Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 6.04.2020 13:54


Dom w Gliwicach od Medusa Group

Przeglądaj zdjęcia ->
Dom w Gliwicach od Medusa Group


Otoczenie budynku tworzą budynki mieszkalne i gospodarcze nie posiadające jednorodnego charakteru. Uniemożliwiało to zdefiniowanie dominujących cechy stylistycznych, do których należałoby nawiązać w projekcie. Projekt podporządkowano zatem wymaganiom funkcjonalnym postawionym nam przez inwestora oraz walorom krajobrazowym okolicy.





W projekcie postawiliśmy na współczesną formę architektoniczną z dużą ilością przeszkleń od strony południowej. Kompozycję cechuje prostota i umiar. Poprzez delikatne nadwieszenie, masywna horyzontalna bryła zyskać ma odcięcie dające jej oddech i lekkość. Część parterowa pozostaje w projekcie wycofana względem obrysu dachu budynku, tworząc wokół zewnętrzną przestrzeń rekreacyjną z oczkiem wodnym, tarasami i ogrodem żwirowym. Ten zabieg ma również na celu wizualne odjęcie masy prostopadłościennej bryle. Powierzchnia dachu pełni w tych miejscach funkcję okapów, które podkreślają półprywatny charakter tych, otwartych kieszeni domu.







Przyjęty układ funkcjonalny budynku
znalazł odzwierciedlenie w jego architekturze. Na parterze w części północnej zlokalizowana jest główna strefa wejścia, połączoną bezpośrednio z garderobą.
W części wschodniej znalazł się garaż dwustanowiskowy, pomieszczenia gospodarcze oraz kuchnia. Południową część parteru zajmuje przestronny salon z jadalnią, przylegający do centralnie umieszczonego patio. Pokój dzienny połączyliśmy funkcjonalnie z ogrodem poprzez przeszklenia, umożliwiające wyjście na taras.







Wewnętrzne patio oddziela opisywaną strefę dzienną od części rekreacyjnej. Na jej układ funkcjonalny składają się zlokalizowane od zachodu niewielkie domowe SPA i siłownia, studio oraz pokój gościnny z łazienką od wschodu.

Pomiędzy głównym wejściem, a strefą dzienną zlokalizowaliśmy schody prowadzące na piętro ze strefę nocną. Ta przestrzeń podzielona jest na dwie niezależne części. Od wschodu mieści się główna sypialnia z garderobą, łazienka i gabinetem. W północnym skrzydle piętra znalazły się pokój dziecka wraz z łazienką i biblioteką.

Elewacje domu pokryte są w projekcie okładziną z płyt kompozytowych w kolorze szarym nadając budynkowi elegancji, szlachetności i minimalizmu.

Daria Cieślak
, Przemo Łukasik, Łukasz Zagała






****
lokalizacja: Gliwice
architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
współpraca autorska: Daria Cieślak, Konrad Basan, Marcel Badetko
inwestor: prywatny
konstrukcja: Statyk
powierzchnia terenu: 9849 m²
powierzchnia zabudowy: 733 m²
powierzchnia użytkowa: 542 m²
powierzchnia całkowita: 724 m²
projekt: 2013
realizacja: 2018
fotografie: Tomasz Zakrzewski















Wizualizacje projektu













Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Biuro w industrialnym stylu - CC office

Na obrzeżach Chinatown, na terenie zabytkowej dzielnicy Talad Noi w Bangkoku powstało nowej biuro pracowni architektonicznej Creative Crews. Dwa budynki domów szeregowych zostały zaadaptowane na nowe miejsce do twórczej pracy dla całego zespołu. Projekt został wyróżniony w tegorocznej edycji konkursu Design that Educates Awards 2020.

więcej

Projekty portugalskiego architekta Raulino Silva

Raulino Silva jest portugalskim architektem. Urodził się w 1981 roku w Vila do Conde, gdzie obecnie od 2011 roku prowadzi własne biuro projektowe. Realizacje pracowni zachwycają nowoczesnym stylem. Raulino Silva najczęściej stawia na minimalizm i jasne, przestronne wnętrza. Modernistyczne bryły uzupełniane są dużymi przeszkleniami i spójnymi dodatkami.

więcej

Projekt „Ostródzka” – dom konkretny autorstwa KAEL Architekci

Gdy podczas pracy nad projektem architekt napotyka przeszkodę lub trudność, ma zwykle dwie możliwości. Albo starać się ją zniwelować czy ukryć, albo przekuć w atut i wyróżnik realizacji. Architekci z warszawskiej pracowni KAEL, projektując wnętrza domu położnego nieopodal Lasu Bródnowskiego, świadomie wybrali tę drugą opcję. Dzięki temu nieustawne zaoblenie w części dziennej zyskało drewniane lamele, których powielenie w innych pomieszczeniach, zdefiniowało charakter realizacji. A ten najlepiej oddaje słowo „konkretny”. Jest taki dzięki geometrycznym bryłom mebli, wyrazistej kolorystyce, ale i odważnym decyzjom właścicieli.

więcej

Projekt polskich studentów w finale międzynarodowego konkursu na projekt mostu

Prezentujemy „FLOATING ISLANDS” projekt studentów z Poznania, który zajął drugie miejsce w międzynarodowym konkursie "Miejskie połączenia". Głównym zadaniem konkursu było opracowanie projektu oryginalnego mostu. Koncepcja jednak nie miała ograniczać się jednak jedynie do tradycyjnej funkcji tego typu budowli.

więcej

Konkurs architektoniczny basenu krytego w Piasecznie rozstrzygnięty

Rozstrzygnięto konkurs studialno-realizacyjny na opracowanie koncepcji architektonicznej basenu krytego w Piasecznie. Sąd konkursowy przyznał I Nagrodę architektowi samodzielnie biorącemu udział w Konkursie Maciejowi Popławskiemu. Poniżej wyniki i nagrodzone prace.

więcej

Projekt z miętą i różem w tle

67 m² mieszkanie na warszawskim Żoliborzu, zaprojektowane przez pracownię Design me too, powstało z myślą o czteroosobowej rodzinie. Ciepły skandynawski klimat miesza się tu z akcentami mięty i pudrowego różu. Obie barwy na szczęście przestały kojarzyć się z pokojami dziecięcymi i śmiało wkroczyły do innych pomieszczeń. Chociaż przybierają różne odcienie, tym razem architekci postanowili pokazać je w delikatnym, pastelowym wydaniu.

więcej

Mała Japonia w sercu Warszawy - projekt Studio O.

Mieszkanie mieści się w nadbudowie warszawskiej kamienicy. Zamieszkująca je para postanowiła stworzyć w nim spokojny azyl, który pozwoli odpocząć od miejskiego zgiełku. Zadanie to powierzono duetowi projektowemu Studio. O. Efekt? Na dachu kamienicy powstało wnętrze otoczone tarasem i zieloną roślinnością - prawdziwa oaza, w której pęd miasta nie jest odczuwalny, a czas zdaje się płynąć wolniej.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";