Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 1.09.2018 10:30


Centrum biurowe Xixi - projekt Line+ Studio

Centrum biurowe Xixi - projekt Line+ Studio


Intensywny rozwój Chin sprawia, że krajobraz wielu miejscowości Państwa Środka ulega zmianom wraz ze wzrostem urbanistyki i powstawaniem nowych, wielkich obiektów. Przykładem takiej inwestycji jest nowoczesne centrum biurowe Xixi. Projekt obejmuje 246 000 metrów kwadratowych kompleksu budynków biurowych i biznesowych oraz obiektów pomocniczych. Jego autorem jest chiński architekt Meng Fanhao z pracowni Line+ Studio. Projekt centrum biurowego Xixi został nagrodzony w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

Koncepcja zakładała stworzenie obiektu otwartego i przestronnego. Jej podstawą są cztery budynki w kształcie litery L z przejściami, które umożliwiają okrążenie budynków. Architekci porównują swój projekt do futurystycznych rzeźb miejskich. Z jednej strony prosta i minimalistyczna konstrukcja nadaje obiektowi eleganckiego charakteru, z drugiej zaś oryginalna fasada tworzy niekonwencjonalne wrażenia wizualne.

Architekci pracując nad swoją koncepcją, analizowani mokradła w miejscowości Xixi, charakterystyczne dla tego regionu. Inspiracjami dla projektu były tradycyjne chińskie przestrzenie na dziedzińcu połączone z nowoczesnymi technikami architektonicznymi.

Ogromne rozmiary inwestycji sprawiają, że budynek jest wizualnym centralnym punktem regionu. Duże wejścia zapraszają do środka i zachęcają do dzielenia się dobrą przestrzenią publiczną - opisują twórcy projektu.

Prace nad projektem rozpoczęły się w październiku 2012 roku, a obiekt został ukończony w grudniu 2016 roku w Hangzhou w Chinach.

Meng Fanhao wraz z Line+ Studio specjalizuje się w architekturze komercyjnej. Jest autorem wielu publikacji na temat urbanizacji. Zajmuje się również rewitalizacją obszarów miejskich. Meng Fanhao został uhonorowany nowojorską nagrodą Architizer A+Awards oraz Urban Landmark Building Award w Chinach. W konkursie A'Design & Competition poza platynową nagrodą dla projektu Centrum biurowego Xixi zdobył również złotą nagrodę za za projekt "Dongziguan Affordable Housing", czyli za koncepcję osiedla wybudowanego z myślą o przystępnym mieszkalnictwie. Jego projekty można było również oglądać na m.in na wystawach na Bi-city Biennale of Urbanism w Chinach oraz UIA Seoul World Architects Congress w Korei. 






Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Wyniki konkursu World Architecture Design Awards 2019

Ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu World Architecture Design Awards 2019. W tegorocznej edycji konkursu przesłano w sumie 735 projektów z 30 różnych krajów. Jury konkursowe spośród zgłoszeń wyłoniło 35 projektów, którym przyznano pierwsze miejsce w głównych kategoriach.

więcej

Showroom możliwości - nowe biuro pracowni Massive Design

W branży wnętrzarskiej najlepszą formą, prezentującą warsztat, doświadczenie oraz kreatywność pracowni architektonicznej jest…jej własne biuro! Nowa siedziba Massive Design jak w soczewce skupia charakterystyczny, wypracowany przez lata styl, sprawdzone rozwiązania, a także eksperymentalne projekty Przemysława Mac Stopy.

więcej

Harmonia inspirowana naturą - dom w Kuźnicy Kiedrzyńskiej, Fasada Roku 2018

Współczesna architektura jednorodzinna coraz częściej zachwyca odważną wizją, lepiej odpowiada na aktualne potrzeby mieszkańców i środowiska, a przy tym dobrze koresponduje ze swoim otoczeniem, tworząc z nim spójną całość. By się o tym przekonać wystarczy spojrzeć na dom w Kuźnicy Kiedrzyńskiej – tegorocznego zwycięzcę konkursu Fasada Roku 2018.

więcej

Nowoczesna przestrzeń biurowa KUNCHI - projekt pracowni Ferri

Shanghai KUNCHI Trade and Development to przedsiębiorstwo specjalizujące się w obłsudze e-commerce marek z branży kosmetycznej. W sierpniu 2018 w Szanghaju przy Dangui Road w dzielnicy Pudong New otwarto nową siedzibę firmy. Obiekt zajmuje powierzchnię 6 000 metrów kwadratowych.

więcej

Minimalizm po koreańsku - projekt 2m2 Architects

W niewielkim obiekcie z przeznaczeniem na wnętrze kawiarni zagospodarowano sporo miejsca dla przyszłych gości lokalu. Dwupiętrowy budynek kryje w sobie znacznie więcej miejsca, niż można byłoby przypuszczać. Autorem projektu jest studio 2m2 Architects założone w 2014 roku przez koreańskiego architekta Junghee Lee. Projekt został nagrodzony w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Modernizm w najlepszej formie - KAP House, projekt ONG&ONG

Obiekt schowany jest za dzikimi tropikalnymi łąkami, które stanowią zielony korytarz w mieście. Inspiracją dla architektów była japońska filozofia projektowania "Shakkei" polegająca na otwarciu na widok zielonego ogrodu, który jest tłem dla zabudowanego środowiska.

więcej

Nowy kampus Głównego Urzędu Miar

Projektowany zespół laboratoriów GUM to jeden z wąskiej grupy kilkunastu podobnych budynków typu NMI (National Metrology Institute) funkcjonujących na całym świecie. Kampus będzie miejscem prowadzenia zaawansowanych prac rozwojowo-badawczych z zakresu metrologii – ma być wsparciem Krajowej Instytucji Metrologicznej, miejscem spotkań środowisk badawczych współpracujących z przemysłem oraz instytucjami publicznymi takimi jak: szkoły, uczelnie czy pozostałe instytuty badawcze.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj