Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 25.01.2019 10:18


Fasada Roku 2018 w kategorii budynek wielorodzinny

Fasada Roku 2018 w kategorii budynek wielorodzinny
Osiedle Czyżewskiego 1 w Krakowie ; zdjęcia: Baumit 

Wydawać by się mogło, że budynki wielorodzinne nie mają czym zaskakiwać. Przecież ich funkcja jest z góry jasno określona, a my trochę przyzwyczailiśmy się już do charakterystycznych bloków z wielkiej płyty, które raczej szpecą miasta niż są ich ozdobą. Na szczęście już od kilku lat biura architektoniczne stawiają na nowoczesne budynki, które są nie tylko funkcjonalne, lecz także atrakcyjne wizualnie. Idealnym przykładem jest nowopowstały zespół budynków wielorodzinnych z Krakowa. 

Budynki powstały pod kierownictwem biura architektonicznego B2 Studio. Jak wyjaśnia Witold Bolek współwłaściciel biura, głównymi założeniami projektu była realizacja zabudowy mieszkaniowo-usługowej o wysokiej jakości architektury i standardzie funkcjonalnym, a równocześnie przekształcenie zdegradowanej przestrzeni śródmiejskiej o niskich walorach estetycznych, zniszczonej przez wieloletnie przemysłowo-magazynowe użytkowanie. Całość miała stać się istotnym elementem pierzei ulicy Tytusa Czyżewskiego z wykorzystaniem współczesnych środków wyrazu.


Realizacja osiedla Czyżewskiego, od koncepcji projektu do oddania budynku, trwała około trzy lata. Projekty budynków zawierały między innymi detale i rysunki wykończenia wnętrz stref wejściowych, a także System Informacji Wizualnej, koncepcję zagospodarowania terenu wraz z małą architekturą oraz projekt zieleni. W projektach takich jak ten, poza spełnieniem wytycznych inwestora w zakresie programu funkcjonalnego i struktury mieszkań, ważnym aspektem było stworzenie komfortowej przestrzeni do zamieszkania, zarazem atrakcyjnej wizualnie z użyciem współczesnego designu.


Największą trudnością było zapewnienie odpowiedniego komfortu akustycznego oraz dostosowanie planowanej zabudowy do układu komunikacyjnego. Powodem było umiejscowienie terenu inwestycji niedaleko torów kolejowych oraz w rejonie węzła komunikacyjnego. Ten typ terenu jest mocno dominujący w okolicy. 


Tym co najbardziej przyciąga uwagę jest kolorystyka. Na samym początku widzimy białą bryłę budynku. Jednak idąc dalej, naszym oczom ukazuje się wnętrze kwartału z kolorowymi balkonami. Zastosowana paleta barw nawiązuje do szeroko pojętych sztuk plastycznych w tym nowoczesnego malarstwa. Źródłem inspiracji były również niektóre realizacje krajów skandynawskich. Zastosowanie kolorów w kontraście do bieli elewacji podkreśliło ciepłe wnętrza mieszkań. Doskonale dobrana stolarka okienna jest swoistą wisienką na torcie, dzięki której całość prezentuje się elegancko.


Tak trafne rozwiązania zachwyciły jury konkursu Fasada Roku 2018, którzy przyznali krakowskiemu zespołowi budynków główną nagrodę w kategorii budynek wielorodzinny nowy. Jurorzy docenili również odwagę i dobrą grę światła na balkonach. Jako zwycięzca obiekt dołączył do międzynarodowej obsady Baumit Life Challenge Awards 2020 i wkrótce będzie walczył o tytuł Europejskiej Fasady Roku.



Warto pamiętać, że dobra inwestycja nie bierze się z niczego. Jak mówi Witold Bolek: Receptą na udaną inwestycję jest dobry projekt wykonany z dbałością o detale i szczegóły oraz optymalna współpraca pomiędzy wszystkimi uczestnikami procesu inwestycyjnego: inwestorem, projektantami poszczególnych branż, jak również z Generalnym Wykonawcą. Równie ważne są dobrej jakości materiały. W tej inwestycji użyto materiałów firmy Baumit, które były z sukcesem stosowane na wielu wcześniejszych realizacjach B2 Studio. Jak dodał Witold Bolek: Doceniamy tego producenta za dobrą współpracę z ich przedstawicielami oraz za wsparcie podczas całego procesu projektowego.


www.baumit.com
www.facebook.com/BaumitPolska


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Minimalizm po koreańsku - projekt 2m2 Architects

W niewielkim obiekcie z przeznaczeniem na wnętrze kawiarni zagospodarowano sporo miejsca dla przyszłych gości lokalu. Dwupiętrowy budynek kryje w sobie znacznie więcej miejsca, niż można byłoby przypuszczać. Autorem projektu jest studio 2m2 Architects założone w 2014 roku przez koreańskiego architekta Junghee Lee. Projekt został nagrodzony w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Modernizm w najlepszej formie - KAP House, projekt ONG&ONG

Obiekt schowany jest za dzikimi tropikalnymi łąkami, które stanowią zielony korytarz w mieście. Inspiracją dla architektów była japońska filozofia projektowania "Shakkei" polegająca na otwarciu na widok zielonego ogrodu, który jest tłem dla zabudowanego środowiska.

więcej

Nowy kampus Głównego Urzędu Miar

Projektowany zespół laboratoriów GUM to jeden z wąskiej grupy kilkunastu podobnych budynków typu NMI (National Metrology Institute) funkcjonujących na całym świecie. Kampus będzie miejscem prowadzenia zaawansowanych prac rozwojowo-badawczych z zakresu metrologii – ma być wsparciem Krajowej Instytucji Metrologicznej, miejscem spotkań środowisk badawczych współpracujących z przemysłem oraz instytucjami publicznymi takimi jak: szkoły, uczelnie czy pozostałe instytuty badawcze.

więcej

Na styku kultur - projekt Angel Verdasco Arquitectos

W 2003 roku w hiszpańskim mieście Melilla leżącym na wschodnim wybrzeżu Maroka w Afryce zamknięto miejski rynek. W 2008 roku ogłoszono konkurs na projekt zagospodarowania pustego terenu. Władze miasta postanowiły przenieść tam trzy ośrodki edukacyjne: Akademię Muzyczną, Szkołę Języków i Centrum Edukacyjne dla Dorosłych. Konkurs wygrała pracowania Ángel Verdasco Arquitectos, a ukończony obiekt oddano do użytku w 2018 roku.

więcej

Odrodzone dziedzictwo – perła Wielkopolski znów błyszczy

Pałace i inne obiekty rezydencjonalne to od wieków integralna część polskiego krajobrazu. Jedną z takich niezwykłych pamiątek przeszłości jest Pałac w Jankowicach pod Tarnowem Podgórnym (woj. wielkopolskie), który dzięki zabiegom renowacyjnym niedawno powrócił do czasów swojej największej świetności, zdobywając przy tym tytuł Fasady Roku 2018.

więcej

Rajskie klimaty w industrialnym stylu - projekt ONG&ONG

Industrialne inspiracje dobrze sprawdzają się nie tylko na tle miejskiej panoramy, ale również... w rajskim ogrodzie. Przykładem takiego połączenia jest projekt nowoczesnej, singapurskiej rezydencji według pracowni ONG&ONG.

więcej

Biało-czarne wnętrze restauracji RL

Inspirowane chińską filozofią Yin i Yang, wnętrze tajwańskiej restauracji RL intryguje swoją czarno-białą kolorystyką. Z jednej strony jasne i otwarte, z drugiej - klimatyczne i nowoczesne. Autorem aranżacji jest tajwański projektant Min-Han Lin. Koncepcja wnętrza restauracji RL została nagrodzona w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj