Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 18.06.2019 08:58


Wreszcie u siebie! - Pracownia Projektowa MGN

Przeglądaj zdjęcia ->

Wreszcie u siebie! - Pracownia Projektowa MGN Większą część parteru domu zajmuje otwarta przestrzeń dzienna ze strefami: kuchenną, jadalną i wypoczynkową. Wszystkie części pomieszczenia są zaaranżowane w takich samym oszczędnym stylu i w jednakowej, spokojnej kolorystyce.


W wynajmowanym mieszkaniu nikt tak naprawdę nie czuje się jak u siebie. Wprawdzie można wstawić swój fotel czy inny mebel i otoczyć się ulubionymi drobiazgami, ale resztę wystroju, nawet jeśli jest brzydki czy niemodny, trzeba zaakceptować. Jaka jest na to rada? Nie pozostaje nic innego, jak kupić własne lokum i urządzić je po swojemu!

Tak właśnie zrobiła nasza bohaterka, która tylko w weekendy przebywa w swoim warszawskim domu, a przez pięć dni w tygodniu mieszka na Śląsku, do czego zmusza ją prowadzenie firmy. Po paru latach miała już dość tułania się po cudzych mieszkaniach. Uznała więc, że ma dość tymczasowości i zdecydowała się kupić od dewelopera niewielki domek i urządzić go tak, jak lubi. Chociaż dobrze wiedziała, co jest jej potrzebne i co jej się podoba, z obawy o popełnienie kosztownych błędów, postanowiła zwrócić się o pomoc w wykończeniu i aranżacji wnętrz do fachowca. Wybrała Małgorzatę Górską-Niwińską z Pracowni Architektonicznej MGN, której prace bardzo przypadły jej do gustu. Po wielu godzinach rozmów na temat upodobań estetycznych, ulubionych stylów i kolorów, zainteresowań, sposobu spędzania wolnego czasu, życia towarzyskiego, itp., architektka przygotowała projekt, idealnie odpowiadający oczekiwaniom i gustowi właścicielki.

Zakładał on bardzo funkcjonalne i łatwe do utrzymanie w porządku minimalistyczne wnętrze w jasnej, biało-szaro-beżowej kolorystyce, nieprzeładowane meblami i pozbawione nadmiernej dekoracyjności, a nawet akcentów mocnych barw. Żeby jednak taki stonowany wystrój nie wydawał się zbyt monotonny, projektantka zaproponowała użycie materiałów wykończeniowych o odmiennej strukturze i połysku, takich jak imitujący błyszczący marmur gres i pokryte matowym szkliwem płytki oraz drewno i miękkie tkaniny. Urozmaicenie do aranżacji miały również wprowadzać zróżnicowanie formy mebli oraz opraw oświetleniowych. I tak, obok gładkiej zabudowy kuchennej stoi stół z krzesłami o wyrafinowanym  kształcie, a oprócz nowoczesnych spotów o neutralnym wyglądzie, które równomiernie rozjaśniają całe pomieszczenie, są przyciągające wzrok lampy w spiralnym kształcie oraz listwy LED, wkomponowane w betonową okładzinę ściany. I to właśnie te elementy wystroju nadają wnętrzu wyrazisty charakter, tworzą klimat i decydują o jego oryginalności.

http://pracowniamgn.pl/






Zabudowa kuchenna w kształcie litery U zapewnia mnóstwo schowków i długie wygodne blaty robocze. Została zrobiona na wymiar z lakierowanej płyty MDF i drewna w naturalnym odcieniu. Ozdobą aneksu są wielkoformatowe płytki ceramiczne (120 x 60 cm), do złudzenia przypominające pięknie żyłkowany marmur.


Ciekawe formy krzeseł oraz okrągłego stołu z drewna i metalu urozmaicają prostotę umeblowania. Uwagę zwracają również oświetlające kącik jadalny lampy – trzy blaszane spirale, wyłożone listwami LED. Ich uroda uwydatnia się w pełni, gdy światło zostanie zapalone.



W strefie wypoczynkowej panuje bardzo przytulna, sprzyjająca relaksowi atmosfera. Kreuje ją ogień buzujący w piecyku-kozie, komfortowe meble, opadające na podłogę zasłony i nastrojowe światło, jakie emituje spiralna lampa i listwy LED, zainstalowane pomiędzy betonowymi płytami na ścianie.


W niewielkiej łazience na parterze udało się zmieścić sedes, osadzoną na blacie umywalkę praz sporą kabinę prysznicową, wydzieloną z pomieszczenia szklanymi ściankami. Jej wnętrze, tak samo jak podłogę, wyłożono dużymi płytkami gresu, imitującego marmur. Z jego jasną barwą ciekawie kontrastuje ciemne drewno, z jakiego jest blat i okładzina ściany za sedesem. 


Łazienka na piętrze to prawdziwy salon kąpielowy. Jest na tyle przestronna, że miejsca starczyło na dużą, owalną wannę, ogromną kabinę prysznicową i wszystkie urządzenia sanitarne, z bidetem włącznie, a środku pozostało sporo wolnej przestrzeni. Tutaj, podobnie jak w strefie dziennej, użyto różnych materiałów wykończeniowych: imitującego kamień gresu, jednolitych płytek ceramicznych i drewna. 








Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Bawialnia z akcentem

Bawialnia Toy Library w miejscowości Dólar w Hiszpanii została zaprojektowana przez pracownię Carquero Arquitectura. Ograniczeniem projektu był niski budżet - 450 euro za metr kwadratowy. Jednak dzięki prostym i przemyślanym rozwiązaniom, architektom udało się stworzyć oryginalny i ciekawy projekt.

więcej

Dom Górski - Book House

Czytelnia w górach Wyui to unikatowy projekt pracowni Shulin Architectural Design. Drewniana konstrukcja idealnie wpisująca się w piękny krajobraz zachwyca swoją prostotą i naturalnym stylem. Koncepcja została uhonorowana Srebną Nagrodą w międzynarodowym konkursie Design that Educates Awards 2020.

więcej

Małe, ale przestronne. Dobry projekt zdziała cuda!

Czy dwupokojowe mieszkanie o powierzchni nieco ponad 40 m kw. może zapewniać maksymalną wygodę domownikom, a jednocześnie wydawać się przestronne? Owszem. Pod warunkiem jednak, że układ pomieszczeń będzie mądrze zaplanowany, miejsce dobrze wykorzystane, a wnętrza sensownie zaaranżowane.

więcej

Projekt Centrum Kultury i Sztuki Guga S'Thebe w RPA

Centrum Kultury i Sztuki Guga S'Thebe w RPA w Afryce to projekt stworzony zgodnie z ideą "design + build" (projektuj i buduj) - opracowany i wzniesiony wspólnie z lokalną społecznością. Projekt zdobył dwie nagrody w międzynarodowym konkursie Design that Educates Awards 2020 - Gold Prize oraz Emerging Designers Prize.

więcej

Dobre projekty zawsze się bronią? To się okazuje dopiero po czasie

Czy architekci powinni słuchać, co mówią inni, czy projektować tak, jak lubią? W architekturze, również polskiej, dużo się dzieje. Jaka będzie jej przyszłość? Rozmowa z pracownią AP Szczepaniak.

więcej

Dom na skarpie – projekt MUS ARCHITECTS

Jest prosty, pozbawiony ozdobników, został jednak zaprojektowany w mocno nachylonym terenie, z którym tworzy intrygująca relację. Działka znajduje się na przedmieściu Katowic, na zakończeniu wąskiej uliczki z typową zabudową jednorodzinną. Od strony wjazdu, w części frontowej teren utrzymuje poziom ulicy, następnie jego poziom płynnie, ale znacząco idzie w dół.

więcej

CopenHill / Amager Bakke - spalarnia odpadów i... stok narciarski

Amager Bakke to kopenhaska spalarnia odpadów, która służy również jako... stok narciarski! Autorem koncepcji jest znana pracownia architektoniczna Bjarke Ingels Group. Realizacja została właśnie uznana za Projekt Roku w konkursie Design that Educates Awards 2020.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";