Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 22.10.2019 10:30


Dom Symbiotyczny najlepszym projektem ekologicznym. Nagroda PLGBC Green Building Awards 2019!

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom Symbiotyczny najlepszym projektem ekologicznym. Nagroda PLGBC Green Building Awards 2019!


Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego PLGBC przyznało nagrodę dla BXBstudio Bogusław Barnaś oraz Studio Projektowe Paweł Jarosz za projekt Domu Symbiotycznego.

Ideą konkursu i przyznawanych w nim wyróżnień jest promocja nowoczesnych rozwiązań dla zrównoważonego budownictwa. Konkurs dedykowany jest firmom z branży budownictwa i nieruchomości. Tegoroczna edycja została poszerzona o nowe kategorie. To jedyna tego typu inicjatywa, która wyróżnia najlepsze projekty green building w Polsce.

Dwie statuetka powędrowały w ręce Bogusława Barnasia oraz Pawła Jarosza podczas uroczystej gali rozdania nagród, która odbyła się 3 października 2019 w Warszawie w siedzibie The Tides przy ul. Wioślarskiej 8.
 
To już druga z rzędu nagroda w tej kategorii przyznana pracowni BXBstudio. Zwycięzcami poprzednich edycji byli BXBstudio - projekt Eco Warsaw Tower (2018), Kuryłowicz & Associates - projekt Polskiej Stacji Antarktycznej (2017), Goettsch Partners - projekt Mennica Legacy Tower (2016), APA Wojciechowski Sp. z o.o. - projekt Alchemia II (2015).





DOM SYMBIOTYCZNY

Autorzy: BXBstudio Bogusław Barnaś & Studio Projektowe Paweł Jarosz
2016-2019

Dom Symbiotyczny na nowo definiuje współczesny styl życia, który polega na powrocie do tradycyjnych zasad symbiozy z naturą przy jednoczesnym zachowaniu komfortu oraz najnowszych zdobyczy technologicznych. To dom, który odbudowuje relacje człowieka z otoczeniem włączając go w obieg ze środowiskiem naturalnym. Nie jest to dom nowoczesny, cechujący się kosztownym prestiżem konsumpcji. Jest to dom o dobrze zrozumianym i zdefiniowanym luksusie wynikającym z autentycznych, naturalnych i zakorzenionych od wieków ludzkich potrzeb.


Idea i pierwsze wizualizacje tego projektu z nurtu tzw. Biophilic Design zostały zaprezentowane przez Bogusława Barnasia podczas Davos World Communication Forum Łódź 2016 w ramach wykładu "Future of the Human Space", następnie podczas sympozjum naukowego PAU w ramach wykładu: "Świat w obliczu globalnej konsumpcji - architektura ekologiczna, dom aktywny i aktywna farma", Łódź Design Festiwal 2016 oraz na International Sustainable Architecture Congress w Belgradzie w 2017 roku. Premiera projektu miała miejsce w marcu 2019 roku na OKK! Design w Warszawie jako nowa typologia domu i sposobu zamieszkiwania pod nazwą Dom Symbiotyczny oraz Osiedle Symbiotyczne.

W kontekście miasta, Dom Symbiotyczny tworzy unikalny mikroklimat, natomiast w kontekście wsi w sposób naturalny wpisuje się w zastany krajobraz. Zespoły domów symbiotycznych mogą tworzyć Osiedla Symbiotyczne oraz Dzielnice Symbiotyczne, wraz z przestrzeniami wspólnymi, tworząc zupełnie nową jakość przestrzeni urbanistycznej.


Zaprojektowany Dom Symbiotyczny urzeka prostą konstrukcją i ergonomicznym układem funkcjonalnym, dodatkową zaletą są elementy które czynnie integrują mieszkańca ze środowiskiem naturalnym:

Akwarium kąpielowe, które pozwala obserwować naturalną florę i faunę z wnętrza domu. Przede wszystkim kreuje unikalną przestrzeń garażu i domowego SPA otwartego na podwodny świat. Umożliwia pływanie bez stosowania chemii czy nakładów energetycznych jak to ma miejsce w konwencjonalnych basenach. Tworzy unikalny, naturalny krajobraz ogrodu i dopełnia wnętrze domu. Pozwala zoptymalizować i zintegrować systemy instalacji oraz utrzymać korzystny mikroklimat w domu i w szklarni. 


Symbiotyczna szklarnia jest przedłużeniem części dziennej domu, umożliwia uprawę roślin przez cały rok, produkcję tlenu i optymalizację systemu wentylacji. W zimie tworzy bez-smogową kameralną przestrzeń ogrodu. Skonstruowana z przemysłowych systemów umożliwia regulację otwarcia przeszkleń w porach letnich oraz w czasie deszczu.

Autonomiczny kurnik z wybiegiem to wyizolowana przestrzeń z grzędami oraz boksami dla niosek. Fakt zniesienia jajka odnotowany zostaje w mobilnej aplikacji. Jajka z transparentnych boksów wyjmowane są z czystego pomieszczenia gospodarczego zlokalizowanego obok. Tutaj również znajdują sie dozowniki na żywność dla zwierząt z możliwością mobilnej kontroli zdalnej. Wybieg dla kur to zewnętrzna wydzielona przestrzeń domu wyposażona w koryta z piaskiem oraz przestrzenne gabiony wypełnione roślinnością. Kurnik wraz z wybiegiem posiada automatyczny systemy czyszczenia. Podłoga kurnika wykonana z tworzywa, osadzona na rolkach, wykonuje jeden obrót na dobę. Brud zgromadzony na taśmie pod kurnikiem jest namaczany i czyszczony za pomocą drapaczy oraz szczotek. Wybieg dla kur jest automatycznie zraszany w porze nocnej wodą opadową zgromadzoną w zbiorniku. Usunięte w ten sposób zabrudzenia odprowadzane są do kolejnego zbiornika i wykorzystywane do nawożenia roślin w ogrodzie.


Tradycyjna stodoła - zlokalizowana ponad kurnikiem, tworzy zadaszoną przestrzeń. Może służyć jako typowe miejsce gromadzenia siana ze skoszonej łąki kwiatowej, miejsce zabaw dla dzieci, przestrzeń rekreacyjna lub jako dodatkowa przestrzeń gospodarcza.

Kominek symbiotyczny to nowoczesny akumulator energii pozyskanej z zasobów odnawialnych, który zbiera i przechowuje energię emitując przy tym ciepło.  Zainspirowany tradycyjną formą pieca z zapieckiem i przypieckiem, dzieli przestrzeń domu na strefę salonu z widokiem na wodę (kultura sofy) oraz strefę kuchni i jadalni z widokiem na szklarnie (kultura stołu).


Symbiotyczna działka została skomponowana z elementów tworzących naturalny krajobraz. Łąka kwiatowa to prywatny rezerwat przyrody zlokalizowany od strony północnej domu. Drewniany pomost wzniesiony ponad łąką tworzy unikalną strefę dojścia. Południową przestrzeń rekreacyjną ogrodu tworzy drewniany taras, trawnik oraz piaszczysta plaża przyległa do zbiornika wodnego. Pomiędzy przestrzenią kąpielową a stawem unosi się drewniane molo. Kompozycję działki domykają drzewa i krzewy owocowe.















Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekt pracowni MYP Design - Zhongzhou Peninsula City

Luksusowy charakter obiektu podkreślają wysokie sufity i duże, otwarte przestrzenie. W projekcie użyto takich materiałów jak czarna szczotkowana stal, marmur i kamień. Zastosowano również farbę teksturową, fornir i metalową siatkę. Inspiracją dla projektantów był również dekonstruktywizm, który widać m.in. w nakładaniu się struktur, materiałów i kolorów, które razem tworzą spójny klimat całego wnętrza.

więcej

Industrialna willa na warszawskiej Saskiej Kępie

Dom położony na pięknej działce z okazałymi, starymi drzewami był marzeniem Małgorzaty i Piotra. Nie chcieli jednak wyprowadzać się poza Warszawę, szukali więc odpowiedniego miejsca do mieszkania w „zielonych” dzielnicach miasta – na Żoliborzu, Mokotowie i Saskiej Kępie. Ta ostatnia okazała się strzałem w dziesiątkę. Gospodarze wraz z dwoma kotami – Rudą i Leonem – czują się tutaj wspaniale.

więcej

Kosmiczny klimat - Poly. FS. Skyline Garden

Poly. FS. Skyline Garden to nowe i niezwykle oryginalne centrum sprzedażowe w mieście Dongguan w prowincji Guangzhou w Chinach. Za projekt tego nietypowego wnętrza odpowiedzialna jest pracownia T.K. Chu Design.

więcej

Nowoczesna stodoła – stylowa oaza spokoju dla rodziny

Dom, którego wnętrza zaprojektowali architekci MIKOŁAJSKAstudio, składa się z dwóch połączonych ze sobą brył zwieńczonych dachami dwuspadowymi. Nietypowa forma miała duży wpływ nie tylko na układ funkcjonalny wnętrz, ale również na aranżację. Wysokie, skośne sufity wykończone drewnianymi panelami, to luźne nawiązanie od tradycyjnej stodoły o podobnej formie. Dębowe deski stały się bazą całego wystroju.

więcej

Zatrzymaj lato we wnętrzu: architekt radzi

Wakacyjna beztroska, żar lejący się z nieba i fale uderzające o brzeg – to z pewnością pierwsze skojarzenia związane z letnim klimatem. Z łatwością możemy wprowadzić taki klimat do naszego mieszkania bez przeprowadzania wielkiej metamorfozy.

więcej

Projekt The Central Ring Gallery

Projekt rozpoczyna się od promenady, dzięki której goście mogą podziwiać i kontemplować sztukę i naturę, a sama Galeria nie jest odizolowanym obiektem. Wraz z otoczeniem staje się przyjaznym i integrującym miejscem publicznym. Obiekt usytuowany jest naprzeciwko popularnej ulicy handlowej. Galeria wyróżnia się przede wszystkim oryginalną elewacją z oknami w nieregularnych kształtach.

więcej

Groove. Dom optymalny

Budowa nowoczesnego domu nie musi generować ogromnych kosztów. Inwestycja na skalę własnych możliwości, wykonana z naturalnych materiałów, może być równie imponująca i funkcjonalna, co ekskluzywna willa. Dlatego „równowaga” to słowo najlepiej przystające do nowego projektu pracowni Mobius. Minimalistyczny budynek operuje naturalnymi materiałami – drewnem na elewacji i kamieniem w atrium. Dom otwiera się na przyrodniczy kontekst dzięki przestronnym – nawet 11-metrowym oknom.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj;