Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 16.02.2020 10:00


Bajeczny butik - projekt pracowni Studio O.

Przeglądaj zdjęcia ->
Bajeczny butik - projekt pracowni Studio O.

Właściciele Hlonda 6 Design For Children zapragnęli podzielić się z innymi swoją pasją do dobrze zaprojektowanego dziecięcego wzornictwa. Na warszawskim Wilanowie stworzyli magiczne miejsce, powstałe z myślą o najmłodszych. Nowo powstały concept store w pełni realizuje ideę miejsca, gdzie młodzi rodzice mogą wygodnie i w miłej atmosferze wybrać to, czego potrzebują dla swojego dziecka. Zadanie stworzenia projektu showroomu powierzyli pracowni architektonicznej Studio.O.

Sklep z produktami dla dzieci to dość wymagające przedsięwzięcie. Poza odpowiednią lokalizacją, odpowiedzialnością za kwestie bezpieczeństwa i właściwym doborem oferty, równie ważne jest stworzenie przemyślanego wnętrza, odpowiadającego na potrzeby zarówno rodziców, jak i dzieci. Powinno być urządzone funkcjonalnie, z pomysłem i zgodnie z trendami. Dobrze kiedy jest trochę ponadczasowe – tak, aby prostymi zabiegami można było zmieniać jego charakter i dostosować je do zmieniających się pór roku czy pojawiania się nowych kolekcji. Podejmująca się tego zadania pracownia Studio.O zadbała, by różne wzory, materiały, kolory i formy połączyła jedna, najważniejsza cecha – unikalność.




Blisko natury

W showroomie o powierzchni 360 m2 zadbano o klarowną przestrzeń ekspozycyjną marek OshKosh, Carter's, Skip Hop, Meri Meri, Play&Go, Wishbone, Bermbach, Lonea, Boon, Cybex, Ferm Living i Tikiri. Równie spektakularnie wygląda także część z zapleczem technicznym, biuro, kuchnia i łazienka. Właścicieli miejsca zainspirowały najpiękniejsze butiki dziecięce z całego świata, ale jedno było pewne; kolorowe, unikalne produkty wyżej wymienionych marek miały być prezentowane przy możliwie jak najbardziej stonowanym tle.

W projekcie pojawiło się  dużo subtelnych odniesień do natury; odcieni drewna - dębu, sklejki, szarości, bieli i betonu. Całość dopięły luksusowe oprawy oświetleniowe:  techniczne XAL i dekoracyjne MOOOI. W kuchni postawiono na minimalizm; ciemny antracyt na szafkach i ścianach, kontrastujące jasne terazo na podłodze i blacie oraz hokery. Kuchnię od holu oddzieliła przeszklona witryna.




Od zaplecza

Biuro charakteryzuje ciekawa, kolorowa podłoga, zaprojektowana specjalnie do tej realizacji. Skupia na sobie większość uwagi, konkurując z białymi meblami biurowymi marki Vitra. Niewielką przestrzeń  powiększają lustra na ścianach, a salę konferencyjną wydziela przeszklona witryna.

Łazienka to przestrzeń z obrazem niekończących się, linearnych lustrzanych odbić z prostym, białym blatem z corianu, który można wykorzystać do przewinięcia dziecka oraz stylowymi antracytowymi ścianami.






Część ekspozycyjna

Wszystkie ściany showroomu zagospodarowano meblami lub panelami. Część sąsiadującą ze ścianą okien wykończono białymi panelami mdf. Podłogę stanowi udany miks drewna  i betonu. Meble wolnostojące wykończono fornirem dębowym, białym lakierem bądź sklejką. Na uwagę zasługuje także zabudowa słupów konstrukcyjnych. Zostały obudowane panelami z giętej sklejki i po części pełnią funkcję ekspozytorów.

Do pokazania przepięknych produktów  Meri Meri użyto trzech dębowych stołów, "ukoronowanych" przeskalowanymi lampami Moooi. Część oddalona od ściany okien różni się od pozostałej antracytową, zdecydowaną kolorystyką sufitu, ścian, podestów ekspozycyjnych i regałów. W tym ciemnym entourage’u wyróżniają się ratanowe kołyski BERMBACH i sklejkowe panele ekspozycyjne z ruchomymi półkami na kołkach.




W sklepie znajdziemy zarówno produkty zaprojektowane przez znanych designerów w profesjonalnych pracowniach, jak i takie, które powstały w garażach pozytywnie zakręconych rodziców z sąsiedztwa. Sporo tu zabawek o prostych formach, czy ręcznie wyplatanych rattanowych łóżek, ale nie brakuje także odniesień do przyszłości, np. interaktywnych zabawek. Nawet krótki spacer po sklepie wystarczy, by bez reszty zakochać się w tym miejscu. Dzięki przemyślanym rozwiązaniom i wizji pracowni Studio.O. wizyta tu jest prawdziwą przyjemnością.


Zdjęcia: PION Studio

Więcej inspiracji na: http://studioorganic.pl/
www.facebook.com/studio.o.organicdesign
www.instagram.com/studio_organic/

























Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Projekt Spring Art Museum w Chinach

Muzeum Sring Art poświęcone jest promocji młodych artystów w Chinach. Obiekt to miejsce wystaw sztuki, ale również rezydencja artystów. Autorem projektu jest pracownia Praxis d’Architecture. Bryła budynku ma kształt litery U, która przypomina tradycyjne, lokalne tamtejsze podwórka z trzema domami. Całość utrzymana jest w minimalistycznym stylu z wyrafinowanymi, subtelnymi akcentami.

więcej

Projekt pracowni B2Studio "Mieszkanie Plus" we Wrocławiu

Niespełna 1,5 km od Rynku Głównego Starego Miasta we Wrocławiu, przy ul. Kolejowej, powstanie osiedle na ponad 450 mieszkań. Architekci z pracowni B2Studio zadbali, aby mieszkania były ergonomiczne i ustawne, tak aby zaspokajały potrzeby przyszłych najemców. Już w 3 kwartale tego roku planowane jest złożenie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę.

więcej

Dom w Gliwicach od Medusa Group

Otoczenie budynku tworzą budynki mieszkalne i gospodarcze nie posiadające jednorodnego charakteru. Uniemożliwiało to zdefiniowanie dominujących cechy stylistycznych, do których należałoby nawiązać w projekcie. Projekt podporządkowano zatem wymaganiom funkcjonalnym postawionym nam przez inwestora oraz walorom krajobrazowym okolicy.

więcej

Bawialnia z akcentem

Bawialnia Toy Library w miejscowości Dólar w Hiszpanii została zaprojektowana przez pracownię Carquero Arquitectura. Ograniczeniem projektu był niski budżet - 450 euro za metr kwadratowy. Jednak dzięki prostym i przemyślanym rozwiązaniom, architektom udało się stworzyć oryginalny i ciekawy projekt.

więcej

Dom Górski - Book House

Czytelnia w górach Wyui to unikatowy projekt pracowni Shulin Architectural Design. Drewniana konstrukcja idealnie wpisująca się w piękny krajobraz zachwyca swoją prostotą i naturalnym stylem. Koncepcja została uhonorowana Srebną Nagrodą w międzynarodowym konkursie Design that Educates Awards 2020.

więcej

Małe, ale przestronne. Dobry projekt zdziała cuda!

Czy dwupokojowe mieszkanie o powierzchni nieco ponad 40 m kw. może zapewniać maksymalną wygodę domownikom, a jednocześnie wydawać się przestronne? Owszem. Pod warunkiem jednak, że układ pomieszczeń będzie mądrze zaplanowany, miejsce dobrze wykorzystane, a wnętrza sensownie zaaranżowane.

więcej

Projekt Centrum Kultury i Sztuki Guga S'Thebe w RPA

Centrum Kultury i Sztuki Guga S'Thebe w RPA w Afryce to projekt stworzony zgodnie z ideą "design + build" (projektuj i buduj) - opracowany i wzniesiony wspólnie z lokalną społecznością. Projekt zdobył dwie nagrody w międzynarodowym konkursie Design that Educates Awards 2020 - Gold Prize oraz Emerging Designers Prize.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";