Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 13.11.2019 18:46


Mieszkanie na Helu

Przeglądaj zdjęcia ->
Mieszkanie na Helu

Lokalizacja zobowiązuje - projekt mieszkania nad brzegiem Bałtyku od początku nawiązywać miał do krajobrazu Półwyspu Helskiego. We wnętrzach zagościły zatem błękity, beże i naturalne materiały. Mieszkanie utrzymane zostało w jasnej tonacji, choć – zgodnie z życzeniem klientów – nie zdominowała go biel.











Do mieszkania prowadzi korytarz, w którym króluje dębowy fornir i szara cegła. Wykonane na zamówienie drzwi i zabudowa stolarska pokrywają niemal całe ściany, skrywając niezbędną przestrzeń przechowywania oraz elementy gospodarcze, takie jak pralka i suszarka. Duża i pojemna szafa okazała się ponadto doskonałym schowkiem na rakiety, które w domu miłośników badmintona mają szczególne znaczenie.









Dąb i cegła płynnie przechodzą do kolejnych pomieszczeń: w salonie komponują się z tapicerowanymi meblami utrzymanymi w pastelowej gamie. Wyjątkiem i zarazem akcentem kolorystycznym jest fotel wypoczynkowy w kolorze dojrzałej śliwki. Tuż obok zawisł obraz przywołujący na myśl morskie pejzaże, wykonany na specjalne zamówienie przez gdańską artystkę Martę Wiślińską-Sobczyńską. Drewniana zabudowa za telewizorem nie tylko skrywa niezbędne podłączenia, ale dodatkowo, za sprawą bocznych profili ledowych, subtelnie doświetla wnętrze. Wymiana tradycyjnych drzwi balkonowych na przeszklenia sięgające podłogi przeobraziła niskie pomieszczenie w przestronny i nasłoneczniony salon. Widoczny przez okna balkon dodatkowo powiększa pokój, stając się jego naturalnym przedłużeniem.









Kuchnia o stosunkowo niewielkiej powierzchni wymagała całkowitego przeorganizowania układu funkcjonalnego. Budynek pochodzący z lat 70. realizuje standardy odbiegające od współczesnych, przez co wdrożenie projektu wiązało się z wymianą istniejącego okna na model o podwyższonej framudze. Modyfikacja pozwoliła zwiększyć ilość blatów w kuchni i poprowadzić je wzdłuż trzech ścian, zyskując tym samym miejsce na ekspres do kawy i szybkie śniadanie. Bazowa gama kolorystyczna i prosta, nowoczesna forma mebli stanowią tło dla płytek ze wzorem lastryko pokrywających podłogę oraz drewnianej mozaiki ściennej, którym wtórują hokery z tapicerowaniem w soczystym, pomarańczowym kolorze. Spośród całej zabudowy stolarskiej wyróżniają się szuflady wyposażone w ręcznie produkowane gałki.







Niewątpliwie najciekawszym elementem wyposażenia sypialni jest wykonane na zamówienie tapicerowanie, którego geometryczne podziały nadają nowoczesny sznyt całemu wnętrzu. Ponadto tkaninowe wyłożenie, wraz z mięsistymi zasłonami i zabudową stolarską, skutecznie wyciszyły sypialnię, umożliwiając mieszkańcom prawdziwy wypoczynek. Łóżko z litego drewna zostało wykonane przez polską markę specjalizującą się w produkcji elementów wyposażenia sypialni.

Pokoje młodzieżowe pozostawiły przestrzeń dla rozwijających się osobowości dorastających mieszkańców. Wolnostojące wyposażenie towarzyszące bazowej zabudowie stolarskiej daje możliwość dostosowania się do zmieniających się potrzeb i upodobań, co jest jednym z podstawowych oczekiwań związanych z projektem pokoju dziecka - nawet nastoletniego.







W łazience pierwsze skrzypce grają płytki ze wzorem lastryko, których kolorystykę subtelnie dopełnia pastelowy niebieski pokrywający ściany i szafkę wykonaną przez stolarza. Kolor grzejnika celowo został dopasowany do farby ściennej, w efekcie czego uzyskaliśmy spójną całość. Czarne akcenty sprawiły, że łazienka nabrała indywidualnego charakteru. Ostatecznym dopełnieniem pieczołowicie zaprojektowanej kompozycji jest wykonane na zamówienie lustro o organicznym, nieregularnym kształcie.

Toaleta utrzymana jest w tej samej palecie kolorystycznej, w której zaprojektowana została łazienka. Ponownie lastryko pojawia się więc w duecie z niebieskim kolorem. Dostosowanie kolorystyki zabudowy stolarskiej do pomalowanych ścian pozwoliło ukryć przestrzeń przechowywania i powiększyć optycznie pomieszczenie.


Mieszkanie na Helu
  • Projekt: Anna Lemanczyk (Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe) [kowalczyk-gajda.pl]
  • Fotograf: kroniki.studio [www.kroniki.studio]
  • Typ: mieszkanie w budynku wielorodzinnym
  • Lokalizacja: Hel
  • Powierzchnia: 70 m²
  • Rok realizacji: 2019



***
WYPOSAŻENIE
SALON
stół: Paged
krzesła: Fameg
stolik kawowy: Swallow’s Tail Furniture
fotel: SITS
kanapa: SITS
dywan: Louis de Poortere
lampa nad stołem: Muuto
plafony: Kaspa
obraz: Marta Wiślińska-Sobczyńska

KUCHNIA
hokery: Fameg
gałki meblowe: Dots Manufacture
mozaika drewniana: Dunin

SYPIALNIA
lampy: Ummo, Frandsen
łóżko: Berke.Home



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Przytulny zakątek w eklektycznym stylu - realizacja Miśkiewicz Design

Pochodzące z lat 50. mieszkanie na warszawskim Mokotowie miało już swoją historię. Ponieważ jednak wymagało przeprowadzenia generalnego remontu, nowi właściciele zdecydowali się napisać scenariusz na nowo. Dzięki pracowni Miśkiewicz design wnętrze przeszło spektakularną metamorfozę: od bardzo przeciętnego po gustownie urządzone mieszkanie w eklektycznym stylu.

więcej

New Think - projekt autorstwa Michała Kacprzyka

W obliczu zmian klimatycznych i rozwoju cywilizacji architektura będzie musiała ulec przemianom. Jedną z wizji budownictwa przyszłości jest koncepcja "New Think" autorstwa Michała Kacprzyka. Projekt został wyróżniony w prestiżowym międzynarodowym konkursie SkyCity Challenge 19.

więcej

Atal Warta Towers uznany za najlepszy projekt

Projekt pracowni AP Szczepaniak właśnie zwyciężył w międzynarodowym konkursie Urban Design & Architecture Desing Awards 2019. Atal Warta Towers przyciąga uwagę nowatorskim pomysłem i geometryczną koncepcją. Budynek wielorodzinny wznosi się w Poznaniu.

więcej

Tojal Gallery - projekt Saffar Studio

Jedną z cech definicji przestrzeni w architekturze irańskiej jest zabawa światłem i cieniem. Budynek powinien być otwarty na miasto i umożliwiać komunikację przestrzeni - między wnętrzem a tym, co na zewnątrz. Koncepcja Tojal Gallery zakłada zastosowanie przeszkleń w dachu w środkowej części budynku. Przestrzeń ta jest również elementem wyróżniającym obiekt.

więcej

Mieszkanie dla podróżniczki

Idealne mieszkanie dla osoby uwielbiającej podróże? Przede wszystkim stanowiące oazę spokoju i relaksu, do którego wraca się po przyjeździe z kolejnej wyprawy. Architekci z Tyma Projekt zaprojektowali mieszkanie nie tylko stwarzające przestrzeń do wypoczynku, ale również kolorystyką nawiązujące do pasji klientki oraz oświetlone oprawami marki AQForm.

więcej

Szkoła "Wunderpark" - projekt Archstruktura

Główną inspiracją dla architektów była wizja szkoły w otoczeniu natury. Ideą projektu była chęć otwarcia budynku na środowisko naturalne. Duże, panoramiczne szyby przepuszczają sporą ilość światła dziennego, ale również pozwalają na podziwianie pięknych widoków wokół.

więcej

The Lobby, Tridel - projekt II BY IV DESIGN

The Lobby to nowe biuro studia projektowego Tridel w Kanadzie. Za projekt odpowiada Dan Menchions i Keith Rushbrook z II BY IV DESIGN. Zadaniem zespołu było opracowanie koncepcji studia, które pozwoliłoby na zintegrowanie rozproszonych biur Tridel z całego świata w nowym, jednym miejscu.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload...
dowload...
dowload...
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";