Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 29.02.2020 11:00


Nizio Design International wygrywa konkurs na Pomnik Bitwy Warszawskiej

Przeglądaj zdjęcia ->
Nizio Design International wygrywa konkurs na Pomnik Bitwy Warszawskiej

Projekt pracowni Nizio Design International zajął pierwsze miejsce w konkursie architektoniczno-rzeźbiarskim na koncepcję pomnika Bitwy Warszawskiej 1920. Spośród 58 zgłoszonych projektów jury niemal jednogłośnie wybrało przygotowaną przez Mirosława Nizio koncepcję, zakładającą powstanie monumentalnego obelisku, dla którego ramy urbanistyczne tworzy gwiaździsty układ warszawskiego Placu na Rozdrożu. 

Zwycięski pomnik, zaprojektowany przez Mirosława Nizio ma formę przywodzącą na myśl wskazówkę wielkiego zegara słonecznego. 23-metrowy, zatopiony w zieleni monument z gwiaździstą fontanną zostanie wykonany z betonu architektonicznego o strukturze kamienia. Artystyczno-rzeźbiarska forma i obrócenie bryły w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, są symbolem odwrócenia biegu historii dzięki czynom oraz odwadze Polaków, a także zwycięstwa nad niemożliwymi do pokonania siłami czasu i historii. Ramy urbanistyczne dla pomnika tworzą dwa modernistyczne bloki leżące na Osi Stanisławowskiej w powiązaniu z gwiaździstym układem Placu na Rozdrożu. Nowy projekt wpisuje się w ład przestrzenny zabudowy Alei Wyzwolenia. 



Pomnik, dzięki swojemu kształtowi, sprawia wrażenie zatrzymanego w ruchu. Zupełnie jakby w obrót wprawiły go dwie przeciwstawne siły, które mogą być rozumiane jako Wschód i Zachód, ciemność i blask. Monument formują też zderzone ze sobą elementy o dwóch rodzajach faktur: ciemniejszej i chropowatej – dominującej w dolnej części obelisku oraz jaśniejszej i gładszej u góry. Symboliczne zestawienie dwóch płaszczyzn daje wrażenie dynamizmu. 

U podnóża obelisku znajduje się fontanna w formie okręgu przeciętego przez 12 linii. Liczba ta odwołuje się do cyklu kalendarzowego, procesu wiecznego odnawiania się życia, symbolu harmonii, pełni i jedności. Także do globalnego i ogólnoeuropejskiego aspektu Bitwy Warszawskiej, jako wydarzenia, które zmieniło bieg historii. Woda obecna na całej powierzchni to żywa materia i czynnik twórczy. To też nawiązanie do symboliki polskich rzek, w tym Wisły, które w 1920 roku stanowiły kluczową linię obronną, pozwalającą na wyprowadzenie kontrofensywy.

Pomnik i jego otoczenie będzie stanowić przestrzeń pozbawioną barier. Projekt Nizio Design International zapewnia zachowanie rekreacyjnej funkcji terenu, uzupełniając ją o funkcję miejsca pamięci i informacji. Przestrzeń będzie mogła również stanowić obszar akcji artystycznych. Projekt przewiduje możliwość wyświetlania pokazów multimedialnych i projekcji na ekranie wodnym fontanny. Koncepcja zakłada także wprowadzenie małej architektury oraz roślinności – im bliżej do obelisku, tym roślinność będzie wyższa i bujniejsza, rozkwitając i wybuchając zielenią w miejscu zetknięcia z monumentem. 


Konkurs architektoniczno-rzeźbiarski na koncepcję pomnika Bitwy Warszawskiej 1920 został ogłoszony w grudniu 2019 roku przez Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków. Wzięło w nim udział 58 projektów. Wyniki ogłoszono 27 lutego 2020 roku. 

Za wybór projektu odpowiadał sąd konkursowy, w którego skład weszli przedstawiciele m.in. Miasta St. Warszawy, MKiDN, Stowarzyszenia Architektów Polskich, Towarzystwa Urbanistów Polskich, architekci i naukowcy. Praca sędziów została wsparta wiedzą ekspertów: Joanny Mytkowskiej (MSN), Hanny Wróblewskiej (Zachęta), Agnieszki Tarasiuk (Królikarnia), Bartka Skaldawskiego (NID), Jakuba Lewickiego (MWKZ).


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Oryginalny wlot do tunelu Wenming East - projekt Penda China

W 2020 roku w Chinach opracowano plan generalny mający na celu wsparcie budowy portu w Hainan. Jednym z projektów w ramach planu był oddano niedawny podziemny tunel, który przebiega pod rzeką Nandu. Autorem projektu oryginalnych wlotów do tunelu jest pracownia Penda China.

więcej

Z głową w chmurach… Apartament na dachu Warszawy

Położony na 50. piętrze wieżowca Złota 44 apartament, powstał z myślą o potrzebach inwestorów kochających podróże i dynamiczny styl życia. Projekt powierzono architekt Annie Koszeli. Przestrzeń miała być odważna i nieoczywista, korespondować z widokiem na Warszawę, a nie dominować nad nim. Architektka stworzyła miejsce, w którym można odpocząć po intensywnym dniu, jednocześnie wciąż czując rytm miasta.

więcej

Funkcjonalna łazienka z charakterem

Łazienka to jedno z takich pomieszczeń, które musi być doskonale dopasowane do rytmu życia, przyzwyczajeń i upodobań domowników. Dobrze zaprojektowana, funkcjonalna i praktyczna łazienka pomoże z energią rozpocząć nowy dzień oraz umożliwi oddanie się błogiemu relaksowi w wolnej chwili.

więcej

Wyniki konkursu Sanctoreum

Zakończył się międzynarodowy konkurs na projekt mieszkań dla osady górniczej w RPA. Poniżej prezentujemy zwycięskie koncepcje. Pierwsze miejsce w konkursie zdobył projekt pt. "Ridges" autorstwa Miguela Veillette. Przyznano również trzy nagrody redakcji.

więcej

Antarktyczna latarnia morska spod kreski Kuryłowicz & Associates

Latarnie morskie należą do jednych z ciekawszych architektonicznie obiektów, biorąc pod uwagę nie tylko ważną funkcję bezpieczeństwa, ale często także ich nietypowe lokalizacje. Za taki szczególny projekt latarni, wchodzącej w skład kompleksu Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka Arctowskiego na wyspie Króla Jerzego, odpowiada warszawska pracownia Kuryłowicz & Associates.

więcej

Kaszubskie ZEN – projekt modeko.studio

Pragniecie się wyciszyć, odetchnąć, odzyskać równowagę? Zapraszamy do cudownie harmonijnego wnętrza domu na Kaszubach projektu pracowni modeko.studio. Inspiracje japońskim minimalizmem spotkały się tu z europejskim designem i oszałamiającą przyrodą północnej Polski.

więcej

Budynek Archiwum Tonglu - projekt BAU (Brearley Architects + Urbanists)

Układ obiektu pozwolił na stworzenie budynku dobrze wykorzystującego naturalne oświetlenie i wentylację, a wewnętrzny dziedziniec może pełnić funkcję prywatnej lub publicznej strefy. Elewację pokryto pionowymi ekranami zapobiegającymi niepożądanemu wzrostowi temperatury.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";