Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 4.07.2019 18:19


Rozbudowa budynku gimnazjum w Rokietnicy

Przeglądaj zdjęcia ->
Rozbudowa budynku gimnazjum w Rokietnicy

1. września 2017r. w pod poznańskiej gminie, Rokietnica, po 12 miesiącach intensywnych prac, zostało oficjalnie oddane do użytku nowe skrzydło budynku gimnazjum przy ul. Trakt Napoleoński.

Nowo powstała część o nowoczesnej, zwartej bryle, harmonizująca z istniejącym budynkiem pomieści ok. 300 uczniów, co razem z dotychczas działającym obiektem tworzy placówkę na 580 miejsc. Dwukondygnacyjna bryła z dachem płaskim przechodzi w istniejącą część przeszklonym łącznikiem. Budynek na planie litery „L” od strony wschodniej oraz południowej mieści sale lekcyjne, w których dla maksymalnego komfortu świetlnego zaprojektowano system stolarki fasadowej, aluminiowej o współczynniku odbicia promieni słonecznych na poziomie 70%, wraz z systemem elektrycznie sterowanych rolet zewnętrznych, chroniących przed nadmiernym przegrzewaniem pomieszczeń. Od strony północnej zaprojektowano komunikację, świetlicę dla młodzieży oraz zaplecza sanitarne. Takie ułożenie obiektu domknęło kompozycyjnie układ urbanistyczny, oraz dało szansę na stworzenie, częściowo zacienionego placu apelowego na dziedzińcu szkoły.



Kładąc nacisk na komfort oraz bezpieczeństwo użytkowania zaprojektowano 12 przestronnych sal lekcyjnych wraz z zapleczami, w tym nowoczesną, w pełni wyposażoną, pracownię komputerową na 28 stanowisk, pracownię chemiczną, fizyczną oraz geograficzną. W każdej z sal zamontowano multimedialne tablice z ekranem dotykowym, połączonych w system z nagłośnieniem sufitowym oraz szkolnym radiowęzłem, z możliwością sterowania za pomocą pisaka, palca oraz z pulpitu nauczycielskiego. Zabudowy meblowe w salach lekcyjnych zostały wykonane z paneli z powłoką magnetyczną, które jednocześnie pełnią funkcję bezpyłowej tablicy zmywalnej. Komfort akustyczny zapewniają sufity podwieszane z panelami wygłuszającymi. Zastosowano ogrzewanie podłogowe. Zadbano również o komfort pracy nauczycieli w przerwach lekcyjnych, dla których zaprojektowano pokój nauczycielski wyposażony w stanowiska komputerowe na miarę XXI wieku oraz dodatkowe pomieszczenie do „cichej pracy”.


Wiata rowerowa

Oprócz walorów architektonicznych oraz nowinek technologicznych budynek może pochwalić się wyróżnieniem Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego w kategorii: „Najlepszy ekologiczny budynek sektora publicznego”. Rozwiązania proekologiczne zastosowane w projekcie to między innymi wiata rowerowa na 200 stanowisk, połączona z lokalnym systemem ścieżek rowerowych. Wiata przylegająca do budynku szkoły posiada zadaszenie wykonane z paneli, oraz ścianę wykonaną z lameli fotowoltaicznych, co spięte w system częściowo pokrywa zapotrzebowanie szkoły na energię elektryczną. Wewnętrzne i zewnętrzne oświetlenie led dodatkowo ogranicza koszty eksploatacyjne wynikające z poboru energii pierwotnej. Kolejnym ważnym, proekologicznym rozwiązaniem, zastosowanym celem zmniejszenia poboru wody, jest szczelny zbiornik na wodę opadową, który został połączony z systemem spłukiwania toalet oraz podlewania trawników. W budynku zaprojektowano także wentylację mechaniczną wraz z rekuperacją, co zapewnia skuteczną wymianę powietrza oraz tworzy korzystny mikroklimat.

Powstały w duchu zrównoważonego rozwoju obiekt tworzy ważny, oszczędny w eksploatacji oraz przyjazny dla środowiska element lokalnej infrastruktury.


Projekt

Pracownia21

Wojciech Błaszak Architekt

https://pracownia21.pl







fot. pracownia21.pl



Widok dziedzińca


Widok dziedzińca

Sala lekcyjna

Świetlica szkolna

Korytarz
 

Korytarz

Korytarz


Sala lekcyjna





Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Ruchome ściany przyszłości

Koncepcja rzuca wyzwanie granicom w tworzeniu przestrzeni. Projekt składa się z modułów, które miałyby zastąpić znane elementy budynku tj. ściany, podłogi i sufity. "Breaking the 4th Wall" to futurystyczny, studencki projekt ruchomych i interaktywnych ścian i przestrzeni. Koncepcja została wyróżniona w tegorocznej edycji konkursu Laka Competition 2020.

więcej

Apartament Pracowni MGN z nagrodą German Award Design

German Design Award to jeden z najbardziej popularnych konkursów projektowych, który cieszy się ogromnym uznaniem na świecie. Prezentuje aktualne trendy, nowe kierunki w projektowaniu wnętrz oraz promuje najnowocześniejsze wzornictwo. Ta prestiżowa międzynarodowa nagroda przyznawana przez Niemiecką Radę Projektową w 2019 roku z 5400 zgłoszeń z 63 krajów, wybrała projekt Apartament w Centrum w kategorii Excellent Architecture - Interior Architecture.

więcej

Projekt wieży do zbierania wody deszczowej - Climatree

Climatree to oryginalna koncepcja wieży do zbierania wody deszczowej. Instalacja została wzbogacona o dodatkowe funkcje, dzięki czemu pozwala również m.in. na monitorowanie jakości powietrza. Projekt został wyróżniony w tegorocznej edycji Laka Competition 2020.

więcej

Studencki projekt multifunkcjonalnej konstrukcji

Architekci od dawna poszukują nowych sposobów konstrukcyjnych, które mogłoby w przyszłości zmienić kształt budownictwa. Jedną z takich propozycji jest koncepcja wyróżniona w tegorocznej edycji Laka Competition 2020.

więcej

Nagroda za najlepiej zaprojektowane wnętrza hotelu dla pracowni Ideograf

Podczas uroczystej gali, która odbyła się pierwszego dnia 4 Design Days, wręczono statuetki w 10 kategoriach. Trafiły one do rąk najlepszych projektantów i architektów, honorując unikalne inwestycje i pomysły. Nagrodę za najlepiej zaprojektowane wnętrza hotelu otrzymał projekt Lake Hill Resort & Spa autorstwa sopockiej pracowni Ideograf.

więcej

Bajeczny butik - projekt pracowni Studio O.

Nowo powstały concept store w pełni realizuje ideę miejsca, gdzie młodzi rodzice mogą wygodnie i w miłej atmosferze wybrać to, czego potrzebują dla swojego dziecka. Zadanie stworzenia projektu showroomu powierzyli pracowni architektonicznej Studio.O.

więcej

Mieszkanie w rozszerzonej rzeczywistości

Przeludnienie terenów miejskich zwłaszcza w krajach rozwijających się to jedno z wyznawań współczesnej i przyszłej urbanistyki i architektury. Jednym z pomysłów będących odpowiedzią na ten problem jest koncepcja studenta Shariful Alam Anik inspirowanej rzeczywistością rozszerzoną.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";