Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 30.06.2019 10:30


Pawilon sportowy w brutalistycznej odsłonie

Przeglądaj zdjęcia ->
Pawilon sportowy w brutalistycznej odsłonie

Hala sportowa Pavilhão do Atlântico zlokalizowana jest w portugalskiej miejscowości Viana do Castelo. Głównymi ograniczeniami dla projektu były wytyczne związane z architekturą krajobrazu oraz niski budżet inwestycji. W rezultacie wymogi projektowe przyczyniły się do powstania oryginalnego obiektu z widocznymi inspiracjami modernizmem.

Pawilon sportowy powstał z inicjatywy Rady Miasta jako uzupełnienie oferty sportowej dla mieszkańców. Obiekt stanowi również wsparcie dydaktyczno-sportowe dla lokalnej szkoły. Głównymi wyzwaniami dla architektów były ograniczenia względem zabudowy oraz wymóg niskiego kosztu inwestycji a także łatwość utrzymania obiektu w przyszłości. 

Idealną inspiracją dla projektu okazał się styl brutalistyczny. Pracownia Valdemar Coutinho Arquitectos opracowała koncepcję nowoczesnego i minimalistycznego budynku. Dzięki temu udało się stworzyć obiekt mieszący się w wyznaczonym budżecie będący jednocześnie ciekawym punktem na planie miasta. Pawilon dobrze wpisuje się w krajobraz miejskiej zabudowy, a jego prostota połączona z nutą modernizmu sprawia, że obiekt zachwyca pod względem wizualnym i przyciąga uwagę.

Jednym z wyzwań dla architektów była ograniczona powierzchnia. Z tego względu obiekt zajmuje niemal cały dostępny teren. Powierzchnia przeznaczona na cele sportowe wynosi 650 metrów kwadratowych. Hala sportowa wykorzystywana jest główne do gry w siatkówkę i koszykówkę. Nie zabrakło również miejsca na trybuny. W obiekcie znajduje się także recepcja, kafeteria, zaplecze techniczne oraz pomieszczenia sanitarne dla mężczyzn i kobiet oraz osób o ograniczonej sprawności ruchowej. Całość uzupełnia dodatkowy magazyn.

Materiałem dominującym w projekcie jest beton oraz uzupełniający go szaro-niebieskawy kamień. Pomieszczenia są przestronne i dobrze spełniają swoją funkcję. Minimalizm koncepcji oraz użyte materiały sprawiają, że obiekt jest łatwy w utrzymaniu.

Projekt zdobył pierwszą nagrodę w kategorii "Obiekty sportowe i rekreacyjne" w konkursie Global Future Design Awards 2019 organizowanym przez APR,

Informacje o projekcie:
Pracownia projektowa: Valdemar Coutinho Arquitectos
Architekt: Valdemar Coutinho Santos
Kraj: Portugalia








fot. mat. konkursowe Global Future Design Awards 2019, APR


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

10. urodziny REFORM Architekt. 10. najważniejszych projektów pracowni

Każdy jubileusz jest idealnym momentem na zatrzymanie się i podsumowanie tego, co nam się udało. 2020 rok z wielu względów jest szczególny dla architekta Marcina Tomaszewskiego, ponieważ dokładnie 10 lat temu otworzył swoją pracownię REFORM Architekt. Przez ten czas w jego życiu zawodowym wiele się wydarzyło – liczne, międzynarodowe nagrody, rozwój zespołu oraz setki zrealizowanych projektów. Z tej okazji architekt sam wytypował 10 najważniejszych w historii pracowni projektów!

więcej

Projekt interaktywnego Centrum Kosmicznego - I nagroda w konkursie Moontrip

Projekt zakłada stworzenie rożnych motywów przewodnich obiektu poświęconych wybranym aspektom odkrywania i poznawania kosmosu: wirtualna podróż na Księżyc, symulacja misji kosmicznych czy spaceru po naturalnym satelicie Ziemi. Również bryła obiektu inspirowana jest Księżycem, dzięki czemu budynek ma oryginalny i futurystyczny wygląd.

więcej

Wyniki międzynarodowego konkursu Moontrip - pierwsze miejsce dla polskiego zespołu!

Prezentujemy wyniki konkursu na projekt Centrum Badań Kosmicznych dla dzieci. Zadanie polegało na opracowaniu koncepcji ośrodka przeznaczonego do szerzenia wiedzy na temat kosmosu poprzez zabawę i eksplorację.

więcej

Wyniki konkursu na Cyfrowe Koloseum

Zadanie polegało na opracowaniu koncepcji miejsca, w którym mogłoby odbywać się e-sportowe zawody i mistrzostwa. Pierwsze miejsce zostało przyznane zespołowi w składzie Boontita Boonsusakul i Buncharin Eua-arporn za oryginalny pomysł cyfrowej areny dla walk kurczaków. Ideą projektu była chęć utrzymania tradycji z jednoczesnym wykorzenieniem okrucieństwa wobec zwierząt.

więcej

Wyniki międzynarodowego konkursu Ripple - w odpowiedzi na kryzys wodny

Międzynarodowy konkurs Ripple jest odpowiedzią na nadchodzący kryzys wody związany ze zmianami klimatycznymi i globalnym ociepleniem. Zgodnie z przewidywaniami w przyszłości należy się liczyć, m.in. z problemem niedoboru słodkiej wody oraz podnoszeniem się poziomu mórz i oceanów.

więcej

Villa Geef - projekt pracowni Damilanostudio Architects

Villa GEEF to realizacja pracowni DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS na obrzeżach Sondrio w Lombardii we Włoszech. Obszar ten znany jest z produkcji czerwonego wina oraz malowniczego, górskiego krajobrazu. Inspiracją dla projektu były klasyczne winnice z doliny Valtellina w tym regionie.

więcej

Nowoczesna rezydencja na indyjskich wzgórzach

Nazwa projektu nawiązuje do słowa w języku hindi symbolizującego szczyt góry. Inspiracją dla koncepcji były podróże właściciela obiektu i odległe himalaje. Dom mieści się na malowniczym wzgórzu i skierowany jest bezpośrednio na zachodnie słońce. Elementem wyróżniającym rezydencję jest oryginalna i ciekawa bryła obiektu oraz ściana pod skosem.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";