Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 24.01.2019 09:06


Polska Zagroda - projekt BXBstudio


Polska Zagroda - projekt BXBstudio

Polska Zagroda została zaprojektowana w 2017 i 2018 roku i w tej chwili jest w trakcie realizacji. Na naszych profilach społecznościowych pokazujemy zdjęcia z budowy, jednak projekt ten nie został jeszcze w całości nigdzie opublikowany. Myślimy, że to jeden z barwniejszych projektów BXBstudio ze względu na wartość architektoniczną ale również ciekawy proces projektowy który również został opisany i sfilmowany, stąd pomysł na nietypową prezentację multimedialną.





Filozofia
W BXBstudio projektujemy budynki, które są jednocześnie nowoczesne i nawiązujące do tradycji. To połączenie pozwala nam kreować ciekawe formy czego przykładem jest prezentowana Polska Zagroda, będąca transformacją typowego wiejskiego gospodarstwa na nowoczesną rezydencję. W miejsce pięciu istniejących budynków gospodarczych przeznaczonych do rozbiórki, zaproponowaliśmy pięć współczesnych Stodół Polskich. Kreują one bardzo ciekawą przestrzeń. Z jednej strony tworzą kameralny dziedziniec razem z istniejącym, historycznym, Domem Starym, który został przez nas zrewitalizowany, a z drugiej strony niezwykle dynamicznie otwierają się na otaczający krajobraz, pełen bujnej zieleni i niewielkich stawów.





Przyjęta filozofia projektowa w BXBstudio, to szczególny nacisk na relacje człowieka z naturą w odniesieniu do miejsca, historii i tradycji. Relacja ta wynika z poszukiwania kontekstu kulturowego, ale jednocześnie poszukiwania współczesnej formy, współczesnego designu. Wierzymy, że ten sposób kreowania przestrzeni zapewnia naszym budynkom trwałość i ponadczasowość, że dzięki temu nie są one anonimowe, pozbawione duszy, że są czymś więcej niż tylko nowoczesnym budynkiem.





Polskie Stodoły
Projektowane Stodoły Polskie mają unikalną bryłę, której forma wynika z nawiązania do istniejącego układu zabudowy gospodarczej, ukształtowania terenu, osi widokowych, potrzeb funkcjonalnych, podziału na strefy mieszkalne oraz lokalizacji drzew, które staraliśmy się zachować. Stodoła Pierwsza zlokalizowana przy wjeździe na posesje to garaż oraz pomieszczenie siłowni powyżej. Zależało nam tutaj na osiągnięciu efektu zachwytu poprzez zastosowane wyłącznie drewna jako materiału konstrukcyjnego oraz wykończeniowego. Jest to bryła, który pachnie drewnem i tworzy nową jakość przestrzeni garażu. Ma dostarczyć użytkownikowi autentyczne przeżycie przygody polegającej na wjechaniu do drewnianej spektakularnej przestrzeni wiejskiej stodoły. Stodoła druga to strefa wejścia, która otwiera się przeszklonym podcieniem na przyległy dziedziniec. Transparentna fasada została pokryta ażurowymi drewnianymi łuskami, które nawiązują do ornamentu zdobiącego wejście Domu Starego. Stodoła trzecia to strefa dzieci oraz centralnie zlokalizowany hol główny. Stodoła czwarta mieści kuchnie otwartą na dziedziniec oraz dwa gabinety zlokalizowane po przeciwnej stronie w sąsiedztwie gęstej zieleni i stawu. Stodoła piąta to dwupoziomowa przestrzeń dzienna, która jako jedyna w domu posiada otwarcie na wszystkie strony świata - wewnętrzny dziedziniec, otaczający krajobraz jak również zadaszony taras kominkowy. W całości przeszklona ściana szczytowa dwupoziomowego salonu otwiera się na ażurową strukturę drewnianego, zewnętrznego tarasu, wyposażonego w przesuwne przegrody. Jest to zamierzone nawiązanie do rozebranej drewnianej stodoły zlokalizowanej właśnie w tym miejscu. Na piętrze znajduje sie sypialnia małżeńska przyległa do pomostu, który prowadzi nas w krainę otaczających dom jezior. Na poddaszu zlokalizowaliśmy kameralne pomieszczenie widokowo-kontemplacyjne.





Dom Stary
Dom Stary odzyskał swoje pierwotne piękne proporcje, poprzez wyburzenie wszystkich dobudówek, które psuły symetryczną bryłę. Strefę wejściową zaakcentowaliśmy nowym zadaszeniem, nawiązując do istniejącej drewnianej ornamentyki historycznego podcienia. We wnętrzach domu odsłoniliśmy pierwotny budulec - czerwoną cegłę aby wydobyć prawdziwe piękno. Zrekonstruowany piec kaflowy eksponujemy w głównej, dwupoziomowej przestrzeni przekrytej drewnianą konstrukcją dachu. To co wyróżnia ten dom to brak czwartej elewacji w tradycyjnym wydaniu. Całkowite przeszklenie ściany szczytowej pozwala eksponować strukturę domu na zewnątrz, w kierunku tarasu kominkowego Stodoły Piątej. Dom Stary stał się niezależną przestrzenią gościnną i hobbystyczną. Jest obsadzony barwną zielenią charakterystyczną dla tego typu zabudowy wiejskiej.





Polska Zagroda w kontekście miejsca i czasu
Projektując Polską Zagrodę nawiązywaliśmy do kontekstu miejsca i historii. Zastosowane materiały, wytworzenie wewnętrznego dziedzińca, zróżnicowanych przestrzeni wpisanych w otaczający krajobraz to cechy charakterystyczne dla przeprojektowanej zabudowy zagrodowej. Główna bryła domu - Stodoła Piąta nawiązuje do rozebranej, wyraźnie dominującej stodoły wiejskiej. Strefa wjazdowa - Stodoła Pierwsza - to kolejna dominująca bryła, która od strony drogi ma przywoływać na myśl wrażenie wiejskiej, drewnianej zabudowy zagrodowej. Usytuowana od strony drogi zapewnia sprawną komunikacje oraz odgradza  wewnętrzny, kameralny dziedziniec. Przestronne przeszklenia pozwalają dostrzec bezkompromisową drewnianą strukturę budynku z zewnątrz oraz wpuszczają światło dzienne do wnętrza garażu. Trzy centralne stodoły to zwarte parterowe obiekty pokryte łupkiem. Zlokalizowana tutaj strefa wejściowa koresponduje współczesną ornamentyką z historycznym ornamentem strefy wejściowej Domu Starego. Wejścia zadaszone są w charakterystyczny i właściwy dla siebie sposób, a zlokalizowane ich na wspólnej osi wzmacnia dialog starego z nowym. Każda stodoła została wykończona indywidualnie zaprojektowanym modułem deski elewacyjnej, nawiązując tym samym do charakteru wyburzonych obiektów gospodarczych.



Polska Zagroda w kontekście otoczenia i natury
Tworząc poszczególne kubatury Polskiej Zagrody, kierowaliśmy się harmonijnym podejściem do natury, przede wszystkim do gry światła i cienia, ukształtowania terenu, istniejącej zieleni i infrastruktury. Duże przeszklenia zostały schowane w podcieniach, gęstej zieleni lub otwierają się na stronę północną. Dzięki temu dom nie będzie narażony na nadmierną ekspozycję słońca w okresie letnim (salon, gabinety, pokoje dzieci, sypialnie). Kierując się zasadą zrównoważonego rozwoju zadbaliśmy o zachowanie cennego drzewostanu. Układ przestrzenny Polskiej Zagrody został ukształtowany tak aby wytworzyć kameralną przestrzeń wewnętrznego dziedzińca na styku z barwnie obsadzonym kwiatami Domem Starym. Wyciszony dziedziniec posiada trzy możliwe otwarcia. Wąski zaułek od strony dojścia, mobilne otwarcie tarasu kominkowego, oraz zielone, schodkowe wzniesienie pomiędzy tarasem kominkowym a Domem Starym, które na wzór amfiteatru prowadzi nas w stronę sadu. Projektowana zagroda kreuje komfortową przestrzeń dojazdową pomiędzy drogą oraz bryłą garażu trzystanowiskowego. Zaprojektowane Stodoły harmonijnie  korespondują z otaczającą zielenią, stawami oraz trawnikiem zlokalizowanym obok części dziennej. Aby lepiej zintegrować budynek z tym niezwykle wartościowym i pięknym krajobrazem, zaprojektowaliśmy pomosty na poziomie parteru oraz piętra, które w dalszej części dopasowują sie do topografii terenu.



Polska Zagroda w modelu architektonicznym
Polska Zagroda powstawała równolegle na kartce papieru, w modelu komputerowym jak i modelu fizycznym, który ewoluował w naszej modelarni. Dzięki temu w pełni wykorzystaliśmy możliwości percepcji i twórczej kreacji przestrzeni. Najpierw zbudowaliśmy kilka modeli szkicowych, obrazujących przypuszczalne warianty rozwoju oraz model istniejącej zagrody. Następnie powstał pierwszy model roboczy dla preferowanego wariantu. Drugi model roboczy uszczegółowił przyjęte rozwiązania i zainicjował dalsze kierunki rozwoju, w tym zagospodarowania działki o zróżnicowanym nachyleniu terenu. Model finalny pozwolił sprawdzić przyjęte rozwiązania projektowe oraz stał się bazą dla opracowania spersonalizowanej, nietypowej prezentacji graficznej i multimedialnej. Był również przydatnym narzędziem pracy dla architektów i inżynierów na kolejnych etapach opracowania projektu technicznego.







Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś

Zespół: Bogusław Barnaś, Mateusz Zima, Justyna Gajda, Bartosz Styrna, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Magdalena Moska, Valentin Lepley, Aleksander De Mott, Maroš Mitro, Paula Wróblewska, Marzia Tocca

Wizualizacje i opracowanie graficzne: BXBstudio Bogusław Barnaś
Powierzchnia: 627,48 m2
Lokalizacja: Polska
Data: 2017-2018
Klient: Prywatny
Status: W trakcie realizacji, pozwolenie na budowę 04.2018




Produkcja filmowa i grafiki z animacji: Unique Vision Studio Rafał Barnaś



































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Renowacja w dobrym stylu - projekt Nelson Resende Arquitecto

Renowacja starszych budynków nierzadko stanowi wyzwanie dla architektów. W jaki sposób zmodernizować przestrzeń i uzyskać nowoczesny szyk przy jednoczesnym zachowaniu nuty dawnego stylu? Przykładem udanej metamorfozy jest renowacja domu w portugalskim mieście Ovar.

więcej

Wyniki konkursów projektowych platformy Desall: Design the working break

Platforma Desall ogłosiła wyniki dwóch konkursów projektowych: Ferrero – Design the working break oraz Future Pharmacy. W obu konkursach nadesłano sumie kilkaset prac z całego świata.

więcej

Podróże z architekturą: w poszukiwaniu inspiracji

Jak mawiał Oscar Wilde, tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Inspiracje otaczają nas wszędzie, jednak nie zawsze mamy czas, aby je dostrzec. Oto przykłady ciekawych architektonicznie obiektów, uchwyconych w obiektywie architektów z pracowni Tremend.

więcej

Nisko budżetowo z granatowym akcentem

Wnętrza te powstały dla pary młodych ludzi, którzy marzyli o własnej, indywidualnej przestrzeni. W trakcie ustalania wytycznych projektowych często pojawiał się kolor "szafirowy". To on nadał ton całemu projektowi. Czasem w dodatkach, czasem na większych powierzchniach - odcienie granatu królują w tym mieszkaniu. Do tej pięknej barwy dobrane zostały spokojne kolory bazowe oraz uzupełniające złoto.

więcej

Dom na skarpie

Inwestycja zlokalizowana jest na pochylonej działce w kierunku południowym w widokowej części Krakowa. Dom powstał jako przebudowa istniejącego budynku mieszkalnego z lat 70. Budynek mieści ok 120 m2 powierzchni użytkowej.

więcej

Nagroda dla polskiej pracowni w konkursie World Architecture & Design Awards 2019

Wśród laureatów konkursu World Architecture & Design Awards 2019 organizowanego przez APR znalazło się polskie studio projektowe arch. Leszka Kalandyka - LK&PROJEKT. Pracownia została uhonorowana pierwszą nagrodą w kategorii Housing (Mieszkania) za projekt rezydencji "Play Of Light"

więcej

Więcej radości - projekt IMO Architecture & Design + Daniel Chen Architects

Centrum kultury Xiafu na Tajwanie to oryginalny projekt obiektu użyteczności publicznej będący wynikiem współpracy pracowni IMO Architecture & Design + Daniel Chen Architects. Projekt inspirowany jest tajwańską kulturą. Wielość kolorów ma podkreślać różnorodność tego miejsca. Znakiem charakterystycznym dla projektu jest połączenie oryginalnego dachu z barwnymi kolumnami.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj