Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 20.05.2019 21:21


Mieszkanie Gdańsk Niepołomicka - projekt Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Przeglądaj zdjęcia ->
Mieszkanie Gdańsk Niepołomicka - projekt Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Mieszkanie zostało zaplanowane z myślą o parze z dwójką dzieci. Po analizie rzutów od dewelopera zdecydowano się na zmianę lokalizacji aneksu kuchennego, co pozwoliło zaaranżować przestrzeń korzystniejszą dla inwestorów.

Strefę wejściową zaznaczono interesującymi kaflami podłogowymi z ornamentem układającym się w mozaikę dywanową. Korytarz został oddzielony od salonu ażurową ścianką doświetlającą pomieszczenie. Ścianka dodatkowo nakierowuje nas na przestronny aneks kuchenny.





Posadzka w kuchni jest kontynuacją wzoru z korytarza, co wizualnie spaja oba pomieszczenia. Białe frezowane fronty zabudowy kuchennej dobrze łączą się z ciepłym wybarwieniem drewna. Całość kompozycji kolorystycznej uzupełnia delikatna płytka ścienna w odcieniach beżu. Blat kuchenny przechodzi w półwysep, przy którym znajduje się dodatkowe miejsce do pracy oraz spożywania posiłków.

Ustawienie kanap naprzeciwko siebie umożliwia wspólne spędzanie czasu. Meblowe zabudowy wykonane na zamówienie przez stolarza mieszczą w sobie wszystkie potrzebne mieszkańcom sprzęty i książki. Dodatkowej przytulności dodaje cegła z jasną fugą. Strefę jadalni wyznacza stół z litego drewna ze żłobionymi detalami oraz krzesła z giętego drewna.


















Pokój niemowlaka zaprojektowano z myślą o rozwijaniu wyobraźni dziecka. Uniwersalna zabudowa stolarska w żywych kolorach będzie służyć dziecku przez wiele lat. Kolor wody na tapecie z wielorybkiem został kontynuowany za sprawą farby kredowo-magnetycznej.

W pokoju pięciolatki zaprojektowano łóżko na podwyższeniu, spełniając tym samym marzenie starszej córki. Konstrukcja w kształcie domku kryje w sobie dodatkowe miejsce do przechowywania. Tapicerowany stopień pełni równocześnie funkcję siedziska. Bok pojemnych szaf wzbogacono o listwy za którymi można przechowywać pluszaki i książki. Pod kolorową tapetą znalazła się także farba kredowo-magnetyczna zachęcająca do kreatywnej zabawy.







Sypialnia rodziców to miejsce do odpoczynku, dlatego centralne miejsce zajmuje tapicerowane łóżko. Projektantom udało się także zmieścić duże szafy na całą wysokość pomieszczenia oraz biurko. Lustra pojawiające się na frontach i ścianie optycznie powiększają pomieszczenie, któremu smaku dodaje tapeta w drewnianej ramie nad łóżkiem.

W łazience pojawiają się niebieskie i morskie motywy występujące wcześniej w pozostałych pomieszczeniach. Akwarelowy statek wydrukowano na hartowanym szkle. Zdecydowano się na nawiązanie płytkami do dębowej podłogi w pozostałych pomieszczeniach. Z drewnianych listewek zaprojektowano lustro w drewnianej ramie i wieszak na ręczniki.














***
projekt: Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe kowalczyk-gajda.pl
zdjęcia: Hanna Połczyńska www.kroniki.studio
typ: mieszkanie prywatne
lokalizacja: Gdańsk
rok realizacji: 2019
powierzchnia: 75m2
zakres prac: projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór
asortymentu, nadzór autorski











Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Przedszkole na "Kleszczówce" – placówka na miarę XXI wieku

W dzielnicy Kleszczówka w Żorach dominuje mało wyróżniająca się pod względem architektonicznym zabudowa. Tym większym zaskoczeniem okazał się nowy projekt Przedszkola Nr 4, którego autorem jest pracownia TOPROJEKT z Rybnika. Placówka została obsypana deszczem nagród, m. in. zdobyła Grand Prix ubiegłorocznej edycji konkursu „Zmień Wizję w Projekt” oraz nominację do prestiżowej Nagrody im. Miesa van der Rohe.

więcej

Apartament na Muranowie według projektu pracowni Taff Architekci

Klimatyczne kawiarnie i restauracje, zabytki i przepiękny Ogród Krasińskich. Muranów ma nieodparty urok. Mimo że znajduje się niemal w samym sercu Warszawy - pęd stolicy nie jest tu tak odczuwalny. Właśnie tu, w jednej z kamienic, mieści się luksusowy apartament, który przypomina misterną mozaikę, składającą się ze sztuki, dobrego designu i starannie dobranych detali.

więcej

Projekt pracowni Nizio Design International na shortliście East Centric Arhitext Awards

Zaprojektowane przez pracownię Nizio Design International Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej trafiło na shortlist East Centric Arhitext Awards. Na krótkiej liście konkursu dla najlepszych środkowoeuropejskich projektów architektonicznych i urbanistycznych ostatnich lat, znalazły się 34 ze 134 projektów rozpatrywanych przez międzynarodowe jury.

więcej

Dom po przekątnej - pracownia architektoniczna 81.waw.pl

Dom po przekątnej to projekt podmiejskiej willi, której elewację pokryto deską zmieniającą kolor wraz z upływem czasu. Architekci z warszawskiej pracowni 81.WAW.PL mieli za zadanie stworzenie dla przyszłych lokatorów nowoczesnego i komfortowego projektu, który jednocześnie wpisywałby się w okolicę Puszczy Kampinoskiej.

więcej

Konkurs Art Moves na najlepszą pracę bilbordową rozstrzygnięty!

Ogromne zainteresowanie twórców z całego świata Konkursem Art Moves – otrzymaliśmy prace z 68 krajów świata! W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem „Nadciągająca katastrofa czy szansa by uratować siebie i świat?” Znamy już laureatów konkursu – zwycięzcę i 9 prac wyróżnionych.

więcej

Corner House: nowoczesny dom miejski w duchu slow life

Przestrzeń, która oddziałuje na wszystkie zmysły, pozwala się wyciszyć i na chwilę zwolnić. Starannie przemyślana, ascetyczna, pełna odwołań do natury i ziemi – pozbawiona nadmiaru przedmiotów, w której nie ma miejsca na przypadek. Przestrzeń dająca azyl od zgiełku miejskiego życia – o takim miejscu marzyli właściciele.

więcej

Śródmiejski apartament poza schematem: styl industrialny w wersji soft

Lokalizacja w sercu Warszawy, cisza, spokój i kreatywnie zaaranżowana przestrzeń. Ostatnia realizacja architektów z pracowni Decoroom jest spełnieniem wizji inwestorki, której zależało, by w centrum miasta stworzyć azyl, jednocześnie uciekając od utartych rozwiązań projektowych. To dowód na to, że nowoczesne wnętrza z mocną, industrialną nutą jednocześnie mogą być przytulne i pełne ciepła.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";