Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 7.11.2018 09:00


Nowoczesny wiejski dom - projekt Evolution Design

Przeglądaj zdjęcia ->
Nowoczesny wiejski dom - projekt Evolution Design

Pracowni projektowa Evolution Design przekształciła tradycyjny wiejski dom w zachwycającą, nowoczesną rezydencję. W jaki sposób projektanci przemienili zwyczajny dom w miejsce pełne dobrego wzornictwa?

W projekcie zachowano relacje przestrzenne między oryginalnym budynkiem gospodarstwa rolnego a otaczającymi go dziedzińcami - zachowano pierwotną konstrukcję i podział przestrzeni zmieniając przy tym rozmieszczenie pokoi. Jadalnię połączono z salonem dzięki czemu uzyskano bardziej otwartą przestrzeń.


Renowacja domu oznaczała również szereg napraw. Uzupełniono m.in. uszkodzony dach korzystając przy tym z tradycyjnych materiałów lokalnego pochodzenia. Nad sypialnią z kolei płytki dachowe zastąpiono dużym przeszkleniem, które zapewniło lepsze oświetlenie wnętrza. Dobudowano również zewnętrzny pawilon.

We wnętrzu zapanował minimalizm. Ponadczasowa biel podkreśla nowy charakter wnętrza, a współczesne wzornictwo uwidacznia się w stylowych i oryginalnych meblach. Drewniane dodatki nawiązują do natury i nadają przestrzeni bardziej przytulnego charakteru zachowując przy tym nowoczesny szyk.



Autorem projektu jest pracownia Evolution Design. W skład zespołu projektowego weszli: Lei Jin, Tianqi Guan, Teng Guo. Koncepcja domu wiejskiego w nowej, nowoczesnej odsłonie spotkała się z uznaniem jury konkursowego A'Design Award & Competition 2018, gdzie przyznano projektowi Złotą Nagrodę - Gold A' Design Award.



fot. A'Design Award & Competition 2018


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Mieszkanie dla podróżniczki

Idealne mieszkanie dla osoby uwielbiającej podróże? Przede wszystkim stanowiące oazę spokoju i relaksu, do którego wraca się po przyjeździe z kolejnej wyprawy. Architekci z Tyma Projekt zaprojektowali mieszkanie nie tylko stwarzające przestrzeń do wypoczynku, ale również kolorystyką nawiązujące do pasji klientki oraz oświetlone oprawami marki AQForm.

więcej

Szkoła "Wunderpark" - projekt Archstruktura

Główną inspiracją dla architektów była wizja szkoły w otoczeniu natury. Ideą projektu była chęć otwarcia budynku na środowisko naturalne. Duże, panoramiczne szyby przepuszczają sporą ilość światła dziennego, ale również pozwalają na podziwianie pięknych widoków wokół.

więcej

The Lobby, Tridel - projekt II BY IV DESIGN

The Lobby to nowe biuro studia projektowego Tridel w Kanadzie. Za projekt odpowiada Dan Menchions i Keith Rushbrook z II BY IV DESIGN. Zadaniem zespołu było opracowanie koncepcji studia, które pozwoliłoby na zintegrowanie rozproszonych biur Tridel z całego świata w nowym, jednym miejscu.

więcej

I miejsce w konkursie na siedzibę Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej RP w Lublinie

I miejsce w konkursie na siedzibę Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczpospolitej w Lublinie organizowanym przez Muzeum Lubelskie w Lublinie i Zarząd Główny SARP zajął projekt WXCA i Ralph Appelbaum Associates (RAA). Sąd konkursowy pod przewodnictwem arch. Bolesława Stelmacha przyznał nagrodę jednomyślnie i docenił pracę m.in. za racjonalne podejście do zabytku i wykorzystanie go jako eksponatu.

więcej

Wyniki konkursu Urban Design & Architecture Design Awards 2019

Zakończył się kolejny konkurs organizowany przez platformę APR: Urban Design & Architecture Design Awards 2019. Prezentujemy laureatów głównych nagród we wszystkich kategoriach. W konkursie nie zabrakło również polskich akcentów.

więcej

Fasada Roku 2019: jury wyłoniło zwycięzców!

Konkurs Fasada Roku 2019 powoli przechodzi do historii. Jurorzy właśnie odkryli ostatnie karty, wyłaniając zwycięzców i wyróżnionych. Dla tych pierwszych ta przygoda z całą pewnością jeszcze się nie kończy. Triumfując na poziomie krajowym, cała piątka wpisała się na listę obiektów, które będą reprezentowały polską myśl architektoniczną na scenie międzynarodowej.

więcej

I miejsce w konkursie na rewitalizację i adaptację Wielkiego Pieca

Wielki Piec kiedyś przetwarzał rudy żelaza. Dziś udostępniony do zwiedzania będzie przetwarzać świadomość. Świadomość historii i świadomość miejsca będą materiałem świadomej przyszłości. Proces technologiczny Wielkiego Pieca został pozbawiony logicznego zakończenia w postaci miejsca spustu surówki w hali lejniczej. Nowa inwestycja przywraca ciągłość i sens tego procesu. Pustka po rozebranej hali lejniczej zastanie na nowo wypełniona treścią.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";