Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 6.11.2018 11:07


Nadmorska rezydencja na spadzistym stoku – nowe spojrzenie na współczesny dom luksusowy

Przeglądaj zdjęcia ->
Nadmorska rezydencja na spadzistym stoku – nowe spojrzenie na współczesny dom luksusowy
Projekt: Arch-Deco, fot. Andrzej Łopata

Przy małej, spokojnej, nadmorskiej uliczce Bolesława Prusa w Gdyni można znaleźć głównie klasyczną, jednorodzinną, niską zabudowę. Znajduje się tam jednak jeden wyjątkowy obiekt, który zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych domów – to luksusowa, przeszklona rezydencja usytuowana na malowniczej skarpie. Pomimo ogromnego metrażu (1000 m2), dom doskonale wpisuje się w istniejącą zabudowę, będąc jedną z bardziej interesujących i nowatorskich realizacji w Polsce. 


Kompozycja z wykorzystaniem… skarpy

Co sprawia, że budowla wzbudza takie zainteresowanie? Przede wszystkim jest to doskonałe wkomponowanie budynku w naturalne warunki krajobrazowe – stok skarpy. Dla nadmorskiej działki o powierzchni 1253 m² biuro architektoniczne Arch-Deco zaprojektowało nietypowy obiekt, który był też odpowiedzią na nietypowe oczekiwania klienta – kolekcjonera samochodów. 



Największą trudnością dla projektantów było dostosowanie się do obowiązującego planu zagospodarowania terenu. Zostały w nim określone długości elewacji, wysokość obiektu, a także spadziste dachy, wyznaczono również 60% obiektu na część usługową, a 40% na część mieszkalną. – Klient, dla którego realizowaliśmy ten projekt, jest pasjonatem motoryzacji i kolekcjonuje stare samochody, ale jest również miłośnikiem „dobrej” architektury, dlatego też chciał urządzić w części usługowej swoje prywatne muzeum motoryzacyjne. W wyniku burzy mózgów wymyśliliśmy, że część usługowa będzie schowana pod ziemię – została ona niejako „wbita” w zbocze skarpy. Z kolei funkcja mieszkalna została umieszczona w dwóch segmentach – bryłach, które zostały zwieńczone dwuspadowymi dachami o tradycyjnym kształcie, jedynie część basenowa przykryta jest płaskim zielonym dachem. Łącznie, budynek ma prawie 1000 m2, ale dzięki zastosowanym przez nas rozwiązaniom, z ulicy w ogóle „nie czuje się” jego wielkości, a obiekt zachowuje swoją kameralność – mówi Zbigniew Reszka, architekt, współwłaściciel pracowni Arch-Deco i autor projektu.



Symbioza z naturą 

Głównym założeniem przy realizacji projektu domu było jak najlepsze wkomponowanie obiektu w urokliwe, nadmorskie otoczenie. Pomimo swojej nietuzinkowości, budynek idealnie nawiązuje dialog z sąsiednimi obiektami. Zadbano o proporcje, co jest szczególnie widoczne od strony promenady, mimo że obiekt jest otoczony zewsząd zielenią. – Mottem biura Arch-Deco jest wyjątkowe poszanowanie środowiska, a w szczególności zieleni. By ocalić piękne drzewo nie raz przesuwaliśmy planowane położenie obiektów (niedokładne mapy). W tym projekcie zadbaliśmy o to, by zieleń pasowała do tego miejsca i była jak najbardziej transparentna, bo widok na morze z tego miejsca jest bezcenny. Zieleń o zupełnie innym charakterze została umieszczona jedynie w palmiarni wewnątrz budynku. Zaprojektowany od strony ulicy żywopłot z cisów podkreśla horyzontalność całej kompozycji, a jednocześnie chroni prywatność mieszkańców – mówi Zbigniew Reszka. Szczyty budynku zostały umieszczone nie frontalnie, ale wzdłuż promenady, dzięki czemu z większości pomieszczeń domu widoczne jest morze. Jedynym pomieszczeniem, które ma widok na las, jest pokój gościnny. Dodatkowym elementem, pięknie współgrającym z otaczającą naturą, jest taras – miejsce odpoczynku i relaksu wśród bardzo kameralnie iluminowanej zieleni. 



Nowoczesne materiały 

W projekcie użyte zostały najnowocześniejsze i sprawdzone materiały. Okładziny zewnątrz budynku zostały wykonane z corianu w odcieniu antracytu i bieli – dzięki zastosowaniu dwóch kolorów udało się uniknąć wrażenia „dużej masy” i obiekt nabrał lekkości. Okładzina ta jest także wyjątkowo praktyczna, odporna na plamy i wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. Dom ma konstrukcję betonowo-stalową i został ocieplony wełną skalną ROCKWOOL (ściany i dach wentylowane). Dzięki temu znacząco zwiększyła się efektywność energetyczna budynku, a także jego bezpieczeństwo pożarowe. Co ważne, materiał ten jest wyjątkowo trwały, paroprzepuszczalny i nie chłonie wilgoci, co jest szczególnie ważne dla domu usytuowanego niecałe 100 metrów od  morza. Pogoda w rejonie  nadmorskim bywa kapryśna, szczególnie w okresie sztormów. Bliskość ulicy również nie jest wadą – wełna skalna posiada bardzo dobre właściwości wygłuszające.  

Dom przy ul. Prusa posiada także system innowacyjnych przeszkleń przesuwnych o cienkich profilach, które wykonane zostały z nowoczesnego tworzywa sztucznego. Dzięki temu cała bryła nabrała lekkości. 



Nagrodzony wysiłek

Budowa obiektu trwała aż 2,5 roku i wymagała od biura Arch-Deco dużego zaangażowania: od pomocy inwestorowi w znalezienie działki po wykonanie kompleksowego projektu rezydencji, projektu wnętrz oraz współpracy z firmami budowlanymi i wykończeniowymi, cały czas mając na uwadze budżet inwestycji. Dodatkowo, prace nad projektem wymagały godzin dyskusji, wszystko było na bieżąco konsultowane z inwestorem, by stanowiło spójną kompozycję. Autorami projektu są Zbigniew Reszka i Michał Baryżewski, a jego współautorami Katarzyna Manikowska, Anna Trzcińska, Oskar Berent, Ewa Baranowska, Anna Czech i Magdalena Rosowska. Wysiłek i zaangażowanie zespołu jednak się opłaciło – W trakcie budowy obiektu, wielu mieszkańców myślało, że w tym miejscu powstanie hotel, a gdy budynek był już gotowy, słyszeliśmy głosy, że jest to dom ambasadora. Rzeczywiście realizacja ta jest rezydencją wyróżniającą się o ponadczasowej architekturze. Wiemy, że podoba się wielu osobom - inwestor otrzymał kilka propozycji sprzedaży obiektu. Mogę także z dumą powiedzieć, że znalazła się także w prestiżowym, międzynarodowym kalendarzu firmowanym przez SCHUCO z najlepszymi realizacjami rezydencji na świecie. Dla nas projektantów najważniejsze jest jednak zadowolenie Inwestora. A wycieczki architektów bardzo chciałyby zobaczyć ten obiekt, wraz z innymi rezydencjami z Singapuru czy Meksyku. 

Dom w Gdyni przy ul. Bolesława Prusa został także wyróżniony w tegorocznym konkursie „Zmień wizję w projekt” organizowanym przez Rockwool Polska. Wyróżnienie, jakie otrzymała rezydencja, zostało przyznane za „stworzenie eleganckiej przestrzeni współgrającej z naturą i próbę zdefiniowania współczesnego domu luksusowego”.  

Projekt: Arch-Deco, fot. Andrzej Łopata.


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

FRONTROCK FS i FRONTROCK FSN – nowe produkty w portfolio ROCKWOOL

Firma ROCKWOOL, lider w produkcji materiałów izolacyjnych z wełny skalnej, wprowadza na rynek dwa nowe produkty przeznaczone do przeciwpożarowego zabezpieczenia elewacji – FRONTROCK FS oraz FRONTROCK FSN. Płyty te tworzą niepalną barierę ogniową, zaprojektowaną specjalnie do podnoszenia bezpieczeństwa pożarowego elewacji ocieplanych metodą ETICS ze styropianem.

więcej

Jak przygotować się do budowy domu? 5 rzeczy, o które musisz zadbać!

Według Centrum Badań Marketingowych Indicator aż 57% Polaków i 59% Polek marzy o posiadaniu własnych „czterech kątów” – mieszkania lub domu. Wielu z nas rokrocznie realizuje to marzenie, podejmując się budowy własnego domu. Zanim jednak rozpoczniemy realizację tego przedsięwzięcia, warto dobrze się do tego przygotować, by cały proces przebiegł sprawnie i satysfakcjonująco!

więcej

ROCKWOOL Budowlaną Marką Roku 2019

Firma ROCKWOOL już po raz 14 została doceniona przez wykonawców nagrodą „Budowlanej Marki Roku 2019”. Złota statuetka została przyznana w kategorii „Materiały termoizolacyjne – wełna mineralna”.

więcej

Raport: Plany remontowe Polaków - niemal co trzeci jest w trakcie remontu domu lub mieszkania

Sezon wiosenno-letni to idealny moment na przeprowadzanie prac remontowych i budowlanych. Jak podaje badanie omniASP, zrealizowane przez Centrum Badan i Analiz Rynku ASM dla firmy ROCKWOOL, w procesie przeprowadzania jakichkolwiek prac remontowych jest aktualnie niemal 1/3 Polaków: 16,8% remontuje dom a 13,1% swoje mieszkanie.

więcej

Efekt kameleona, recykling energii i VR - jak powstawał Park Wodny w Tychach?

Najbardziej efektywny energetycznie park wodny w Polsce, a może nawet w Europie. Przyciągająca wzrok elewacja, która niczym kameleon zmienia odcienie pod wpływem słońca. Wykorzystanie VR w prezentacji koncepcji. O jakiej realizacji architektonicznej mowa? To budynek Parku Wodnego w Tychach. Innowacyjny projekt autorstwa pracowni Schick Architekci by TKHolding już teraz może poszczycić się nagrodą „Budowy roku”.

więcej

Apartament na Muranowie według projektu pracowni Taff Architekci

Klimatyczne kawiarnie i restauracje, zabytki i przepiękny Ogród Krasińskich. Muranów ma nieodparty urok. Mimo że znajduje się niemal w samym sercu Warszawy - pęd stolicy nie jest tu tak odczuwalny. Właśnie tu, w jednej z kamienic, mieści się luksusowy apartament, który przypomina misterną mozaikę, składającą się ze sztuki, dobrego designu i starannie dobranych detali.

więcej

Projekt pracowni Nizio Design International na shortliście East Centric Arhitext Awards

Zaprojektowane przez pracownię Nizio Design International Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej trafiło na shortlist East Centric Arhitext Awards. Na krótkiej liście konkursu dla najlepszych środkowoeuropejskich projektów architektonicznych i urbanistycznych ostatnich lat, znalazły się 34 ze 134 projektów rozpatrywanych przez międzynarodowe jury.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";