Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 25.05.2019 10:30


Luksusowy kurort u stóp Wielkiego Muru - Zhao Hua Xi Shi Living Museum

Przeglądaj zdjęcia ->
Luksusowy kurort u stóp Wielkiego Muru -  Zhao Hua Xi Shi Living Museum

Zhao Hua Xi Shi Living Museum to luksusowy kurort położony u stóp Wielkiego Muru Chińskiego. W ośrodku wypoczynkowym znajduje się przestrzeń rekreacyjna, biurowa i jadalniana. Nie zabrakło również miejsca do prezentowania wystaw i ekspozycji. Koncepcja autorstwa pracowni Iapa oddaje ducha tradycyjnej chińskiej architektury w nowej, nowoczesnej odsłonie.

Autorem projektu jest Paul Bo Peng z Iapa Pty. Ltd. Realizacja została uhonorowana złotą nagrodą w konkursie A'Design Award & Competition 2018.

Punktem wyjścia dla planu projektu były inspiracje tradycyjnym układem architektury chińskich dworków, których centralnym miejscem jest ogród na dziedzińcu. Podstawą obiektu jest prefabrykowana stalowa konstrukcja, dzięki czemu możliwe było skrócenie czasu budowy obiektu. Budynek ukończono w ciągu jednego roku. Ponadto wykorzystane zostały lokalne materiały, takie jak drewno i kamienie, a także materiały pochodzące z recyklingu. To z kolei pozwoliło na obniżenie kosztów realizacji projektu. 

Informacje o projekcie:

Projekt: Zhao Hua Xi Shi Living Museum 
Zespół projektowy: Paul Bo Peng, Yang, Yen Hu and Stoney Yu
Zdjęcia: ZENG Zhe, Zhao Hua Xi Shi 
2016






fot. A'Design Award & Competition


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Nowoczesny dom po hiszpańsku - projekt Caballero+Colón

Oryginalny, nowoczesny, z powiewem śródziemnomorskiej świeżości - to zaskakujący projekt hiszpańskiej pracowni architektonicznej Caballero+Colón. Inspiracją dla koncepcji były tradycyjne kamienne tarasy na wyspie, z których można podziwiać rozciągający się morski krajobraz.

więcej

Dom ukryty w głębi lasu - projekt Artem Babayants Architects

Pracownia Artem Babayants Architects wyszła na przeciw oczekiwaniom osób, które marzą o własnej posiadłości zlokalizowanej gdzieś w środku lasu i stworzyła projekt niskobudżetowego i samowystarczalnego leśnego domku. Nowoczesna przestrzeń zamknięta w kubistycznej bryle może być ciekawą alternatywą dla standardowych domów letnich.

więcej

Wreszcie u siebie! - Pracownia Projektowa MGN

W wynajmowanym mieszkaniu nikt tak naprawdę nie czuje się jak u siebie. Wprawdzie można wstawić swój fotel czy inny mebel i otoczyć się ulubionymi drobiazgami, ale resztę wystroju, nawet jeśli jest brzydki czy niemodny, trzeba zaakceptować. Jaka jest na to rada? Nie pozostaje nic innego, jak kupić własne lokum i urządzić je po swojemu!

więcej

Projekt budynku biurowego Krakowska 29 otrzymał tytuł honorowy w kategorii Biurowce

Prezentujemy kolejny projekt wrocławskiego biura AP Szczepaniak nagrodzony w konkursie Global Future Design Awards. Budynek biurowy Krakowska 29 otrzymał tytuł honorowy w kategorii „Biurowce”. Pierwszym nagrodzonym projektem, który prezentowaliśmy na infoArchitekta.pl jest "Atal Towers". Zdobył on pierwszą nagrodę w kategorii „Architektura – budynek wielofunkcyjny”.

więcej

Oryginalna konstrukcja od FGMF Architects

Miejsca, w których deweloperzy stawiają nowe budynki mieszkalne zazwyczaj na długo przed rozpoczęciem budowy pozostawione są opustoszałe i zaniedbane. Pracownia projektowa FGMF wpadła na oryginalny pomysł, aby zwykle rusztowanie zamienić w oryginalny projekt. Tak powstał tymczasowy obiekt Stand POD ożywiający szarą, miejską przestrzeń.

więcej

Połączenie idealne, czyli klasyka z odrobiną luksusu na warszawskiej Woli

Wystrój mieszkania na warszawskiej Woli tworzy ciekawy miks stylów spiętych klamrą koloru – wyróżniającą się barwą jest tu niebieski w estetycznym otoczeniu bieli, szarości i akcentów czerni. Jasny, przestronny apartament wygląda elegancko, przytulnie i nowocześnie. Mimo stylistycznej mieszanki wystrój jest spójny.

więcej

Centrum kultury Jiande - projekt pracowni GOA

Projekt składa się z czterech obiektów kulturalnych: centrum kongresowo-wystawienniczego, hali wystawienniczej, muzeum oraz centrum aktywności dla kobiet i dzieci. Koncepcja zakłada zintegrowanie czterech budynków w postaci jednego, dużego obiektu. Projektanci postawili na niską, rozciągniętą zabudowę wzdłuż rzeki.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj