Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 21.01.2019 11:06


Geometryczne struktury - American International School

Geometryczne struktury - American International School

Fasada budynku to często element określający charakter całego projektu. Tak też jest w przypadku Międzynarodowej Szkoły Amerykańskiej w Kantonie w Chinach. Ideą koncepcji było przełamanie granicy między zewnętrzną a wewnętrzną ścianą budynku i stworzenie fasady "wkraczającej" do wnętrza obiektu.

Autorami koncepcji są pracownie Vantree Design i Pearl River Design. Projekt została nagrodzona w międzynarodowym konkursie A'Design Award & Competition 2018 .

Motywem przewodnim dla projektu zarówno wewnątrz jak i zewnątrz są geometryczne wzory. Główną ideą koncepcji było przełamanie granicy między przestrzeniami odgrodzonymi przez ściany. Ten ciekawy, wizualny efekt udało się osiągnąć dzięki ukrytym panelom LED, które podświetlają i podkreślają oryginalną strukturę. Fasada budynku wykorzystująca oświetlenie LED sprawia, że w nocy obiekt zamienia się w niecodzienną architektoniczną iluminację.

Pomimo ograniczonej powierzchni architektom udało się również efektywnie wykorzystać przestrzeń poprzez zastosowanie rozwiązań zwiększających jej użyteczność. Przykładem jest projekt dużych, laminowanych schodów połączonych z wnękami wypełnionymi dodatkowymi stopniami służącymi do siedzenia. W ten sposób bez potrzeby tworzenia dodatkowych pomieszczeń uzyskano więcej miejsca, a dzięki spójnej kompozycji również same schody mogą być wykorzystane jako ławki do odpoczynku.




fot. A'Design Award & Competition


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Minimalizm po koreańsku - projekt 2m2 Architects

W niewielkim obiekcie z przeznaczeniem na wnętrze kawiarni zagospodarowano sporo miejsca dla przyszłych gości lokalu. Dwupiętrowy budynek kryje w sobie znacznie więcej miejsca, niż można byłoby przypuszczać. Autorem projektu jest studio 2m2 Architects założone w 2014 roku przez koreańskiego architekta Junghee Lee. Projekt został nagrodzony w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

Modernizm w najlepszej formie - KAP House, projekt ONG&ONG

Obiekt schowany jest za dzikimi tropikalnymi łąkami, które stanowią zielony korytarz w mieście. Inspiracją dla architektów była japońska filozofia projektowania "Shakkei" polegająca na otwarciu na widok zielonego ogrodu, który jest tłem dla zabudowanego środowiska.

więcej

Nowy kampus Głównego Urzędu Miar

Projektowany zespół laboratoriów GUM to jeden z wąskiej grupy kilkunastu podobnych budynków typu NMI (National Metrology Institute) funkcjonujących na całym świecie. Kampus będzie miejscem prowadzenia zaawansowanych prac rozwojowo-badawczych z zakresu metrologii – ma być wsparciem Krajowej Instytucji Metrologicznej, miejscem spotkań środowisk badawczych współpracujących z przemysłem oraz instytucjami publicznymi takimi jak: szkoły, uczelnie czy pozostałe instytuty badawcze.

więcej

Na styku kultur - projekt Angel Verdasco Arquitectos

W 2003 roku w hiszpańskim mieście Melilla leżącym na wschodnim wybrzeżu Maroka w Afryce zamknięto miejski rynek. W 2008 roku ogłoszono konkurs na projekt zagospodarowania pustego terenu. Władze miasta postanowiły przenieść tam trzy ośrodki edukacyjne: Akademię Muzyczną, Szkołę Języków i Centrum Edukacyjne dla Dorosłych. Konkurs wygrała pracowania Ángel Verdasco Arquitectos, a ukończony obiekt oddano do użytku w 2018 roku.

więcej

Odrodzone dziedzictwo – perła Wielkopolski znów błyszczy

Pałace i inne obiekty rezydencjonalne to od wieków integralna część polskiego krajobrazu. Jedną z takich niezwykłych pamiątek przeszłości jest Pałac w Jankowicach pod Tarnowem Podgórnym (woj. wielkopolskie), który dzięki zabiegom renowacyjnym niedawno powrócił do czasów swojej największej świetności, zdobywając przy tym tytuł Fasady Roku 2018.

więcej

Rajskie klimaty w industrialnym stylu - projekt ONG&ONG

Industrialne inspiracje dobrze sprawdzają się nie tylko na tle miejskiej panoramy, ale również... w rajskim ogrodzie. Przykładem takiego połączenia jest projekt nowoczesnej, singapurskiej rezydencji według pracowni ONG&ONG.

więcej

Biało-czarne wnętrze restauracji RL

Inspirowane chińską filozofią Yin i Yang, wnętrze tajwańskiej restauracji RL intryguje swoją czarno-białą kolorystyką. Z jednej strony jasne i otwarte, z drugiej - klimatyczne i nowoczesne. Autorem aranżacji jest tajwański projektant Min-Han Lin. Koncepcja wnętrza restauracji RL została nagrodzona w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj