Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 19.10.2019 10:30


Akademik na kampusie Diagonal Besòs w Barcelonie - projekt MDBArchitects

Przeglądaj zdjęcia ->
Akademik na kampusie Diagonal Besòs w Barcelonie - projekt MDBArchitects

Na kampusie uczelnianym Diagonal Besòs w Barcelonie powstał nowoczesny akademik. Ideą koncepcji była chęć stworzenia centrum dla społeczności studentów. Projekt został wybrany na drodze konkursu. Koncepcję opracowały pracownie POLO architects i MDBA architects.

Budynek został zaprojektowany wokół centralnej, otwartej przestrzeni. Środkowy dziedziniec połączony jest z ogrodem utrzymanym w nowoczesnym i minimalistycznym stylu. Uzupełnieniem projektu jest patio, które dodatkowo chroni przed hałasem z ulicy. 

W akademiku znajdują się pokoje dla studentów oraz gościnne pokoje dla kadry naukowej i badaczy.  Na parterze zaprojektowano restaurację, której przedłużeniem jest taras.  Na poziomie -1 zlokalizowano dodatkowe pomieszczenia pełniące funkcję miejsca do rozrywki i spotkań dla studentów.

Z reguły akademiki charakteryzują się powtarzalnością. Architekci postanowili wykorzystać i jednocześnie przełamać tę zasadę tworząc oryginalną elewację. Powtarzalność ułożenia okien zamazana jest przez wykorzystanie przesuwnych, ruchomych aluminiowych paneli przeciwsłonecznych. Takie rozwiązanie sprawia, że cały obiekt dobrze wpisuje się w miejski krajobraz jednocześnie nadając budynkowi własnego charakteru.


Informacje o projekcie:

Projekt:  POLO architects & MDBA architects
Lokalizacja:Site: Sant Adrià del Besòs, Barcelona, Hiszpania
Architekci prowadzący: Patrick Lootens & Maria Díaz 
Współpraca projektowa: Iosune Martin, Oana Birovescu, Sofia Simioni, Verena Recla, Caroline Huybrechts

Developer: LIFE  www.life.be

Zdjęcia: Aldo Amoretti, www.aldoamoretti.com




















Plany:
















Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Oryginalny wlot do tunelu Wenming East - projekt Penda China

W 2020 roku w Chinach opracowano plan generalny mający na celu wsparcie budowy portu w Hainan. Jednym z projektów w ramach planu był oddano niedawny podziemny tunel, który przebiega pod rzeką Nandu. Autorem projektu oryginalnych wlotów do tunelu jest pracownia Penda China.

więcej

Z głową w chmurach… Apartament na dachu Warszawy

Położony na 50. piętrze wieżowca Złota 44 apartament, powstał z myślą o potrzebach inwestorów kochających podróże i dynamiczny styl życia. Projekt powierzono architekt Annie Koszeli. Przestrzeń miała być odważna i nieoczywista, korespondować z widokiem na Warszawę, a nie dominować nad nim. Architektka stworzyła miejsce, w którym można odpocząć po intensywnym dniu, jednocześnie wciąż czując rytm miasta.

więcej

Funkcjonalna łazienka z charakterem

Łazienka to jedno z takich pomieszczeń, które musi być doskonale dopasowane do rytmu życia, przyzwyczajeń i upodobań domowników. Dobrze zaprojektowana, funkcjonalna i praktyczna łazienka pomoże z energią rozpocząć nowy dzień oraz umożliwi oddanie się błogiemu relaksowi w wolnej chwili.

więcej

Wyniki konkursu Sanctoreum

Zakończył się międzynarodowy konkurs na projekt mieszkań dla osady górniczej w RPA. Poniżej prezentujemy zwycięskie koncepcje. Pierwsze miejsce w konkursie zdobył projekt pt. "Ridges" autorstwa Miguela Veillette. Przyznano również trzy nagrody redakcji.

więcej

Antarktyczna latarnia morska spod kreski Kuryłowicz & Associates

Latarnie morskie należą do jednych z ciekawszych architektonicznie obiektów, biorąc pod uwagę nie tylko ważną funkcję bezpieczeństwa, ale często także ich nietypowe lokalizacje. Za taki szczególny projekt latarni, wchodzącej w skład kompleksu Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka Arctowskiego na wyspie Króla Jerzego, odpowiada warszawska pracownia Kuryłowicz & Associates.

więcej

Kaszubskie ZEN – projekt modeko.studio

Pragniecie się wyciszyć, odetchnąć, odzyskać równowagę? Zapraszamy do cudownie harmonijnego wnętrza domu na Kaszubach projektu pracowni modeko.studio. Inspiracje japońskim minimalizmem spotkały się tu z europejskim designem i oszałamiającą przyrodą północnej Polski.

więcej

Budynek Archiwum Tonglu - projekt BAU (Brearley Architects + Urbanists)

Układ obiektu pozwolił na stworzenie budynku dobrze wykorzystującego naturalne oświetlenie i wentylację, a wewnętrzny dziedziniec może pełnić funkcję prywatnej lub publicznej strefy. Elewację pokryto pionowymi ekranami zapobiegającymi niepożądanemu wzrostowi temperatury.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";