Autorem projektu jest studio 2m2 Architects założone w 2014 roku przez koreańskiego architekta Junghee Lee. Projekt został nagrodzony w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Modernizm w najlepszej formie - KAP House, projekt ONG&ONG

Obiekt schowany jest za dzikimi tropikalnymi łąkami, które stanowią zielony korytarz w mieście. Inspiracją dla architektów była japońska filozofia projektowania "Shakkei" polegająca na otwarciu na widok zielonego ogrodu, który jest tłem dla zabudowanego środowiska.

więcej

Nowy kampus Głównego Urzędu Miar

Projektowany zespół laboratoriów GUM to jeden z wąskiej grupy kilkunastu podobnych budynków typu NMI (National Metrology Institute) funkcjonujących na całym świecie. Kampus będzie miejscem prowadzenia zaawansowanych prac rozwojowo-badawczych z zakresu metrologii – ma być wsparciem Krajowej Instytucji Metrologicznej, miejscem spotkań środowisk badawczych współpracujących z przemysłem oraz instytucjami publicznymi takimi jak: szkoły, uczelnie czy pozostałe instytuty badawcze.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj