Projekty
   
Artykuł NIEWIDOCZNY dla użytkowników
Data: 20.11.2020 10:34


Apartament w sercu Warszawy - Azyl, który koi zmysły

Przeglądaj zdjęcia ->
Apartament w sercu Warszawy - Azyl, który koi zmysły
mat. pras.Studio. O.

Spokój to nowy synonim luksusu. Poczucie bezpieczeństwa, możliwość wyciszenia się i odnalezienia wewnętrznej harmonii liczą się bardziej niż ekskluzywne wyposażenie domu. Po całym dniu “wychodzenia ze strefy komfortu”, wieczorami chętnie do niej wracamy. Projekt apartamentu na warszawskiej Ochocie udowadnia, że wnętrza mogą znacznie ułatwić to zadanie.

Właściciele 60-metrowego mieszkania na warszawskiej Ochocie początkowo planowali klasyczny, 3-pokojowy rozkład przestrzeni. Kiedy powierzyli projekt Adze Kobus i Grzegorzowi Goworkowi z pracowni Studio. O., realizacja przybrała zupełnie inny kierunek. W efekcie powstało miejskie, komfortowe schronienie. Otwarta przestrzeń, kojąca zmysły i sprawiająca, że codzienne problemy zostają za jej progiem. 



Organic shelter

Projekt powstał w duchu organic shelter - założeń, które architekci stworzyli z myślą o inwestorach prowadzących aktywny, nomadyczny styl życia. Organic shelter to przestrzeń pomiędzy przedmiotami, formami, bryłami, która nie przytłacza nadmiarem bodźców, a koi. Pozwala być bardziej skupionym na sobie, swoim wnętrzu i naturalnych potrzebach ciała. Sprzyja twórczym działaniom i rozwojowi, jednocześnie dając poczucie komfortu. W miastach organic shelter łączy się z luksusową formą minimalizmu. Ważną rolę odgrywa tu oświetlenie, które właściwie odzwierciedla kolory, nie męczy wzroku. Starannie wyselekcjonowane materiały wykończeniowe są naturalne, zyskują wartość z czasem. Dominują mobilne meble zgodne z upodobaniami użytkownika, pochodzące od renomowanych producentów bądź rzemieślników. To one nadają przestrzeni ostateczny charakter.



Pokojowa rewolucja

Z uwagi na ograniczoną powierzchnię, układ pomieszczeń, ściany, funkcje, oświetlenie, zabudowy zostały stworzone na nowo i starannie przemyślane. Pomimo niekorzystnego kształtu mieszkania i ograniczeń w postaci grubych, kamienicznych ścian nośnych, architekci zdecydowali się na otwarcie przestrzeni. Wszystkie otwory drzwiowe zostały podniesione do maksymalnych możliwych wysokości. W największym z zastanych pokoi znalazła się sypialnia, której podłużny kształt został zbalansowany dzięki zastosowaniu lustrzanej tafli. W pozostałej części mieszkania usytuowano łazienkę i wc. Zostały ukryte za lustrzanymi ścianami, które optycznie powiększają powierzchnię. Pozostałą przestrzeń pozostała otwarta. Serce apartamentu stanowi centralnie ustawiony stół wraz z zabudową kuchenną. Strefy przechowywania zostały wtopione w ściany, dzięki czemu w zasięgu wzroku pozostaje tylko to, co przyjemne dla oczu.



Bezpieczna oaza 

Całość bazuje na ciepłej i jasnej kolorystyce. Drewniana podłoga, stonowane kolory ścian i zabudów tworzą harmonijną całość. Architekci postawili na meble mobilne z naturalnego drewna wyselekcjonowanych włoskich i duńskich producentów. Charakter miejsca tworzą naturalne ciepłe tkaniny oraz odpowiednio dobrane oświetlenie techniczne i dekoracyjne. Apartament został utrzymany w duchu luksusowego minimalizmu, co sprawia, że przestrzeń jest wolna od nadmiaru bodźców. Przebywając tu, można na chwilę się zatrzymać, zrelaksować i skupić na tym, co twórcze i rozwijające. 












Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.

Inne projekty architektoniczne:

Dom Pawilon - modernizm i nowoczesność wkomponowane w krajobraz

Dom Pawilon czerpie z tradycji modernizmu - lekki, prosty i ponadczasowy kształt to cel, jaki przyświecał przy tworzeniu budynku Annie Paszkowskiej-Grudziąż i Rafałowi Grudziążowi z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Surowość i klarowność struktury architekci podkreślili także za pomocą zastosowanych materiałów oraz kolorów.

więcej

Wyniki konkursu "Tokyo Dojo"

Zakończył się właśnie międzynarodowy konkurs zatytułowany "Tokyo Dojo. Zadanie polegało na zaprojektowaniu interaktywnego centrum sportowego, w którym można byłoby odtworzyć atmosferę dużego stadionu dla kibiców, ale w znacznie mniejszej skali. Poniżej prezentujemy wyniki konkursu.

więcej

Biuro Wirtualnej Polski z prestiżową nagrodą European Property Award

Nowe biuro Wirtualnej Polski otrzymało tytuł Award Winner w międzynarodowym konkursie European Property Awards 2020-2021. Jury złożone ze 100 największych ekspertów branży przyznało nagrody po raz 27. wybierając najlepsze projekty nieruchomości z całego kontynentu.

więcej

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach najlepszym obiektem dla klimatu

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej Uniwersytetu Warszawskiego w Chęcinach (ECEG) autorstwa warszawskiej pracowni WXCA wygrało prestiżowy konkurs Życie w Architekturze w kategorii „Najlepszy obiekt projektowany dla klimatu w latach 2015-2019”.

więcej

Wiatr, sól i lód, czyli projekt nowej stacji naukowo-badawczej na Antarktydzie w realizacji

Rozpoczął się kluczowy etap realizacji projektu nowej polskiej Stacji Antarktycznej im. H. Arctowskiego, która położona jest na wyspie Króla Jerzego w Archipelagu Szetlandów Południowych. Stacja to budynek główny, ale także latarnia morska i kilkanaście hal i obiektów infrastruktury pozwalających na jej całoroczne funkcjonowanie. Projekt koncepcyjny budynku mieszkalnego Stacji został opracowany przez biuro Kuryłowicz & Associates, które jako główny projektant czuwa nad zgodnością z całością założeń.

więcej

Biel i faktury – przestronny apartament w starej kamienicy

Mieszkanie już od progu wita gości wszechobecną bielą, otwartą przestrzenią i niesamowitą ilością naturalnego światła. Takie było założenie – ma być jasno i przestronnie, co nie znaczy, że nudno. Autorka projektu wnętrz, Joanna Kulczyńska-Dołowy z pracowni Kulczyński Architekt, zrealizowała plan inwestorów z dbałością o najmniejsze detale i „smaczki”, które sprawiają, że wnętrze jest jedyne w swoim rodzaju.

więcej

Wyniki konkursu Opera Truck

Zakończył się międzynarodowy konkurs pt. "Opera Truck". Zadanie polegało na opracowaniu projektu przenośnej konstrukcji artystycznej przestrzeni. Ideą konkursu było pozyskanie pomysłów na oryginalne miejsce przeznaczone dla ulicznych artystów. Pierwsze miejsce zdobyła praca autorstwa Yizhuo Chen przedstawiająca modułowy system przestrzeni wystawienniczej.

więcej

. Wróć do listy tematów
dowload... czekaj ...
dowload...
dowload...
Co czytają inni: Zobacz więcej
dowload...

R E K L A M A

Ta witryna używa plików cookies, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Gamma Media bedącego wydawcą portalu infoArchitekta.pl. Dane przechowywane w celach marketingowych i statystycznych. Dane użytkowników gromadzone są anonimowo. Akceptuj";