Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 15.10.2020 07:30


Niebagatelna przestrzeń – wnętrza pracowni projektowej Jankowski i Opyrchał

Przeglądaj zdjęcia ->
Niebagatelna przestrzeń – wnętrza pracowni projektowej Jankowski i Opyrchał

Mamy słabość do budynków z historią. Fascynują nas koleje losu zabytkowych nieruchomości – przyznaje Aleksander Jankowski, architekt, współwłaściciel pracowni projektowej Jankowski i Opyrchał. Jeśli dodać do tego artystyczne wykształcenie jego wspólniczki, a prywatnie także żony – Agaty Opyrchał, otrzymujemy niezwykłą mieszankę pasji i twórczego talentu. Scenografią dla ich zawodowej aktywności są wnętrza pracowni przy ul. Bagatela 10 w Warszawie.

Trafili tu dziesięć lat temu, po długich poszukiwaniach idealnego lokum. Wcześniej biuro architektoniczne JIO mieściło się przy ul. Mokotowskiej, w budynku dawnej Szkoły Inżynierskiej im. Hipolita Wawelberga i Stanisława Rotwanda.

– Bardzo lubiliśmy to miejsce, okolice Placu Zbawiciela, oddalone o 50 metrów przedszkole dla trójki naszych dzieci, klimat budynku z socrealistycznymi rzeźbami autorstwa Aliny Szapocznikow, bezpośrednio pod naszą loggią. Jednak z czasem, wraz z rozwojem pracowni ta przestrzeń przestała nam wystarczać. Coraz bardziej doskwierał brak pomieszczeń do spotkań z klientami. Potrzebowaliśmy też własnej wzorcowni, miejsca na archiwum i lepszego zaplecza socjalnego. Stąd decyzja o wyprowadzce – wspomina Aleksander Jankowski.



Coś ekstra – Bagatela

Pracownia Agaty Opyrchał i Aleksandra Jankowskiego specjalizuje się w projektach wnętrz współczesnych rezydencji, domów i apartamentów, a także w kompleksowych projektach architektonicznych budynków. Osobisty, rodzinny sentyment do Południowego Śródmieścia mocno zawęził obszar poszukiwań nowej siedziby biura. Na szczęście oboje dokładnie wiedzieli, czego szukają. Agata rozrysowała nawet plan potencjalnej pracowni i to ona znalazła lokal, który doskonale odpowiadał ich potrzebom. Było to piękne, wielkomiejskie mieszkanie położone przy ul. Bagatela 10, w późno secesyjnej kamienicy z 1912 roku. Lokal spełniał wszystkie założenia funkcjonalne, a oryginalna oprawa architektoniczna stanowiła ekstra bonus, któremu oboje nie potrafili się oprzeć.

Mimo fatalnego stanu technicznego, w jakim znajdowała się wówczas zarówno elewacja, jak i klatka schodowa oraz sam apartament, od razu wiedzieliśmy, że to jest to, czego szukamy – wspomina Agata Opyrchał. – Okna większości pomieszczeń wychodzą na południe, mamy bezpośredni kontakt z życiem tej urokliwej ulicy, a lokalizacja na pierwszym pietrze zapewnia nam równocześnie niezbędną do pracy projektowej intymność.




Z szacunku do tradycji

Lokal wymagał generalnego remontu. Przestarzałe instalacje wymieniono na nowe, architekci pozbyli się także wszelkich nieoryginalnych naleciałości, które pojawiły się z czasem na pierwotnej tkance budynku. Priorytetem było przywrócenie blasku oryginalnym elementom wystroju, tworzącym historyczną bazę wnętrza. Stąd pięknie odrestaurowana stolarka drzwiowa i okienna oraz sztukaterie. W kontraście do historycznych ram pojawiło się całkowicie współczesne wyposażenie pracowni: nowoczesne lampy i minimalistyczne meble.

Wystrój utrzymany jest w monochromatycznej palecie szarości, czerni i bieli, od czasu do czasu subtelnie przełamanej ciepłym drewnem. W ten sposób w historyczny kontekst budynku z początku XX wieku wpisano nowoczesne, funkcjonalne biuro na miarę XXI wieku. Oprócz miejsca do pracy zespołu projektowego mieści się tu także przestronna sala konferencyjna, wykorzystywana jako miejsce spotkań z klientami. Jedno z pomieszczeń zajęła wzorcownia, w której prezentowane są klientom wyselekcjonowane materiały wykończeniowe, próbki, prototypy projektowe, tkaniny, a także dzieła sztuki.




DNA pracowni

Nikogo ze stałych bywalców Bagateli nie dziwi obecność grafik, rysunków i obrazów dość swobodnie wyeksponowanych w przestrzeni pracowni. Agata Opyrchał, absolwentka Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, mimo natłoku obowiązków znajduje czas, by tworzyć własne prace. Obrazy, rzeźby i inne elementy sztuki to także pierwszoplanowy element towarzyszący jej pomysłom projektowym. – Potrzeba kontaktu ze sztuką tkwi w nas niezwykle głęboko. Chcemy obcować z nią na co dzień, nie tylko odwiedzając galerie czy muzea. Coraz więcej osób interesuje się sztuką i pragnie mieć ją w swoich domach. Bierzemy pod uwagę tę naturalną potrzebę, odpowiednio wkomponowując i podkreślając obecność sztuki w naszych projektach – mówi Agata Opyrchał.

Szacunek dla architektonicznego dziedzictwa oraz postrzeganie sztuki jako nieodzownego elementu koncepcji projektowych to cechy na stałe wpisane w DNA pracowni Jankowski i Opyrchał. Jej zespół lubi wyzwania i chętnie w swoich projektach nawiązuje do najlepszych architektonicznych tradycji, z ogromnym wyczuciem łącząc stare z nowym. – To co wypracowali nasi przodkowie traktujemy jako fundament, punkt wyjścia do tworzenia absolutnie współczesnych przestrzeni mieszkalnych oferujących komfort na poziomie, jakiego dzisiaj oczekujemy. Patrzymy długofalowo w przyszłość, na to jak zbudować wartości, które przetrwają próbę czasu. W naszej małej działalności chcemy codziennie udowadniać, że planując kompleksowe inwestycje, opierając rozwój na właściwie ukształtowanym kręgosłupie twórczym, możemy dowolnie, ale wartościowo kształtować nasze otoczenie – mówi Aleksander Jankowski. – Pracownię przy Bagateli traktujemy jak swój drugi dom, a jednocześnie jak najlepszą wizytówkę biura i naszej filozofii projektowej.

Agata Opyrchal i Aleksander Jankowski











Więcej na stronie pracowni.

Fot. Łukasz Zandecki


Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Minimalizm w dobrym stylu - projekt pracowni artystycznej

Powierzchnia obiektu liczy 550 metrów kwadratowych. Studio podzielono na kilka poziomów. Główne piętro pełni rolę przestrzeni wystawienniczej, w której prezentowane są dzieła artysty. Piętro wyżej znajduje się biuro przeznaczone do prywatnych spotkań i rozmów o sztuce. Z kolei w piwnicy zlokalizowano pracownię Xu Lei.

więcej

Narodowe Muzeum Hołodomoru-Ludobójstwa w Kijowie - kolejna faza realizacji Nizio Design

Najważniejszy obiekt publiczny poza granicami Polski, którego projekt współtworzy i przy którego realizacji pracuje polska pracownia architektoniczna, wkracza właśnie w kolejną fazę realizacji. Projekt architektoniczny budynku Narodowego Muzeum Hołodomoru-Ludobójstwa w ramach II etapu budowy, został przygotowany przez ukraińską pracownię Project Systems LTD we współautorstwie z polską pracownią Nizio Design International.

więcej

Dom Pawilon - modernizm i nowoczesność wkomponowane w krajobraz

Dom Pawilon czerpie z tradycji modernizmu - lekki, prosty i ponadczasowy kształt to cel, jaki przyświecał przy tworzeniu budynku Annie Paszkowskiej-Grudziąż i Rafałowi Grudziążowi z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Surowość i klarowność struktury architekci podkreślili także za pomocą zastosowanych materiałów oraz kolorów.

więcej

Wyniki konkursu "Tokyo Dojo"

Zakończył się właśnie międzynarodowy konkurs zatytułowany "Tokyo Dojo. Zadanie polegało na zaprojektowaniu interaktywnego centrum sportowego, w którym można byłoby odtworzyć atmosferę dużego stadionu dla kibiców, ale w znacznie mniejszej skali. Poniżej prezentujemy wyniki konkursu.

więcej

Biuro Wirtualnej Polski z prestiżową nagrodą European Property Award

Nowe biuro Wirtualnej Polski otrzymało tytuł Award Winner w międzynarodowym konkursie European Property Awards 2020-2021. Jury złożone ze 100 największych ekspertów branży przyznało nagrody po raz 27. wybierając najlepsze projekty nieruchomości z całego kontynentu.

więcej

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach najlepszym obiektem dla klimatu

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej Uniwersytetu Warszawskiego w Chęcinach (ECEG) autorstwa warszawskiej pracowni WXCA wygrało prestiżowy konkurs Życie w Architekturze w kategorii „Najlepszy obiekt projektowany dla klimatu w latach 2015-2019”.

więcej

Wiatr, sól i lód, czyli projekt nowej stacji naukowo-badawczej na Antarktydzie w realizacji

Rozpoczął się kluczowy etap realizacji projektu nowej polskiej Stacji Antarktycznej im. H. Arctowskiego, która położona jest na wyspie Króla Jerzego w Archipelagu Szetlandów Południowych. Stacja to budynek główny, ale także latarnia morska i kilkanaście hal i obiektów infrastruktury pozwalających na jej całoroczne funkcjonowanie. Projekt koncepcyjny budynku mieszkalnego Stacji został opracowany przez biuro Kuryłowicz & Associates, które jako główny projektant czuwa nad zgodnością z całością założeń.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";