Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 6.08.2019 11:04


Budynek klubu seniora wraz z centrum wsparcia opiekunów - projekt pracowni Osiem Pięć

Przeglądaj zdjęcia ->
Budynek klubu seniora wraz z centrum wsparcia opiekunów - projekt pracowni Osiem Pięć

Autorem projektu budynku klubu seniora i centrum wsparcia opiekunów w Kępnie jest Pracownia Architektoniczna Osiem Pięć Marcin Wierzbicki. W obiekcie znajdują się m.in. sale rekreacyjne, kinezyterapii oraz pomieszczenia przeznaczone do zajęć terapeutycznych. Nowoczesna bryła budynku wyróżnia projekt jednocześnie nadając obiektowi ustronnego i spokojnego charakteru.


O projekcie

Lokalizacja projektowanego budynku znajduje się na działce będącej punktem zbiegu dwóch charakterystycznych ulic Kępna tj. Ulica Sikorskiego i Dąbrowskiego gdzie wnętrze urbanistyczne opisane jest modernistyczną jednorodzinną zabudową mieszkaniową. Z uwagi na historyczny charakter ciągu obiektów projektowany budynek stanowi skoncentrowanie wniosków będących główną ideeą projektu na podstawie dokonanej analizy podczas wizji lokalnej. Istniejące budynki to prostokreślne formy z detalami w postaci zaokrąglonych dwupoziomowych wykuszy, w kontekście rozwiązań materiałowych dominującą struktura jest cegła która podkreśla historyczny charakter miejsca. Wśród szeregu ceglanych obiektów znajdują się i takie których biała struktura elewacyjna stanowi przecinek lub akcent w zdefiniowanym ciągu urbanistycznym. Ważną informacją dla stworzenia programu bryły i osadzenia jej w przestrzeni pomiędzy istniejącą zabudową jest jednorodna klasyfikacja formy ale również rozwinięcie ścian wnętrza urbanistycznego, ściany Ulicy Sikorskiego i Dąbrowskiego gdzie zauważalna jest kompozycja mieszana w kontekście rozwiązań materiałowych. 



Nowo projektowany budynek stanowi hybrydę w której  dominującymi materiałami elewacji nawiązującymi do otaczającej zabudowy są płaszczyzny pokryte cegłą i białym tynkiem. W kontekście kompozycji przestrzenno- brylowej obiekt również koncentruje założenia zdefiniowane we wnętrzu urbanistycznym takie jak wpisanie obiektu w historyczną linie zabudowy, prostokreślność , detal w postaci zaoblenia budynku ale również parametr ograniczeń wysokości bryły narzucony proporcjami kompozycji przestrzennej. 





Klub seniora -  funkcja

Z uwagi na specyfikę organizacyjną funkcja budynku rozłożona jest na 2 poziomach, pierwszy stanowi ogólnodostępną część dla osób starszych gdzie przewidziano organizacje zajęć ruchowych sala kinezyterapii z węzłem szatniowo sanitarnym, salę rekreacyjną połączoną z każdym pomieszczeniem w której zaprojektowano przestrzeń o charakterze zmiennym (stołówka, sala balowa z wydzieloną przestrzenią na sale wypoczynku) ale również ogólnodostępny węzeł gastronomiczny o założeniu integracyjnym  gdzie seniorzy będą mogli przygotowywać wspólne posiłki w ramach zajęć terapeutycznych. Poziom drugi to organizacja centrum wsparcia opiekunów- polegająca na stworzeniu hotelu dla osób starszych, gdzie ulokowano 2 dwuosobowe pokoje ze wspólnym węzłem sanitarnym, przestrzenia wspólną wyposażoną w aneks kuchenny, biura personelu, magazyny oraz pomieszczenia o funkcji uzupełniającej.







Detale architektoniczne

Opracowywany budynek zaakcentowany jest oszczędnym w forme minimalistycznym detalem opisanym balustradami o wertykalnym podziale, ogrodzeniem oraz kompozycją rozmieszczenia oświetlenia. Wprowadzone balustrady scalone z ażurowym parawanem stanowią integralną część projektu zaakcentowaną łagodnym światłem o ciepłym zabarwieniu. Ogrodzenie z uwagi na funkcje budynku i jej rozwój w kolejnym etapie stanowi barierę akustyczną z uwagi na lokalizację planowanej instytucji (w kontekście jej usytuowania przy ul. Sikorskiego) ale również znaczący w odbiorze całości kompozycji detal architektoniczny podkreślony światłem. Ogrodzenie opisane jest 4 rodzajami rozwiązań tworzących pomimo zróżnicowanej formy skoordynowana całość eliminująca monotonie i powtarzalność przęseł typowych ogrodzeń.






Dane techniczne

Powierzchnia zabudowy:
Powierzchnia użytkowa:  498,45Om2
Długość budynku: 25,87m
Szerokość budynku: 18,72m
Wysokość budynku: 7,Om
Liczba kondygnacji: 2








Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom Symbiotyczny najlepszym projektem ekologicznym. Nagroda PLGBC Green Building Awards 2019!

Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego PLGBC przyznało nagrodę dla BXBstudio Bogusław Barnaś oraz Studio Projektowe Paweł Jarosz za projekt Domu Symbiotycznego. Ideą konkursu i przyznawanych w nim wyróżnień jest promocja nowoczesnych rozwiązań dla zrównoważonego budownictwa. Konkurs dedykowany jest firmom z branży budownictwa i nieruchomości.

więcej

Wyróżnienie za projekt "Kabiny Medytacji" dla polskiej studentki Anny Jankowskiej

Projekt Kabin Medytacji polskiej studentki Anny Jankowskiej został finalistą i tym samym wyróżnienie w międzynarodowym konkursie o Stypendium Vectorworks w kategorii Architektura. SILENT MEDITAITON CABINS.

więcej

Browary Oh Yeah Brewing - projekt hcreates

Browary Oh Yeah Brewing to nowe miejsce w Pekinie. Połączenie tradycyjnych elementów i tekstur z industrialnymi przestrzeniami i nowoczesnym szykiem pozwoliło na stworzenie niepowtarzalnej restauracji i pijalni świeżego piwa rzemieślniczego. Projekt tego oryginalnego wnętrza opracowała pracownia hcreates. Obiekt został otwarty w lipcu 2019 roku.

więcej

Akademik na kampusie Diagonal Besòs w Barcelonie - projekt MDBArchitects

Na kampusie uczelnianym Diagonal Besòs w Barcelonie powstał nowoczesny akademik. Ideą koncepcji była chęć stworzenia centrum dla społeczności studentów. Autorem projektu jest pracownia MDBArchitects.

więcej

Pierwszy rzut oka na Mieszkanie Plus w Oławie

Projektowanie Mieszkania Plus w Oławie ruszyło we wrześniu br., kiedy spółka PFR Nieruchomości podpisała umowę na opracowanie dokumentacji projektowej z pracownią MH architekci. Warszawskie biuro odpowiada m.in. za opracowanie projektów budowlanego i wykonawczego, a także świadczenia nadzoru autorskiego nad realizacją inwestycji.

więcej

Roark Studio z nagrodą European Property Awards

Inwestycja Nowe Kolibki, wykonana według projektu sopockiej pracowni Roark Studio, została doceniona przez jury konkursu European Property Awards w kategorii Residential Development for Poland, otrzymując tytuł AWARD WINNER 2019-2020. Jest to największy i jednocześnie najbardziej prestiżowy konkurs w Europie.

więcej

Dom w otoczeniu natury – Urban Project

Nowocześnie i minimalistycznie. Dom w otoczeniu natury od biura Urban Project. Nowoczesność form i materiałów została w tym projekcie zestawiona z naturalnym krajobrazem. Architekci z biura Urban Projekt stworzyli koncepcję domu, który respektuje i uwzględnia każdą z tych wartości. Już niedługo możemy spodziewać się rozpoczęcia budowy.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";