Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 20.01.2020 16:29


Dom Leśny – budynek, który idealnie komponuje się z otaczającą go przyrodą

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom Leśny – budynek, który idealnie komponuje się z otaczającą go przyrodą

Kolejny doskonały projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.WAW.PL. Kamienna elewacja budynku nawiązuje do ciemnych pni sosen, które rosną na tym terenie. Natomiast wrażenie masywności czarnej bryły minimalizują wnęki, które zostały wykończone jasnym drewnem.


Parter budynku podzielony został na dwie strefy: salon oraz kuchnię z jadalnią. Zostały one rozdzielone klatką schodową, w której umieszczono wspornikowe schody. Całość doświetlona dużym dachowym świetlikiem. W części, w której znajduje się pokój dzienny, znajduje się także wejście do domu. W wiatrołapie nie ma typowej garderoby, lecz szafy wnękowe. Dalej przechodzimy do przestronnego pokoju dziennego  gabinetu, z których mamy wyjście na duży zadaszony taras. Co więcej, okna gabinetu skierowane są na ulicę, dzięki czemu widoczne jest wejście do budynku.



Staramy się, jeśli jest taka możliwość, aby architektura była dopasowana do kontekstu przyrody. Gdy są drzewa, żeby nie był to materiał tak mocno bijący po oczach, że można odnieść wrażenie, że zaraz wyskoczy z działki, tylko niech się spróbuje zgrać z tymi drzewamimówi Anna Paszkowska‑Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.

Natomiast elementem, który rozdziela funkcję pokoju dziennego od kuchni jest zielony bufor z jednobiegową klatką schodową. Kuchnia z jadalnią tworzą jedną przestrzeń z dużym przeszkleniem na dwie strony działki. Takie ułożenie sprawia, że mamy wrażenie iż natura z zewnątrz otacza nas także w środku domu.





Nietypowym rozwiązaniem jest oddzielenie garażu od głównego wejścia do domu. Wynika to z możliwości zabudowy na działce, ale dzięki wprowadzeniu dodatkowej garderoby przy garażu, rozwiązanie to zdaje egzamin doskonale.

Dom można było postawić tylko na jednym fragmencie wyznaczonego terenu, aby więc w pełni wykorzystać możliwości zabudowy działki, musieliśmy odpowiednio przystosowa parter. Wpłynął on na kształt i charakter całego budynku, w wyniku czego z wnętrza domu nie widzimy czarnej elewacji, ale jasne drewniane wykończenia, które idealnie wkomponowują się w leśny klimatdodaje Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.







Piętro stanowi jedną zwartą bryłę, która została „położona” na bryłę parteru. Podzielone jest na dwie strefy – pokój dziecka z garderobą i łazienką oraz sypialnię główną z garderobą i łazienką. Dzięki temu przestrzeń domowników została wyraźnie oddzielona. Od strony ulicy znajduje się zadaszony taras, a okna zostały przysłonięte drewnianymi przesuwnymi żaluzjami. Od strony północnej bryłę piętra nadwieszono dużym wspornikiem, tak aby stworzyć zadaszone miejsce postojowe dla samochodu.

Inwestorzy rzeczywiście byli otwarci na nowoczesną architekturę, dużo rozmawialiśmy o różnych materiałach. Pamiętam, że właścicielka początkowo była sceptycznie nastawiona do czerni łupka na zewnątrz. Bała się czarnego domu. Staraliśmy się ją przekonać, mówiąc, że w środku będzie widoczne drewno, łupek zaś tylko w momencie wchodzenia do budynku; nie będzie widoczny z pozycji wnętrza i tarasu. Łupek wraz z drewnem dobrze wpisywał się w otoczenie lasu – to był argument numer jeden za wyborem tego materiału podsumowuje Anna Paszkowska‑Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.

Autorem zdjęć jest: Bartek Zaranek

***
81.waw.pl to warszawska pracownia architektoniczna, której nowoczesne i oryginalne projekty doceniane są nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Stworzona została z pasji przez małżeństwo architektów.








































Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekt wieży do zbierania wody deszczowej - Climatree

Climatree to oryginalna koncepcja wieży do zbierania wody deszczowej. Instalacja została wzbogacona o dodatkowe funkcje, dzięki czemu pozwala również m.in. na monitorowanie jakości powietrza. Projekt został wyróżniony w tegorocznej edycji Laka Competition 2020.

więcej

Studencki projekt multifunkcjonalnej konstrukcji

Architekci od dawna poszukują nowych sposobów konstrukcyjnych, które mogłoby w przyszłości zmienić kształt budownictwa. Jedną z takich propozycji jest koncepcja wyróżniona w tegorocznej edycji Laka Competition 2020.

więcej

Nagroda za najlepiej zaprojektowane wnętrza hotelu dla pracowni Ideograf

Podczas uroczystej gali, która odbyła się pierwszego dnia 4 Design Days, wręczono statuetki w 10 kategoriach. Trafiły one do rąk najlepszych projektantów i architektów, honorując unikalne inwestycje i pomysły. Nagrodę za najlepiej zaprojektowane wnętrza hotelu otrzymał projekt Lake Hill Resort & Spa autorstwa sopockiej pracowni Ideograf.

więcej

Bajeczny butik - projekt pracowni Studio O.

Nowo powstały concept store w pełni realizuje ideę miejsca, gdzie młodzi rodzice mogą wygodnie i w miłej atmosferze wybrać to, czego potrzebują dla swojego dziecka. Zadanie stworzenia projektu showroomu powierzyli pracowni architektonicznej Studio.O.

więcej

Mieszkanie w rozszerzonej rzeczywistości

Przeludnienie terenów miejskich zwłaszcza w krajach rozwijających się to jedno z wyznawań współczesnej i przyszłej urbanistyki i architektury. Jednym z pomysłów będących odpowiedzią na ten problem jest koncepcja studenta Shariful Alam Anik inspirowanej rzeczywistością rozszerzoną.

więcej

Centreville - projekt pracowni Zbigniewa Maćkowa

Emblematyczną pierzeję wrocławskiego Nadodrza uzupełnił piękny budynek. Prace przy głównej części elewacji apartamentowca Centreville właśnie się zakończyły. Została wykonana z materiałów szlachetnych i połyskuje odcieniami brązu i szarości. Z zewnątrz budynek jest prawie gotowy, a w środku trwają intensywne prace wykończeniowe.

więcej

Oazy przyszłości - projekt studentów z Chin

Projekt składa się z trzech części. Dzięki wykorzystaniu różnicy temperatury oraz energii wiatrowej woda skrapla się, a następnie trafia do podziemnych rzek. Kształt konstrukcji inspirowany jest wyglądem pustynnego chrząszcza z Namibii, który potrafi zaopatrzyć się w wodę nawet w najbardziej niedogodnych warunkach. Autorzy projektu zakładają, że dzięki urządzeniu wyschnięte oazy z czasem będą się odnawiać bez dodatkowej ingerencji człowieka.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";