Projekty
   

Główna siedziba Mafengwo Travel Network - projekt inspirowany pracą "w chmurze"

Główna siedziba Mafengwo Travel Network - projekt inspirowany pracą "w chmurze"
Kilka miesięcy temu zakończono budowę siedziby głównej sieci turystycznej Mafengwo Travel Network. Obiekt zlokalizowany jest w Pekinie w Chinach. Budynek zapewnia miejsce do pracy dla 300 osób. Autorem projektu jest pracownia SYN Architecture. 

Pod koniec ubiegłego roku wartość Mafengwo wyceniana była na 133 milinów dolarów. Mottem przewodnim marki są słowa "Nigdy nie przestawaj się uczyć, nigdy nie zadowalaj się nawykami", które stały się również inspiracją dla koncepcji architektonicznej głównej siedziby firmy. Duchowa wolność i praca "w chmurze" to główne idee, którymi inspirowali się twórcy projektu. 

Wnętrze utrzymane jest w industrialnym stylu, który w tym przypadku doskonale łączy się z tradycyjnymi elementami, takimi jak drewno i bambus, tworząc nowoczesną i estetyczną przestrzeń biurową. Elementem wyróżniającym oraz stanowiącym jego najważniejszą cechę jest bambusowa struktura. Konstrukcja zawieszona jest pod sufitem i rozciąga się na całej powierzchni biura, a nawet przed budynek, gdzie pełni funkcję zadaszenia nad wejściem do obiektu. W niektórych miejscach bambusowa struktura pełni również rolę ażurowych ścianek dzielących przestrzeń. Uzupełnieniem "chmury" są meble zaprojektowane w tym samym stylu, a także dodatki i wykończenia z tych samych materiałów.

Kolorami dominującymi są klasyczne barwy dla stylu industrialnego, tj. odcienie szarości. Stonowane kolory pozwalają na wyróżnienie bambusowych elementów. Inne zastosowane materiały to beton, stal i szkło.

Informacje o projekcie:

Projekt: Mafengwo Travel Network – Global Headquarters (Phase II) Design
Główny Architekt: Zou Yingxi
Pracownia projektowa: SYN Architecture
Projekt archierktoniczny: Fernando
Projekt wnętrza: Xia Fuqiang, Cao Zhenzhen, Liu Tingting, Feng Yan
Powierzchnia: 1126.7 m2 
Rozpoczęcie prac: Czerwiec 2017
Zakończenie prac:: Luty  2018
Lokalizacja: Building C15, Hengtong International Innovation Park, 9 Jiuxianqiao North Road, Chaoyang District, Pekin
Zdjęcia: Xia Zhi


































reklama



Inne projekty architektoniczne:

Z elektrowni w Centrum Sztuki Multimedialnej - projekt Mariia Lipina

Ges 2 Center to projekt Centrum Sztuki Multimedialnej rosyjskiej architektki Marii Lipiny. Koncepcja powstała w ubiegłym roku i została zaprezentowana British Higher School of Art and Design. Projekt zdobył wyróżnienie GOLD A' Design w tegorocznej edycji konkursu A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Muzeum Wangwu Mountain World Geo-Park

Wangwu Mountain National Geopark to muzeum archeologiczne zlokalizowane u podnóża gór Wang Wu w Chinach. Projekt stworzył Instytut Architektury Uniwersytetu Huazhong (The Architectural and Urban Planning Design & Research Institute Co.Ltd. of Huazhong University of Science and Technology - HUST).

więcej

Wnętrze przedszkola IBOBI - projekt VMDPE Design

IBOBI to projekt międzynarodowego przedszkola. Autorem koncepcji jest pracownia VMDPE Design specjalizująca się w tego typu przestrzeniach. Głównym założeniem projektu było stworzenie miejsca, które zapewni komfortowe i stymulujące warunki do nauki. Architekci postawili na naturalne drewno w jasnych odcieniach, które połączono z bielą.

więcej

Wyniki konkursu MSADA 2018

Ogłoszono wyniki konkursu APR Media Student Architecture & Design Award 2018 organizowanego przez APR. Konkurs miał charakter międzynarodowy i kierowany był do architektów i  studentów. Zobacz nagrodzone projekty we wszystkich kategoriach konkursowych.

więcej

Śródziemnomorskie klimaty - projekty Fran Silvestre architects

Fran, który kieruje pracownią Fran Silvestre architects, jest pasjonatem architektury, wzornictwa i sztuki. Uzupełnieniem projektów architektonicznych jest kolekcja mebli ogrodowych BLAU dla GANDIABLASCO. Studio projektowe Fran Silvestre Architects otrzymało m.in nagrody takie jak MH w Berlinie (2009), Red Dot Award (2013) oraz German Design Award (2016).

więcej

Nowoczesne biurowce według pracowni ZOE ARCHITECTURE

The Hongkun Financial Valley to kompleks budynków biurowych autorstwa pracowni ZOE ARCHITECTURE. Głównym celem projektantów było maksymalne wykorzystanie idei zrównoważonego budownictwa. Inspiracjami dla projektu była ekologia i zielone budynki. Architekci starali się stworzyć komfortową przestrzeń biurową poprzez racjonalne wykorzystanie energooszczędnych technologii związanych z naturalną energią. W projekcie zastosowano m.in. kierunkowe prowadzenie strumienia powietrza do wnętrza budynku, pompy geotermalne oraz inne nowoczesne rozwiązania.

więcej

Wielka przestrzeń - Centrum Kultury Yiwu

Yiwu Cultural Square to ogromny kompleks kulturowy zlokalizowany nad rzeką Yiwu w Chinach w mieście o tej samej nazwie. Autorem projektu jest Instytut Projektowania Architektonicznego Uniwersytetu ZheJiang (The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University). Ukończony kilka lat temu budynek na stałe wpisał się w architektoniczny krajobraz miasta.

więcej

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj