Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 24.06.2019 10:19


Projekt "WKOŁO WESOŁO" zdobywa pierwsze miejsce w 21 edycji konkuru KOŁO

Przeglądaj zdjęcia ->
Projekt "WKOŁO WESOŁO" zdobywa pierwsze miejsce w 21 edycji konkuru KOŁO

Projekt Wkoło Wesoło zdobył 1 miejsce Grand Prix w konkursie KOŁO na przestrzeń miejską w Olsztynie. Konkurs ten jest jednym z najpopularniejszych w Polsce, w którym biorą udział studenci i absolwenci wydziałów architektury. Była to już 21 edycja. Pomysł ten zdobył uznanie jury oraz szansę na realizację. Projekt został wyłoniony spośród 270 nadesłanych prac.


Idea
Podczas projektowania ogrodu zabaw z budynkiem toalety publicznej, naszym głównym założeniem było stworzenie ciekawej i bezpiecznej przestrzeni dla jego użytkowników, a w szczególności dzieci. Prosta i estetyczna forma harmonizuje z otaczającą ją naturą. Cylindryczny obiekt otoczony jest owalną rampą wiodącą na platformę widokową, z której rozpościera się widok na Jezioro Długie. Ścieżka kieruje użytkowników bliżej koron drzew, pogłębiając kontakt z naturą, stanowiąc świetną rozrywkę dla rodzin i dzieci. Jej prosty i dynamiczny kształt domyka teren placu zabaw od strony ulicy, czyniąc go kameralnym i bezpiecznym. Ścieżka ma za zadanie zachęcać oraz prowokować do czynnej aktywności fizycznej, stając się ulubionym miejscem do zabaw i spotkań mieszkańców Olsztyna. Wnętrze budynku toalety doświetlono wewnętrznym, zielonym atrium, które zapewnia naturalne oświetlenie łazienek oraz zbiera wodę opadową. Rośliny widoczne przez mleczne szkło mają zapewniać odpowiednią intymność, umożliwiając ciągły kontakt z zielenią.



Strategia
Obszar zagospodarowania podzielono na kilka stref, którego głównym elementem jest ogród zabaw z budynkiem toalety publicznej. Zlokalizowano go blisko ulicy Leśnej, tworząc atrakcyjną przestrzeni publiczną z dobrym dostępem do zbiornika wodnego. Przez obiekt przebiega ścieżka, która prowadzi do elementów rekreacyjnych rozmieszczonych wzdłuż jeziora. Przyjęta strategia proponuje możliwość wyboru konkretnych elementów małej architektury poprzez głosowanie mieszkańców, w którym mieliby bezpośredni wpływ na ostateczny wygląd założenia. Różne rodzaje małej architektury, zaprojektowano tak, aby były interesujące dla każdego w wieku od 1 do 99 lat, co umożliwi na międzypokoleniową integrację. Poszczególne elementy tworzą razem z placem zabaw kompozycyjną całość.

Materiały
W koncepcji użyto materiałów naturalnych takich jak drewno, które oddają charakter miejsca oraz wpisującą się w otaczającą zieleń. Barierki ścieżki zostały stworzone z grubych lin, odpornych i bezpiecznych dla użytkowników. Nawiązują one również do popularnego w tym regionie żeglarstwa




Technologia wykonania

Plac zabaw i toaletę zaprojektowano z myślą o projektowaniu uniwersalnym. Obniżona wysokość jednej z umywalek umożliwia wygodne korzystanie z nich przez dzieci. Minimalizm cylindrycznego kształtu toalety poprawia właściwości termiczne zmniejszając straty ciepła.Przewidziano miejsce na zbiornik zbierający wodę deszczową z powierzchni tarasu oraz na szarą wodę pochodzącą z umywalek. Instalacje wewnątrz budynku umożliwią na ponowne wykorzystanie jej przy spłukiwaniu wody w toaletach. W obiekcie przewidziane jest zastosowanie energooszczędnego oświetlenia w technologii LED. Istnieje możliwość zamknięcia wejścia toalety panelami przesuwnymi, uniemożliwiając dostęp do środka.


















AUTORZY





Klaudia Gołaszewska
Architekt, studentka Wydziału Architektury na Politechnice Poznańskiej. Odbyła stypendium na zagranicznej uczelni w Leibniz Hannover i Stuttgart Universit ät w Niemczech. Zdobywczyni wielu nagród i wyróżnień. Pracowała oraz zdobywała doświadczenie w biurach Lahdelma&Mahlamäki oraz odbyła staż w Chicago w renomowanym biurze Skidmore, Owings&Merrill, biorąc udział w międzynarodowych projektach wysokościowych, które ją zafascynowały i stały się jej pasją. Zainteresowanie do nauk ścisłych i estetyki łączy z architekturą parametryczną, projektowaniem wieżowców i przyjaznych obiektów mieszkaniowych. W wolnym czasie uwielbia biegać i spędzać czas na rodzinnych Mazurach.



Marek Grodzicki

Architekt, designer, student ostatniego roku Architektury na Politechnice Poznańskiej. Stypendysta zagranicznej uczelni VIA University Collage w Danii oraz Stuttgart Universität w Niemczech. Podczas studiów zdobywał doświadczenie w dużych i uznanych międzynarodowych biurach. Pracował w Gensler w Londynie, Lahdelma & Mahlam ä ki w Finlandii oraz odbył 8 miesięczny staż w Skidmore, Owings&Merill w Chicago, pracując nad wieżowcami w USA i Chinach. W przyszłości chce specjalizować się w projektowaniu wysokościowców. Uwielbia jeździć na snowboardzie.




Kinga Grzybowska

Projektantka, studentka Architektury na Politechnice Poznańskiej. Spędziła także jeden semestr na  wymianie studenckiej na Uniwersytecie w Stuttgarcie. Laureatka wielu konkursów. Kinga zdobywała doświadczenie zawodowe w prestiżowych pracowniach architektonicznych takich jak Benthem Crouwel Architects w Amsterdamie czy C.F.Møller Architects w Kopenhadze. W tym czasie pracowała nad projektami związanymi z jej zainteresowaniem zrównoważoną architekturą i innowacyjnym designem. Obecnie związana z pracownią CDF Architekci w Poznaniu. Miłośniczka dobrego designu, odkrywania nowych miejsc i szybkiej jazdy na rowerze.




Michał Hondo

Projektant, urodzony w Koszalinie w 1994 roku. Studiuje Architekturę na Politechnice Poznańskiej, interesując się zrównoważoną architekturą i nowatorskim wzornictwem. W czasie studiów spędził jeden semestr na VIA University College w Danii. Architektura skandynawska zainteresowała go na tyle, by rozpocząć pracę w Kopenhadze w renomowanej pracowni architektonicznej C.F.Møller Architects. Doświadczenie zawodowe zdobywał również w pracowni SeARCH architecture and urban planning w Amsterdamie oraz Front Architects w Poznaniu. Marzy o postawieniu stopy na wszystkich kontynentach.





Źródło: autorzy projektu




Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekt zespołu z Politechniki Krakowskiej z wyróżnieniem w konkursie Abu Dhabi Flamingo Center

Centrum Obserwacji Flamingów to konkursowa koncepcja wyzwania projektowego na nowy obiekt w Abu Zabi autorstwa studentów z Politechniki Krakowskiej - Macieja Rodaka, Alicji Nowak i Yaroslava Panasevycha. Projekt zdobył uznanie międzynarodowego jury konkursowego otrzymując wyróżnienie honorowe.

więcej

10. urodziny REFORM Architekt. 10. najważniejszych projektów pracowni

Każdy jubileusz jest idealnym momentem na zatrzymanie się i podsumowanie tego, co nam się udało. 2020 rok z wielu względów jest szczególny dla architekta Marcina Tomaszewskiego, ponieważ dokładnie 10 lat temu otworzył swoją pracownię REFORM Architekt. Przez ten czas w jego życiu zawodowym wiele się wydarzyło – liczne, międzynarodowe nagrody, rozwój zespołu oraz setki zrealizowanych projektów. Z tej okazji architekt sam wytypował 10 najważniejszych w historii pracowni projektów!

więcej

Projekt interaktywnego Centrum Kosmicznego - I nagroda w konkursie Moontrip

Projekt zakłada stworzenie rożnych motywów przewodnich obiektu poświęconych wybranym aspektom odkrywania i poznawania kosmosu: wirtualna podróż na Księżyc, symulacja misji kosmicznych czy spaceru po naturalnym satelicie Ziemi. Również bryła obiektu inspirowana jest Księżycem, dzięki czemu budynek ma oryginalny i futurystyczny wygląd.

więcej

Wyniki międzynarodowego konkursu Moontrip - pierwsze miejsce dla polskiego zespołu!

Prezentujemy wyniki konkursu na projekt Centrum Badań Kosmicznych dla dzieci. Zadanie polegało na opracowaniu koncepcji ośrodka przeznaczonego do szerzenia wiedzy na temat kosmosu poprzez zabawę i eksplorację.

więcej

Wyniki konkursu na Cyfrowe Koloseum

Zadanie polegało na opracowaniu koncepcji miejsca, w którym mogłoby odbywać się e-sportowe zawody i mistrzostwa. Pierwsze miejsce zostało przyznane zespołowi w składzie Boontita Boonsusakul i Buncharin Eua-arporn za oryginalny pomysł cyfrowej areny dla walk kurczaków. Ideą projektu była chęć utrzymania tradycji z jednoczesnym wykorzenieniem okrucieństwa wobec zwierząt.

więcej

Wyniki międzynarodowego konkursu Ripple - w odpowiedzi na kryzys wodny

Międzynarodowy konkurs Ripple jest odpowiedzią na nadchodzący kryzys wody związany ze zmianami klimatycznymi i globalnym ociepleniem. Zgodnie z przewidywaniami w przyszłości należy się liczyć, m.in. z problemem niedoboru słodkiej wody oraz podnoszeniem się poziomu mórz i oceanów.

więcej

Villa Geef - projekt pracowni Damilanostudio Architects

Villa GEEF to realizacja pracowni DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS na obrzeżach Sondrio w Lombardii we Włoszech. Obszar ten znany jest z produkcji czerwonego wina oraz malowniczego, górskiego krajobrazu. Inspiracją dla projektu były klasyczne winnice z doliny Valtellina w tym regionie.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";