Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 3.01.2019 10:34


Dom Polny ukryty pośród pól

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom Polny ukryty pośród pól

Dom Polny jest kolejnym projektem architektów z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Głównym założeniem realizacji i podstawowym wymogiem inwestora było oddzielenie budynku od ulicy oraz wkomponowanie go w otaczający polny krajobraz.


Dwie bryły

Dom Polny to dwie bryły - pierwsza została obłożona kamieniem polnym, natomiast drugą stanowi biały, parterowy pawilon. Obie tworzą dzięki temu jeden wyjątkowy dom. Kamienna część skrywa pomieszczenia techniczne i gospodarcze, w białej zaś zlokalizowana jest część dzienna i pokoje. Budynek mieszkalny, od strony wejścia został zasłonięty przez bryłę garażu, którą pokrywa zieleń oraz przez długie kamienne mury, znajdujące się po obu jego stronach. Pozwala to mieszkańcom na dodatkowy komfort prywatności. Kamienna bryła Domu Polnego połączona została z pozostałą częścią długim korytarzem, który stanowi komunikację między budynkami. Dodatkowo korytarz na całej długości jest doświetlony przez świetlik. Dzięki temu widzimy, jak do środka przenika z zewnątrz kamienna elewacja, która staje się także istotnym materiałem wykończenia wnętrza.  



Kamienna elewacja

Nieruchomość usytuowana jest w centrum malowniczego pola. Stąd pomysł na to, by frontowa część zabudowy została obłożona kamieniem polnym w taki sposób, aby dom jak najbardziej wtopił się w otoczenie, a jednocześnie został oddzielony od ulicy.  – Wybór materiału na tę cześć elewacji był oczywisty. Z jednej strony ze względu na koszty, z drugiej jest to materiał naturalny, najbliższy otoczeniu – podkreśla współautorka projektu Anna Paszkowska-Grudziąż. 




Niekonwencjonalny dach

W bardzo ciekawy sposób rozwiązano także kwestię nakrycia budynku z częścią dzienną. – Dach został wysunięty względem okien salonu o 350 cm. Jego największa część znajduje się w narożniku, tuż nad salonem. Takie rozplanowanie zadaszenia umożliwia ustawienie stołu z krzesłami tak, aby podziwiać widok na rzekę nawet w deszczowe dni – podkreśla Rafał Grudziąż, współautor projektu z pracowni 81.WAW.PL .




Ukryty przed zgiełkiem

Wejście do domu, znajdujące się vis-a-vis garażu, ulokowano od strony podjazdu. Zarówno wejście, jak i wjazd do garażu podkreślono czarną ramką, delikatnie wystającą względem kamiennej elewacji. Dodatkowo elementy te zostały obłożone wielkogabarytowymi gładkimi płytami w kolorze czarnym, które kontrastują z mocną fakturą kamienia i dają wrażenie swoistego passe-partout.

Główne wejście jest nieco schowane i niewidoczne na pierwszy rzut oka. Taki zabieg był możliwy dzięki zastosowaniu kamiennych murków, które „wyrastają” z ziemi po obu stronach budynku i oddzielają strefę wjazdową domu od otoczenia. Murki, oprócz dopełniania kształtu budynku, osłaniają strefę wejściową od wiatru, który na polach potrafi dać się we znaki i wiać z każdego kierunku. To sprawia, że strefa wejścia stała się cichą i prywatną enklawą dla domowników. 

Przed głównym wejściem zlokalizowano okazały podjazd, który umożliwia łatwy wjazd do garażu, a także stanowi doskonałe miejsce parkingowe dla samochodów gości. Garaż wraz z kotłownią i pomieszczeniami technicznymi znajduje się w przedniej bryle budynku i został odseparowany od części dziennej domu.



Otwarty na polane

Od strony ogrodu dom ukazuje swoje drugie oblicze. Jest to główna część, a konkretnie strefa prywatna, w której mieszczą się salon, sypialnie, łazienki oraz garderoby. Tu, od strony południowej, zamiast ciężkiego kamiennego muru, mamy lekki przeszklony pawilon. Dzięki temu, że w pokojach jedna ściana jest w pełni przeszklona i otwarta na widok, mamy wrażenie przebywania i obcowania z otoczeniem. Pokoje w naturalny sposób stają się swego rodzaju ramą dla obrazu, jakim jest zmieniający się wokół krajobraz.

Dom Polny to nie tylko projekt formy budynku, ale i ukształtowania domu, który jest wtopiony w otoczenie. Dzięki zastosowaniu kamienia polnego dom stał się częścią naturalnego krajobrazu - nie atakuje go agresywną formą, ale staje się jego idealnym dopełnieniem. Zupełnie tak jak mur kamienny pośród pól.



81.waw.pl to warszawska pracownia architektoniczna, której nowoczesne i oryginalne projekty doceniane są nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Stworzona została z pasji przez małżeństwo architektów. 


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom ukryty w głębi lasu - projekt Artem Babayants Architects

Pracownia Artem Babayants Architects wyszła na przeciw oczekiwaniom osób, które marzą o własnej posiadłości zlokalizowanej gdzieś w środku lasu i stworzyła projekt niskobudżetowego i samowystarczalnego leśnego domku. Nowoczesna przestrzeń zamknięta w kubistycznej bryle może być ciekawą alternatywą dla standardowych domów letnich.

więcej

Wreszcie u siebie! - Pracownia Projektowa MGN

W wynajmowanym mieszkaniu nikt tak naprawdę nie czuje się jak u siebie. Wprawdzie można wstawić swój fotel czy inny mebel i otoczyć się ulubionymi drobiazgami, ale resztę wystroju, nawet jeśli jest brzydki czy niemodny, trzeba zaakceptować. Jaka jest na to rada? Nie pozostaje nic innego, jak kupić własne lokum i urządzić je po swojemu!

więcej

Projekt budynku biurowego Krakowska 29 otrzymał tytuł honorowy w kategorii Biurowce

Prezentujemy kolejny projekt wrocławskiego biura AP Szczepaniak nagrodzony w konkursie Global Future Design Awards. Budynek biurowy Krakowska 29 otrzymał tytuł honorowy w kategorii „Biurowce”. Pierwszym nagrodzonym projektem, który prezentowaliśmy na infoArchitekta.pl jest "Atal Towers". Zdobył on pierwszą nagrodę w kategorii „Architektura – budynek wielofunkcyjny”.

więcej

Oryginalna konstrukcja od FGMF Architects

Miejsca, w których deweloperzy stawiają nowe budynki mieszkalne zazwyczaj na długo przed rozpoczęciem budowy pozostawione są opustoszałe i zaniedbane. Pracownia projektowa FGMF wpadła na oryginalny pomysł, aby zwykle rusztowanie zamienić w oryginalny projekt. Tak powstał tymczasowy obiekt Stand POD ożywiający szarą, miejską przestrzeń.

więcej

Połączenie idealne, czyli klasyka z odrobiną luksusu na warszawskiej Woli

Wystrój mieszkania na warszawskiej Woli tworzy ciekawy miks stylów spiętych klamrą koloru – wyróżniającą się barwą jest tu niebieski w estetycznym otoczeniu bieli, szarości i akcentów czerni. Jasny, przestronny apartament wygląda elegancko, przytulnie i nowocześnie. Mimo stylistycznej mieszanki wystrój jest spójny.

więcej

Centrum kultury Jiande - projekt pracowni GOA

Projekt składa się z czterech obiektów kulturalnych: centrum kongresowo-wystawienniczego, hali wystawienniczej, muzeum oraz centrum aktywności dla kobiet i dzieci. Koncepcja zakłada zintegrowanie czterech budynków w postaci jednego, dużego obiektu. Projektanci postawili na niską, rozciągniętą zabudowę wzdłuż rzeki.

więcej

Rewitalizacja według włoskiej pracowni Piuarch

Udana rewitalizacja może odświeżyć miejską przestrzeń i nadać jej nowego charakteru. Metamorfoza może dotyczyć zarówno obiektów użyteczności publicznych jak i projektów komercyjnych. Przykładami dobrych rozwiązań są realizacje włoskiej pracowni Piuarch.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj