Projekty
   

Kampus Google w Waszyngtonie - projekt DLR Group

Kampus Google w Waszyngtonie - projekt DLR Group

Projekt kampusu studenckiego w Kirkland w Waszyngtonie zdobył pierwszą nagrodę w konkursie Rethinking The Future Sustainability Awards 2017 w kategorii zrealizowane budynki komercyjne. Wyznacznikiem konkursu RTF jest idea zrównoważonego rozwoju i innowacyjne, ekologiczne podejście do budownictwa. Czym zatem wyróżnia się projekt?

Projekt obejmuje budynek i otaczającą go przestrzeń publiczną, a także wnętrza kampusu. Ideą projektu było stworzenie zdrowego miejsca dla pracowników i studentów. Inspiracją dla pracowni DLR GROUP była natura - poszczególne strefy oznaczono nazwami związanymi z północno-zachodnim ekosystemem, tj. Góry, Las, Dolina i Dźwięk. W projekcie zastosowano szereg przyjaznych środowisku rozwiązań. Zwrócono również uwagę na zastosowanie odpowiednich materiałów i efektywne wykorzystanie energii. Szczegółowe informacje w opisach na zdjęciach.

Jednym z elementów koncepcji jest "Biofilia". Zielony dach stanowi połączenie projektu z naturą, ale również pełni przydatne funkcje - zapewnia odpowiednią migrację powietrza w budynku. W strefie tej pokryto również ściany zielonymi panelami roślinnymi. W projekcie zadbano, żeby do roślinności docierała maksymalna ilość naturalnego światła.

Archtiekt: Jeremy Reding
Zespół projektowy:  Amarpreet Sethi, Dan Luzius, Michael Vander Ploeg, Sean Avery
Kraj: Stany Zjednoczone





Źródło: Rethinking The Future Sustainability Awards 2017

reklama



Inne projekty architektoniczne:

Dom Pasywny w rezerwacie przyrody - projekt Maryann Thompson Architects

Walden Pond to rezerwat przyrody w Massachusetts w Stanach Zjednoczonych. Miasta leżące w pobliżu, Concord i Lincoln - były miejscem narodzin współczesnego ruchu konserwatorskiego. Niedawno nad brzegiem jeziora wybudowano przyjazne środowisku centrum dla odwiedzających rezerwat.

więcej

Centrum finansowe Qingtie CR - futurystyczne wnętrze od LSDCASA i Studio HBA

Futurystyczne wnętrze pełne nowoczesnych, opływowych kształtów uzupełnione instalacjami aorystycznymi - to widok recepcji i przestrzeni centrum finansowego Qingtie CR zlokalizowanego w Chinach. Autorem koncepcji wnętrza jest zespół projektowy LSDCASA i Studio HBA.

więcej

Gra świateł - niecodzienny projekt oświetlenia ulicznego

W 2015 roku połączono dwie szanghajskie dzielnice w jedną. W celu upamiętnienie tego wydarzenia powstał projekt świetlnej instalacji symbolizującej jedność i współpracę. Autorem projektu jest chiński architekt Guojian HU z Shanghai Ruiyi Design. Jego niecodzienna koncepcja oświetlenia ulicznego spotkała się z uznaniem m.in. w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018

więcej

Prestiżowa Nagroda Stirlinga 2018 dla europejskiej siedziby firmy Bloomberg autorstwa Foster + Partners

Otwarta w tym roku w londyńskim City europejska siedziba firmy Bloomberg, światowego potentata w dziedzinie mediów, danych finansowych i oprogramowania, została właśnie uhonorowana prestiżową Nagrodą Stirlinga RIBA, przyznawaną przez Królewski Instytut Architektów Brytyjskich (RIBA). Jury konkursu wskazało, że budynek zaprojektowany przez Foster + Partners to przykład projektu, który trafia się raz na pokolenie, i dzięki któremu możliwe było przesunięcie granic badań i innowacji w architekturze.

więcej

Drewno w roli głównej: Zens Brand Store - projekt CUN Design

ZENS to marka koncentrująca się na azjatyckim designie. W asortymencie ZENS znajdują się projekty młodych chińskich projektantów, których nazwano "Platynowym Pokoleniem". Wiosną 2017 roku ZENS podjęło współpracę z biurem architektonicznym CUN DESIGN, które opracowało dla marki koncepcję nowego salonu firmowego.

więcej

Pawilon Abwab - projekt Fahed + Architects

Architekci opracowali oryginalną strukturę stworzoną z materiałów z recyklingu. Wykorzystując stare metalowe zwoje sprężynowe wzniesiono ażurową konstrukcję. Druciana siatka przypominająca chmurę intryguje i zaprasza do odwiedzenia stoiska.

więcej

Przystanek autobusowy według projektu Davide Fancello

Minimalistyczny, z naturalnych materiałów - projekt dobrze wpisuje się w krajobraz. Jednocześnie nowoczesny i prosty kształt konstrukcji sprawia, że koncepcja wyróżnia się na tle zwyczajnych wiat przystankowych. Drewniane krzesła zachęcają do odpoczynku i podziwiania piękna natury.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj